DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

THE POOH – Eyes Scream In Cream CD 2009, X Production

Stylově pestrou nahrávkou debutují jihočeští alternativní rockeři The Pooh. Po šesti letech existence, jednom neoficiálním (= nevydaném) demu a s trochou provokace („můžete nás buďto milovat nebo s námi souložit“) přicházejí pod křídly X Production s 12 songy (každá skladba má slovo „Song“ v názvu) a s vlastním stylem. Ten nazývají chewrock, což je „styl ovlivněný blues, rock´n´rollem, stoner rockem, hard rockem, punk rockem a heavy metalem“.

A nahrávka je skutečně hodně pestrá, každý „Song“ je v podstatě o něčem jiném. The Pooh sice nahlížejí do jednotlivých stylů (viz. definice chewrocku), ale rozhodně se nedrží žánrových mantinelů. Po elektronickém intru přichází Some Sink Song – blues rock se zkresleným vokálem, který jakoby vypadl z repertoáru kapel hrajících v zakouřeném baru. Následující Chicken Sub Song je vzpomínkou na Nirvanu a vlnu grunge. Že umí pánové přitlačit na pilu dokazují v téměř hardcoreové skákačce 43433434 Song, která ale bez varování sklouzne až k flamengu. Zdařilou první třetinu uzavírá svižná punkovka s příhodným názvem Hangover Song (hodnocení 8).

Druhá třetina už tak zajímavá není. Začíná to pokusem o akustickou poctu Beatles, který ještě dejme tomu ujde. Zato Undo Redo Song střídající rytmy, Cut The Finger Song libující si v zvukových hrátkách a rozjuchané country v Country Low Songu slibně rozjetou nahrávku tříští. Hlavně posledně dvě jmenované skladby vyznívají jako experiment za každou cenu (hodnocení 4).

S blížícím se závěrem se naštěstí vítr obrací a bárka s The Pooh na palubě pluje do stravitelnějších vod. V Kitchen Soup Song zaujme zvláštní atmosféra, v Blun Chuck Song ležérní Cobainovský zpěv i retro nálada připomínající něco mezi grunge a blues. Těžko říci, jestli má v Dental Fuck Songu řezající kytara evokovat zubní vrtačku (smích), každopádně po tvrdé vypalovačce nastává díky poslední položce zvolnění (hodnocení 7).

Pochvalu zaslouží i variabilní vokál, u mikrofonu se střídají hned tři členové kapely a vedle melodického zpěvu dojde i na nervy drásající expresívní řev, samozřejmostí je bezpočet poloh mezi uvedenými mezemi. Instrumentálně v pohodě, zvukově velmi dobré (studio Šopa), výtvarná stránka prapodivná – řešení bookletu je hodně zvláštní, jen řada podivných obrázků s občasným slovním doprovodem – texty nikde, fotky nikde... Jako kdyby design předem varoval před hudební nekonformností.

Seznam skladeb:

  1. Szénsavmentes Song
  2. Some Sink Song
  3. Chicken Sub Song
  4. 43433434 Song
  5. Hangover Song
  6. Opfeiffer Song
  7. Undo Redo Song
  8. Cut The Finger Song
  9. Country Low Song
  10. Kitchen Soup Song
  11. Blun Chuck Song
  12. Dental Fuck Song
  13. Redo Undo Song

Čas: 45:29

http://bandzone.cz/thepooh


Zveřejněno: 23. 06. 2009
Přečteno:
3446 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 06. 2009 00:28 napsal/a skořepa
Dobrá deska
Živě na Bandzone festu mne minulý rok nepřesvědčili, ale deska je opravdu dobrá, stojí za poslech. V některých momentech mi připomínají taky Queens of The Stone Age. :-)