DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MASTERSTROKE – As Days Grow Darker, CD 2009, Dynamic Arts Records

Dva roky po vydání své evropské prvotiny „Sleep“ se MASTERSTROKE pustili do nahrávání jeho pokračovatele. I v tomto případě se jejím vydavatelem stala Dynamic Arts Records. I v tomto případě zvolili pro své dílo temný obal laděný do hnědé barvy .. a k němu i vhodný název: „As Days Grow Darker.“

As Days Grow Darker“ začíná nekompromisně bez jakéhokoliv intra úvodním riffem písně Wait For The Fall. Svým charakterem Wait For The Fall přesně navazuje na „Sleep“ - jde o svižnou sypačku během jejíž tří a půl minuty MASTERSTROKE vystřídají téměř vše, co mají v záloze – odsekávané riffy, melodický refrén i šlapavé pasáže.

V tomto duchu se ostatně nese většina alba – dynamické skladby střídají nejrůznější polohy, přičemž asi největší důraz dávají MASTERSTROKE na bicími hnané speedové pasáže a místa s říznými riffy. Tu a tam se objeví nějaké to melancholická pasáž, ve které MASTERSTROKE ukáží i svou jemnější stránku (Unstoppable), obcaš svůj zvuk obohatí ženským vokálem (Old Wounds), i když zde lze polemizovat, zda jeho (její) přítomnost na albu není spíše samoúčelná.

Z výčtu skladeb se pak pouhé dvě vymykají uvedenému „standardu“ MASTERSTROKE – titulní As Days Grow Darker a Another Step Back. Právě druhá jmenovaná je asi největším překvapením na labu – jde o jemnou baladu, v které Nika Rauhaly doprovází pouze vybrnkávání na akustickou kytaru, v kombinaci s klávesovým podbarvením a violou v pozadí.

Titulní píseň alba, As Days Grow Darker, je pak asi nejsnáže stravitelným materiálem od MASTERSTROKE. I přes to, že jde o skladbu s výraznou dynamikou, se v ní MASTERSTROKE nedopustili tolika změn tempa, což ji dělá mnohem lépe zapamatovatelnou a oproti ostatním skladbám na albu zní i mnohem příjemněji.

V porovnání s předchozím albem „Sleep“ tak MASTERSTROKE již pouze pokračují v započaté linii, a tak pokud vám „sedlo“ jejich předchozí album, nejspíše budete spokojeni i s tímto. Po stránce hudební kompozice jde o stejně dobře odvedenou práci, která se od předchozí liší snad jen tím, že si v některých skladbách Niko již může dovolit vyšší polohy.

Čas: 43:04

Seznam stop:

  1. Wait For The Fall
  2. As Days Grow Darker
  3. Walls Of My Temple
  4. Unstoppable
  5. Another Step Back
  6. Purity Fades
  7. Stillborn
  8. Into Oblivion
  9. Inside Myself
  10. Old Wounds
  11. Truth Revealed

Web:


Zveřejněno: 31. 05. 2009
Přečteno:
3846 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář