Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DESERT STORM – Invaze bláznů, CD 2009, selfrelease

Kapela DESERT STORM tvoří takové balení „2v1.“ Na jednu stranu působí pod tímto názvem a ve stejném složení fungují i jako skupina s nechutně dlouhým názvem IRON MAIDEN & BRUCE DICKINSON TRIBUTE BAND. Když se mi tedy dostalo do ruky jejich již třetí řadové CD „Invaze bláznů,“ očekával jsem materiál nepříliš vzdálený právě IRON MAIDEN.

 

O to více mne překvapilo, když se na mě z CD vyvalil zdravý heavy/thrash metalový nářez, ve kterém paradoxně po IRON MAIDEN nebylo ani stopy. Pokud lze o nějakých stopách ale mluvit, pak se vyskytují víceméně v úvodních písních alba, spolu s rostoucím pořadovým číslem skladby kapela získává více a více vlastní „ksicht.“ A čí že ty stopy jsou? V refrénu úvodní skladby Tajemný posel nelze nepřeslechnout rukopis starší tvorby TÖRR, následující Bílý kůň, pak lehce zavání demy EDGUY.

 

Co se týče tématické inspirace lze na albu najít paralelu k maidenovské The Angel and the Gambler, a to v písni Virtuální rallye, která se vrací k trochu vyčpělému problému závislosti na počítačových hrách. Trapně moralisticky tak vyznívá text této písně, radící zkušeně: „blázne, tak pojď radši spát.“ Podobný pocit pak vyvolává i další „moralistický“ kousek Invaze bláznů.

 

Samotné skladby jsou pak poctivě odvedená práce, a na české poměry je rozhodně zařadit k tomu lepšímu, co nám naše podhoubí dává. V písních není ani stopy po tancovačkovém patosu, kterého se některé kapely horko těžko zbavují, mají spád a strukturu, takže dobře zalezou pod kůži a lze je dobře rozlišit. Typickými příklady budiž Prachy, vynikající instrumentálka Půlnoční expres či již zmíněná törrovská Tajemný posel.

 

S čím mám ale na „Invazi bláznů“ problém, je hlas Jiřího Gattermayera, který mi ve výškách nezní příliš příjemně, naproti tomu střední poloha v úvodu písně Kakabus mu vyloženě sedí. Na druhou stranu jde ale o poznávací znamení kapely, které jistě řada fanoušků přivítá.

 

Větší vrásky mi ale dělá coververze Insanity od RAGE. Vzít si na mušku práci tak vynikajících instrumentalistů jako jsou Viktor Smolski a Mike Terrana chce hodně odvahy a zručnosti, a o to více odvahy je třeba na to, umístit jejich coververzi na své CD. Paradoxně ale instrumentální stránka skladby není problémem této coververze – kamenem úrazu je zde (opět) zpěv, který Insanity naprosto zbytečně potápí snad až pod úroveň vlastních skladeb DESERT STORM.

 

Album: 8

Insanity: 3

Celkem: 6

 

Čas: 34:37

 

Seznam skladeb:

  1. Tajemný posel

  2. Bílý kůň

  3. Invaze bláznů

  4. Prachy

  5. Virtuální rallye

  6. Půlnoční expres

  7. Kakabus

  8. Insanity (RAGE cover)

Web: http://www.uniinstal.cz/temp/desert/


Zveřejněno: 04. 09. 2009
Přečteno:
3657 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář