Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Blasphemer – Mini CD 2009, Cripple Sound Records

Začnu číslem 14, což je počet různých „Blasphemerů“, které mi vyplivl Metal Archives. Být kapelou, tak se asi zamyslím nad změnou názvu. Na druhou stranu, název je prvotřídní klišé a po poslechu obsahu musím přiznat, že se k hudbě hodí, protože to by se dalo označit stejným pojmenováním.

Ačkoli kapela datuje vznik v roce 2000, já o nich slyším prvně, nevadí, koukněme se tedy kotoučku zblízka na zoubek. Po shlédnutí přebalu, který se k hudbě opravdu hodí (to není ani pochvala, ani kritika, to je prostě fakt), pouštím play a vyjede na mě prazvláštní intro, které hned po čtvrthodince budu považovat za nejlepší část nahrávky, ale teď si ještě říkám, jak mohl někdo vyprodukovat takhle infantilní intro. Žádné cavyky a jde se na věc a hodně z ostra. Nemohu říci, že bych tyto blastoidní black/deathy neměl rád, občas moc rád poslechnu, problém je v tom, že doba na které se zastavily nápady Blasphemer a současnost jsou od sebe vzdáleny pekelně daleko.

Těžko říci, k čemu všemu to přirovnat, ale našlo by se toho hodně. Jasné je, že kapela vychází ze starého blacku i deathu, občas je slyšet švédská škola, občas i trochu Ameriky (výjimečně) a občas to kapela doplní takovým riffem, že mám co dělat abych se nezačal smát, viz první song a melodická vyhrávka téměř do tónu okopírovaná od německých pirátů Running Wild.

Hodně dlouho jsem hledal moment, kdy kapela nejede klasické, v jejich provedení navíc těžce infantilní riffy a nakonec jsem našel a to v songu Religion Of Faith, kde je vcelku solidní mezihra (nebo bridge, nebo co to je), kde s parádními flažolety a občas i chytlavým nápadem kapela ukazuje, že na to má. I celkově bych tento song asi vybral za nejpovedenější. Nepočítám-li několika sekundové intro, které se mi po více poslechách začalo líbit.

Zde není moc co řešit. Stále je doba, kdy člověk občas rád poslechne pořádnou nálož jednoduchou a rychlou, což Blasphemer splňují, navíc předpokládám, že na živo musí mít úspěch. Problém je v otřesném zvuku automatu (v této době se dá vyplodit úplně jiná zvuková kvalita) a v base, kterou tam neslyším (jestli tam vůbec je). Pochvalu za zvuk mají rozhodně kytary a zpěv je též vcelku solidní. Nevím čím, ale zřejmě občas nějakým náznakem je mi tato banda sympatická. Tak kurňa chlapi zamakejte na pořádných riffech a kompozicích, tuším, že na to máte.

Čas: 16:25

Seznam skladeb:
  1. Strenght In Your Hands
  2. Organist
  3. Religion Of Faith
  4. My Faith

Web: http://bandzone.cz/blasphemer



Zveřejněno: 14. 12. 2009
Přečteno:
3385 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 12. 2009 18:57 napsal/a T.S.
Mě se to líbí!!!!!!.
Zdravím F.O.B. Jsem rád že se alepoň na té mini placce líbí já mám Blalsphemer velmi rád a naživo je to takový masakr,že si to málokdy nechám ujít.S tím kopčením Runnig Wild to teda nevím, kdybych totiž kterémukoliv členu Blasphemer pustil Runnig W. tak by asi dostali osypky.Ani jeden z nich tuto muziku nemusí.Tak nevím jak si na to přišel,ale je to jedno oni stejně budou hrát to co se líbí jim a to znamená čím dál rychleji,a to ti tady v této zemi odbubnuje málokdo (tak přesně a ve vražedném tempu),proto automat.Dle mého názoru(nikomu jej nevnucuji a nenutím jej aby každý souhlasil),hrají Blaphemer super muziku kterou tady u nás nikdo jiný nehraje.Nepokládám se za nějakého znalce metalu,ale už jsem toho viděl a slyšel dost nato abych si toto mohl dovolit napsat.Nejsou tam žádné kudrdlinky ani sóla,ale má to parádní grády a tempo a rozhodně tato kapela nepatří mezi ty, co při živém vystoupení nudí.Prostě je to palba jako řemen.A takový má metal být nekompromisní,drsný,zlý.Prostě Metal.Mějte se a METAL FOREVER!!!!!!!!:
16. 12. 2009 16:58 napsal/a Dharm
děkuju
díky DW.. to Mikuláš: nojo, neni čas, píšu to ve spěchu a to se pak holt něco takovýho přihodí..
16. 12. 2009 00:35 napsal/a Mikuláš z Pístného
CZ
Bacha na čárky ve větách - chyběj...
15. 12. 2009 19:46 napsal/a DW
Reply
citace: ačkoli kapela datuje vznik v roce 2000, já o nich slyším prvně... Já nerovná se Fobia Zine.
15. 12. 2009 18:26 napsal/a J.C.
Něco o neznýmých Blasphemer na Fobia zinu
http://www.fobiazine.net/article/1530/blasphemer---holy-hog-reedice/ http://www.fobiazine.net/article/3378/eternal-hate-fest---info/ http://www.fobiazine.net/article/17/zizkuv-vrazdici-palcat-xiii-