Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

STÍNY PLAMENŮ – Mrtvá Komora CD 2009, Naga Productions

Workoholik Morbivod opravdu nelení a po jarní Úplné demontáži lidstva (Umbrtka) je tady podzimní Mrtvá komora Stínů Plamenů. Asi nemá smysl vrtat se v historii kapely, každý čtenář těchto řádků snad ví, že výrazové prostředky SP se liší nejen od všech ostatních Morbivodových projektů, ale i od všech metalových skupin na světě. Pochybuji, že by se někde našel podobný nadšenec (podle chuti si dosaďte alternativní možnosti – třeba šílenec, podivín), který by vytvořil fiktivní svět v kanalizačních prostorách, usadil do něj řadu svérázných obyvatel a jejich osudy zhudebňoval prostřednictvím extrémní metalové hudby.

Stíny Plamenů, původně jednočlenný projekt, později studiové společenství a nyní fungující kapela, na předchozích albech (a že jich nebylo málo) zhudebnili řadu událostí udavších se v kanalizaci a navazujících prostorách, popsali boje mezi vymyšlenými postavami i osudy osob skutečných a nyní jsou tady znovu, překvapivě autobiografičtí. Hlavní témata textů totiž vycházejí ze skutečných zážitků Lorda Morbivoda, který samozřejmě tu a tam pracuje s notnou dávkou nadsázky a fantazie a občas vytáhne ze zálohy Syna Poklopů, Mistra Jímače, Pána z Čistírny a další.

Hned od začátku se strhává černá vichřice, Úhlavský kanalizační sběrač je místem, kde Morbivod účtuje po svém s náboženskými zaslepenci a hraje mu k tomu hodně syrový a nenávistný black metal. Ale i při vší nenávisti a syrovosti se vedle sebe nacházejí ultrarychlé pasáže s pomalejšími a, světe (ne)div se, i silné melodie, které jsou tak chytlavé, že by to ani jeden nečekal. Zpěv (= řev) je excelentní, s řadou poloh a výrazů, od blackmetalového skoroskřehotu po deathový growling.

Zášť mám na církev svatou, zde se násobí

Jeden výbuch za druhým, zabíjení křesťanů

Náboženské veteši plníme srdce benzínem

Sběrač vás pohltí vodou nebo plynem

 

V Litinovém teroru ožívají výše zmínění pánové, aby s pomocí kanalizačních poklopů a silných podzemních náloží podruhé zatočili se svatými i jejich sochami. Opět se mění tempo a opět nechybí výrazné melodie. Mírné rozpaky budí mezihra v Mrtvé komoře – zatímco před i za (ní) se hraje klasický SP black metal, krátké intermezzo skladbu z ničeho nic zpomaluje. Mým favoritem je Strojírenský sběrač, hymnická skladba s vyjícími kytarami a feelingem připomínajícím, jak jinak, Master´s Hammer. Vedle dalších zážitků z cesty podzemím dostávají prostor potkani, živočichové, kteří jsou Morbivodovi evidentně sympatičtí, takže je třeba je pochválit i v následujícím Žáru stoky v plamenech. Další skvělý marš, ve kterém zaujme hlavně chytlavý refrén, který se mi usadil v podvědomí a ne a ne jej odsud vytěsnit (ne že by mi to vadilo…).

Co pro vás je svaté, není svaté silám nahoře

Světlo světa hasne žárem stoky v plamenech

Ať promlouvá k nám Satan skrze pravdy závratné

Ať černější je dým, když hoří benzín v UKS


Oč je Pod tíhou tmy pomalejší, o to temnější a naléhavější – napětí se zvolna stupňuje a podporují jej zlověstné bicí i ponurý zpěv. Zato Odpusť vodárny je takový veselejší kolovrátek s vtipným refrénem, z nějž zaujme hlavně hříčka „Odpusť mi pane, znovu zajímá mě odpusť“. V předposledním songu se krátce vypravíme do Prahy (ostatní „děje“ probíhají v Plzni), kde zuří válka mezi „našimi spojenci potkany“ a „dvounožci, jejichž krve v tvářích lze se dobře dořezat“. Pomoc potřebným přináší Rudolf Čistírenský navrátivší se v pravý čas. Po hudební stránce poměrně složitá záležitost bez záchytných bodů. A na závěr „pro změnu“ opět potkani a jejich plošné vysazení v Plzni. Víte, co je opakem deratizace? Inu ratizace, později vedoucí k dehumanizaci. Zřejmě má s čumáčky Morbivod nějakou smlouvu, která jej zachrání před osudem jeho spoluobyvatel, které nečeká nic jiného, než začlenění do potravního řetězce.


Kladnému výslednému dojmu pomáhá kvalitní sound z domácího Morbivodova studia (pouze bicí naklepal Lord Sheafraidh ve svém studiu). Jak kytary (Lord Egon, Lord Oblomov), tak baskytara (Lord Morbivod) jsou nazvučeny přímo příkladně, nic se s ničím nepere a žádný nástroj není vytažen nad ostatní.


Celkově nemám k albu výraznější výhrady, snad jen dvě drobné. Za prvé – nesedí mi občasné „zbígbítování“ a „zmonotónnění“ bicích. Za druhé – nelíbí se mi titulní malba na obalu; k obalu ještě dvě poznámky – texty jsou místy obtížně čitelné (červená barva na světlejších plochách zaniká); použité fonty jsou další Morbivodou poctou Františkovi Štormovi, který je autorem všech písem, které se v obalu nacházejí.

 

Seznam skladeb:

  1. Úhlavský kanalizační sběrač
  2. Litinový teror
  3. Mrtvá komora
  4. Strojírenský sběrač
  5. Žár stoky v plamenech
  6. Pod tíhou tmy
  7. Odpusť vodárny
  8. Zatmění plamenů
  9. Plošná ratizace Plzně

Čas: 46:47

www.stinyplamenu.net

www.naga-productions.com 


Zveřejněno: 16. 11. 2009
Přečteno:
3529 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 12. 2009 01:25 napsal/a fx
nesouhlas
ten cover je náhodou parádní, perfektně sedí k celému albu
16. 11. 2009 22:01 napsal/a DW
Souhlas
ten cover je trochu humpolácký chlapi :)