Nejbližší koncerty
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
HUSMAN FEST

DAEMONICUS - Host Of Rotting Flesh CD 2009, Vicisolum Productions

Na kapely ze stáje ViciSolum se vždy těším. Nejde o to, že jejich výlisky přijdou povětšinou v luxusním releasu (žádná pofiderní proma jako u velkých firem či nějaké ojebávky typu papírový noname obal), ale zároveň se povětšinou jedná veskrze o kvalitní spolky z dané scény (nutno dodat, že švédské). Jelikož se tentokrát jedná o první regulérní album smečky Daemonicus, byl jsem opravdu zvědav, s čím na mne chlapi s dosti neoriginálním, leč jednoznačně zvučným názvem vyrukují. Starší Deicide – první slovo, jenž se vám jednoznačně vyhrne na rty při spuštění jedničky „Baptism of The Dead“.

Jednoduše old school groovy death metal. Solidní, leč již slyšené riffy, zastřené vokály Stefana Hagströma (jistě mnohým připomenou páně Schuldinera), thrash metalové groovy riffy, střídající se s podlahovými old school death pasážemi. Střední tempo, jež okupuje drtivou většinu otevíráku vystřídá punkovou rytmikou poháněná „Funeral For The Living“, kde kytary střídají neurvalý obstarožní death metal, ke kterému přidávají závan Venom – to vše ve skvělém zatuchlém zvukovém balení s dobrými, inu švédskými hráčskými výkony. Ve výsledku se však přesto nejedná o nic, co by ve vás zanechalo nějakou patrnější stopu.  Prostě takoví Vomitory bez jejich vychytávek a schopnosti napsat chytlavé a přitom správně drtivé skladby.

Trojka, jednoduše nazvaná „Carnage“ mi tak trochu připomněla staré Violation, především jejich první album Beyond The Graves, které ve své době bylo nepovšimnutou poctou starému death metalu. Vydařenou, nutno dodat. Daemonicus se pokusili o něco podobného, žel bohu v jejich podání je vše až příliš šedivé a člověk má tendenci si opravdu raději pustit nějaké ty Obituary, když v tom – výborná, klasická kytarová vyhrávka posluchače znovu nasadí do správných kolejí.
„Unrest In Peace“ víceméně navazuje tam, kde předchozí track skončil, tedy kdesi ve špinavých kobkách Entombed pozdních devadesátých let. Záhrobní jízda sem a tam death metalovým peklem, brumlající kytary, nikam nespěchající, punkově odšlapující bicí.  Ne, opravdu není rok 2009, tentokrát se nacházíme někde kolem devadesátého druhého a dosud máme v živé paměti „Blessed Are the Sick“ od Morbid Angel.

Daemonicus nás jednoduše vezmou na projížďku po minulosti se vším co k tomu patří – tedy i s nijak nepozměněnými riffy té éry, kvalitními vyhrávkami, žel již bez originální atmosféry, jež k danému období bezesporu patřila a její odér prostupoval všemi tehdy vydanými kotouči. Služebně mladá formace se však snaží – a sem tam se opravdu zadaří (parádní houslový part v šestce „Rituals“).

Bohužel po dobrých 75% nahrávky se člověk trochu nudí. Očekává něco nového a přínosného, něco, co by rozfoukalo prach usazený na vzpomínkách, avšak Daemonicus je nijak nevylepší. Snaží se, ale vy nakonec stejně raději sáhnete po léta letoucí osvědčených albech a po „Host Of Rotting Flesh“  se již více shánět nebudete. Bohužel, přesně tak to u mne bohužel proběhlo a ačkoliv bych nejraději dal klukům hezkou osmičku za snahu a dále v tom nerýpal, dám sedm s tím, že po formální stránce vše dobré, avšak do příště trochu skladatelské invence.  Šest.

P.S.: Ale to logo, to je dobrý ripoff starých Amorphis a Dismember; chlapi, za to vás paní pokojská nepochválí.

Čas: 44:53

Seznam skladeb:
  1. Baptism of the Dead
  2. Funeral for the Living
  3. Carnage
  4. Unrest in Peace
  5. Dechristianization
  6. Rituals
  7. Welcome the Dead
  8. To Feed upon Flesh
  9. Swarm of Death
  10. Breeding in Decay

http://www.myspace.com/wwwdaemonicusnu

Zveřejněno: 24. 09. 2009
Přečteno:
3272 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář