Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

ZEMĚŽLUČ – 07 & 08 CD 2009, Papagájův hlasatel

Zeměžluč jsem naposledy slyšel v roce 1990 z nahrávky Fajn, bezva, prima a pak mi na dlouhé roky zmizela z doslechu. Až letos vydané CD, mapující vinylové krátcehrající počiny z let 2007 a 2008, dorazilo do mého přehrávače a po prvním poslechu jako kdybych se vrátil o těch 19 let zpátky. Zeměžluč od té doby sice několikrát vyměnila sestavu (jen tahoun Šoty setrval od začátku), nicméně hudební směřování zůstalo prakticky stejné. Krátce by se celý komplet dal charakterizovat slovy „nesmlouvavý a agresivní punk staré školy s výbornými texty“, čímž by bylo řečeno vše; pro pořádek ale pojďme na trochu podrobnější exkurzi.

CD lze rozdělit na čtyři části, přičemž tři obsahují po šesti písničkách, čtvrtá jedinou. Úvodních šest skladeb pochází z EP Z očí do očí, následujících šest ze Zabit v akci a dalších šest z Odložte všechnu naději. Závěr patří bonusu v podobě songu z kompilace Spalte Brno na prach.

Na Z očí do očí kraluje Je lepší nevědět, strhující punková metelice s textem o fungování současného světa (o němž je právě lepší nevědět, jak funguje, kdo koho ovládá a kam vedou nitě). Ona vlastně celá tahle nahrávka má texty sociálně kritické, ať už jde o kritiku poměrů nebo hledání cesty jednotlivce. V Sedmém dni překvapí metalový nádech, Nikdo už nic je naopak mile odlehčená a, nebýt drsného zpěvu, takřka pop rocková písnička s melodickými kytarovými party.

Zabit v akci, jak název napovídá, spojuje téma vojáků, armád a válek. Asi je zbytečné dodávat, jaký názor pánové na vojenské záležitosti mají. Dobře to vystihuje skladba Ta věc, z níž si dovolím krátce citovat: „Ta věc – to je zbraň, ta věc je k zabíjení, ta věc jinak vůbec, k ničemu není. Nůž chleba uřízne, sekera složí strom, pistole, pušky děla, ty mají za cíl vždy jen těla.“ Vedle takřka hardcoreového nátěru Weisse rose se zde objevuje experimentálnější skoro improvizace W. R. II.

Materiál z Odložte všechnu naději je lehce sofistikovanější, melodičtější, ale po textové stránce je to totální deprese. Bezvýchodné verše o marnosti a bezvýchodnosti života, viz. třeba titulní skladba: „Odložte všechnu naději, pokud vám nějaká zbyla, naděje umírá poslední, však poslední už byla.“ Nejpestřejším kusem je Tak nějak naopak, ve které se kytarista vyřádil a velký prostor mají sborové halekačky. Na doživotí mi sice přijde trochu jako vykládačka, ale kde pořád brát originální riffy…

Závěrečný bonus je veselá taškařice o dobách dávno minulých a na závěr poměrně nasranou desku vtipem a parodickým nádechem odlehčuje.

Pro fanoušky tuzemského punku nedisponujícími gramofonem (disponenti jistě mají doma všechny vinyly) milý dárek, jehož hodnotu ještě podtrhuje hezky zpracovaný booklet, který obsahuje titulní strany všech vinylů, data o nahrávání a texty v češtině i jejich anglické překlady.

Seznam skladeb:

  1. Z očí do očí
  2. Je lepší nevědět
  3. Sedmý den
  4. Utíkám
  5. Všechno se v prach změní
  6. Nikdo nic
  7. Order now!
  8. K.I.A. – Zabit v akci
  9. Ta věc
  10. I pěšák může říci ne
  11. Weisse rose
  12. W. R. II.
  13. Odložte všechnu naději
  14. Na doživotí
  15. Tak nějak naopak
  16. Nechci
  17. Nikdy neříkej nikdy
  18. Je to jen na tobě
  19. Nemám o ně strach

Čas: 42:30

http://www.zemezluc.net/

http://www.phr.cz/



Zveřejněno: 29. 09. 2009
Přečteno:
3405 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář