Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
HUSMAN FEST

OBLOMOV - Communitas (Deconstructing the Order) CD 2009, Werewolf Productions

Tak kdo nezná Oblomov?  Jako by to bylo včera, kdy jejich atmo black/death/fusion fošna, nazvaná „Mighty Cosmic Dances“, rozčísla oblohu, otřásla zemí a připravila nejen tuzemským posluchačům porci ne tak úplně homogenního, avšak suprového materiálu, na nějž mnoho z nás dodnes se slzou v oku vzpomíná. Leč nezoufejte, Cosmos se jako velryba znovu líně převrátil na bok, a ze svých útrob vyvrhl další nahrávku této, pro mnoho lidí tak trochu pozapomenuté, v mé paměti ovšem stále živé smečky.  Tajemné klavírní preludium nás uvádí do svérázného světa Oblomov, kapelky, pojmenované po románu páně Gončarova,  a ten, kdo po něm ihned sáhne, troufám si tvrdit, ani náhodou neprohloupí.

Ovšem tohle není ani cestovatelský, ani literární koutek, takže se pojďme společně podívat na to, jak se vydařily „Communitas“.  Ihned první regulérní skladba „Masquerade“  vás vezme na projížďku black/deathem  koncem 90. a raných 00’s, abyste znovu rozpoznali staré struktury, jež jsou ovšem silně modifikovány melodic death metal/coreovými riffy, a vy víte, že se přeci jen píše ten  rok 2009. A to mne přivádí k první věci – kdo sakra zvučil virbl v této skladbě? Proč zní jako z punk/hc alba druhé cenové? O to divnější je, že ve válu třetím, „harfou“ začínající „Deconstructing the Order“ je již vše v pořádku. Half-blasty, melodické kytary, znepokujující, experimentální vokální melodie, skutečně světově znějící harsh, kvalitně odvedená bicí práce. Kytarově vlastně old-school melodic black (dejme tomu) death metal až na půdu. S povděkem kvituji dobrý zvukový tok po téměř celých 5 minut trvání, kdy synthy/keyboardy vždy přicházejí tam, kde mají, a perfektně utvářejí znepokojivou, leč uchu lahodící texturu Oblomov.  
Po již zmíněném „Karnevalovém“ intru přichází na řadu druhá úchylárna, jakýsi pošukaný a mírně zprasený low-tempo lounge „SEPARATION“. Zábavné, podivné, Oblomovské. „Ship of Fools on Its Way to Timelessness“, titulem mírně narážející na celou naši rasu, si to sviští po sonickém kluzišti, nabídne mečivé čisté vokály, narativy, nečekané slidy, silné melodie a nenápadné sólo.  Co je to ovšem platné, když hned následující  „Wings of the Silver Drake“ s medieval folkovými melodiemi, harsh chorusy a super posmutnělou atmosférou, otočí kormidlem nahrávky o 360 stupňů jinam. A posluchač rázem neví, kde se nachází. Tak na melodeathem inspirovaném atmo albu, či „občasné“ folkovce? Přesto, skladba samotná je skutečně vynikající, plyne naprosto přirozeně, a obecenstvo do ničeho nenutí. To si naopak rádo vyslechne skvěle složenou a provedenou skladbu se silným refrénem a - SAXOFONEM. Rád bych klukům touto cestou poděkoval, jelikož když nic jiného, sax v extrémním metalu můžu vždycky, a dovedu jej jak se patří ocenit. Paráda, nemám slov.

Další předěl,  s „Romans 1580“ nás čeká opětovný návrat před „draka“ , kdy folk opět mizí kdesi za obzorem, spíše čekejte decentní (dechové) pasáže. A pak přijde druhá polovina alba. Bubínkové/robotické intermezzo „INCORPORATION“, celkem průměrná středně tempá sypačka „Farewell to the Flesh“, old school atmo black/deathovka „Mysterium Tremendum“ se vším, co k tomu patří (jako žiletky ostrým harshem, vrstvenými bubáky yjááááá), opět kvalitními škopky a vyhrávkami, kterých si pořádně všimnete až při druhém, třetím poslechu. Super.

Zlom, „Jeke Mongol Ulus“, na pořad dne se opět dere folk metal s čistými pasážemi, nwog (new wave..) klávesovým motivem, gothickou atmosférou a náznakem pagan melodií. Co je pak podivnější, než když do této středověké záležitosti kluci hulákají „System Shall Fail?“ Coby, Oblomov. A už se nevyptávejte, kluci se jednoduše nenechají svázat škatulkami, žánry, prostě mastí co je baví  a po nás potopa.  

Což je paradoxně požehnání i prokletí zároveň. Zcela zapomeňte na jakoukoliv homogenitu a jednotu. Možná maximálně ve dvou bezprostředně po sobě jdoucích skladbách. Intermezza narušují atmosféru stejně, jako žánrové skoky kamkoliv, a co víc – dělají to zcela záměrně.  Ve výsledku to celé tak trochu připomíná bonboniéru. Sežer co chceš, a co necháš, zbyde pro ostatní. Mně nezbývá, než většinu sežrat, poděkovat klukům za  pěkný poslech po těch 4 letech albové odmlky, čekat se tentokrát rozhodně vyplatilo.  Seznam lidí, kteří se na albu jakýmkoliv způsobem podíleli zde:

OBLOMOV:
Honza V. – hudba, texty, kytary, basa, harsh vokál,  narration
Martin H. – hudba, basa, programming, čisté vokály, saxofon, didgeridoo,flétny,klávesy, mouthharph, additional recordings
 
Hosté:
Honza Kapák – bicí, kytary, basa, recording engineering (AVENGER, PANYCHIDA, THE STONE, ex-MANIAC BUTCHER,  etc.)
Pavel D. – kytary, hudba
Björnar E. Nilsen – vokály (VULTURE INDUSTRIES, Nor)
Arthuur (R.I.P) (UNHOLY KILL) – kytarové sólo
Lord Morbivod (TROLLECH, STÍNY PLAMENŮ, UMBRTKA ad.) – skřeky

P.S.: Na odkazu níže jsem vám nechal takovou chuťovku.
P.S. 2: Jo a Björnara žeru.

Čas: 47:59

Seznam skladeb:
  1. The Carnival
  2. Masquerade
  3. Deconstructing the Order
  4. SEPARATION
  5. Ship of Fools on Its Way to Timelessness
  6. Wings of the Silver Drake
  7. LIMINALITY
  8. Romans 1580
  9. INCORPORATION
  10. Farewell to the Flesh
  11. Mysterium Tremendum
  12. 1206 (The Shadow of Burchan Chaldun)
  13. Jeke Mongol Ulus
  14. Silencio y Tranquilidad
  15. Silencio
http://bandzone.cz/oblomov
http://www.myspace.com/oblomovcz
http://www.youtube.com/watch?v=Fg2BtqOsW9A

Zveřejněno: 16. 12. 2009
Přečteno:
3493 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 12. 2009 16:13 napsal/a DW
Pravdu díš
Jj to byla drobná legrácka :).. To je v mejch recenzích pořád, často bez povšimnutí. Fikané, že :)
18. 12. 2009 16:05 napsal/a m4xp4yn3
rýpal
Pěkná recenze na pěknou desku. Jednu poznámku si ale neodpustím - otočit se o 360 stupňů = zůstat ve stejné pozici.
17. 12. 2009 22:58 napsal/a DW
Je
na místě frknout sem vysvětlivky od samotných autorů: http://blogs.myspace.com/oblomovcz . Chlapi si s konceptem dali velkou práci, tak ať jim to neruinujem. In English. Česky na bz.
17. 12. 2009 22:42 napsal/a DW
Díky
za úpravu mistře Jene. Jen houšť a více připomínek od band, ať se také dovíme něco nového! To \"Romans\" ale samozřejmě neznamenalo, že jsem automaticky zařadil skladbu jako římskou, já na texty skoro vůbec nekoukám, neboť jen málokteré zaujmou :), spíš to byla taková hra se slovíčkem abych tu skladbu nějak sunul v textu. Maxim: díky, myslim, že v rámci týhle desky bychom se měli tak nějak shodnout všude. Dobrá práce.
17. 12. 2009 22:21 napsal/a Maxim
Recka
S reckou celkem souhlasím, akorát si myslím, že Farewell to the Flesh rozhodně průměr není a ani škopky v první skladbě mi nějak nevadí. A zapoměl jsi vyzdvihnout skvělou instrumentálku Silencio y Tranquilidad. S hodnocením 9 naprosto souhlasím. Pokud někoho zajímá názor i jiných zinů, tak tady je odkaz: http://www.mortemzine.net/show.php?id=1895