Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

HOMOIRATUS - [apocalypse] CD 2004 - vlastní náklad

Pozoruhodný promo-paklík nám dorazil z Řecka. Jistě, Řecko není v dnešní době žádná exotika a může se pochlubit několika špičkovými partami; o Homoiratus jsem ale zatím neslyšel a předpokládám, že stejně tomu je také u dalších českých vyznavačů metalových tónů. Novinkovým cédéčkem se to pánové AAA (nelekejte se, nejedná se o reklamu, ale o začáteční písmena jmen muzikantů) snaží změnit. Zajímavou skutečností je, že ač se jedná již o třetí oficiální dílo řecké trojky, je realizováno na vlastní náklady, přičemž předcházející nahrávky vyšly pod labelem Arctic. Ale buď se vydavatele nepodařilo sehnat, nebo chtěli mít pánové všechno pod kontrolou.

A že to myslí vážně, o tom svědčí velice pěkně zpracovaný booklet na kvalitním papíru. Titulní strana jakoby představovala příběh začínající mocí a penězi a končící válkou a hroby. Uvnitř texty, každý uvozen ilustračním fotem naznačujícím o co že v textu jde. Když už jsem u textů, tak ty jsou silně ovlivněny moderními technologiemi a společenskými jevy a samozřejmě, že nejsou zrovna oslavné. Njezajímavější je text ke skladbě e-land phobia varující před nadměrným používáním internetu (e-land phobia, acces = life, e-land phobia, disconection = death). V krabičce je originální placička s parádním potiskem. Hudba je samotnými Homoiratusáky označována jako grinding ? death ? moshcore a já musím souhlasit. Převažuje sice death metal, ale objevují se pasáže grindu a HC. Zpěv (řev) je typicky deathový hrubý hlas, ale nikoli murmuroidní hukot, ale vcelku srozumitelný. Baskytára se nemalou měrou podílí na celkovém soundu a spolu s kytarou mají rovnocený podíl na výsledném zvuku nahrávky. Zvuk je takový průměr, žádný klenot, ale ani průšvih, nahrávalo se v Řecku ve městě, z kterého Homoiratus pocházejí ? Thessaloniki (po našem Soluň). Lehce mi vadí, že mezi jednotlivými skladbami není na CD trošku pauza, navazují jedna na druhou plynule. A protože celá nahrávka je skoro pořád v jednom tempu, i po několika posleších jsem nebyl schopnej se uvědomit, kterou skladbu zrovna poslouchám, furt jsem čuměl do bookletu a na displej přehrávače, kde jsem. Z toho plyne jedno úskalí ? malá pestrost ? pánové hrnou pořád hutný a hustý střednětempý nářez. Světlou výjimku tvoří úvod už vzpomínané e-land phobia, která začíná přopojením k internetu přes telefon, takže tu poznávám pravidelně hned. To nejlepší si pánové nechali na závěr ? hypnotický valivý štych s místy zkresleným vokálem a šepotem na konci je důstojnou tečkou alba.

Ještě abych nezapomněl na pány muzikanty ? kapelu tvoří Angelos (bass, main voc), Alex (guit, voc) a Argysis (dr, screams) a sám jsem zvědav, jestli o nich ještě uslyším.

čas: 40:11

Skladby:

1. Another Daybreak Gone 

2. The Age Of Numbers 

3. So Many Nulls 

4. Disintegrating Rotor's Authority

5. Soulconscienceworkshop  

6. One Last Breath

7. Sci ? Vi

8. Constructing Stature

9. e-land Phobia

10. Binary Clone Epoch

11. On Fertile Ground

www.homoiratus.com


Zveřejněno: 08. 04. 2004
Přečteno:
3443 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář