Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

EMPIRE – Lobotomie CD 2009, V.J.M.

Pražským Empire se povedl raketový start. Po vzniku na sklonku roku 2005 odehrála kapela turné po boku Ládi Křížka, následovalo album pod Popronem a loni předskakování Arakainu na jeho Space tour. Ale ono není divu, v kapele se sešli zkušení muzikanti, kteří už mají leccos za sebou. Mikrofon třímá Radek Kurc, baskytaru Miki Žďánský (+ sbory), kytaru italský rodák Dario Sapienza (+ klávesy a sbory) a za bicími momentálně sedí Aleš Zimolka, který nahradil Marcela Vacínka.

Necelá třičtvrtěhodinka přináší klasický hard and heavy s českými texty. Zatímco k hudbě v podstatě nemám výhrady, textové řemeslo, byť poplatné stylu, mi moc nevoní. Ani Empire totiž nejsou imunní vůči časté nemoci českých skupin. Snad za účelem snadné stravitelnosti u většiny posluchačů se evidentně nechtějí pustit do složitějších témat a tomu je poplatná i forma. Jednoduché rýmovačky určitě zaberou na motosrazech i letních festech, kde v žilách většiny návštěvníků koluje pár promile alkoholu, ale domácí poslech takové potěšení nepřináší. Hlavně neskutečné pitomá Miss erotika mě doslova ničí.

Přitom hudba je to živelná, zahraná evidentně od srdce a čert vem, že občas něco zahapruje. Hned úvodní Kuš je klasický svižný hard rock s chytlavým refrénem. Od začátku je zřejmé, že Radek Kurc je opravdu kvalitní zpěvák s originálním výrazem a hlavně díky jeho hlasu má kapela vlastní ksicht. Lépe mu sednou drsnější polohy, občasné výjezdy do výšek mně až tak skvělé nepřijdou, ale asi to tak musí být. Již zmíněnou Miss… nemůžu kvůli textu vystát, zato třetí Nechci ti lhát je podařená jak po stránce hudební, tak textové. Trocha lyriky v jinak epicky laděných textech potěší, stejně jako silný refrén a kytarové sólíčko. Motorkářům určitě přijde vhod následující K1400, nicméně kromě dalšího zajímavého sóla, sborů a většího zastoupení kláves nic extra nepřináší. Chybět nesmí ani pomalá skladba, klasické téma o odcházení od lásky, které po tvářích stékají slzy. Následují dvě hodně podobné skladby ve středním (nebo spíše rychlejším než pomalém) tempu. V Cizinci sice dostávají větší prostor sborové zpěvy, ale s Jízdou nahrávka tak trochu začíná ztrácet švih. Naštěstí se ve Všechno má čas zrychluje i přitvrzuje a kytarové hrátky posují song do lepší poloviny alba. Vcelku se povedla i druhá citovka Ledová královna s překrýváním vokálů, stejně jako závěrečná razantnější Lobotomie (až na ten mluvený závěr).

Pro příznivce starých nahrávek Citronu, Vitacitu nebo Merlinu jsou Empire určitě příjemnou záležitostí, ostatně i zvuk je spíše retro a připomíná dobu Vzpomínek, Nevad či Sybil. Poctivá deska, která si snad ani neklade jiné cíle než pobavit. A většinou se jí to daří.

Seznam skladeb:

  1. Kuš
  2. Miss erotika
  3. Nechci ti lhát
  4. K1400
  5. Odcházím
  6. Cizinec
  7. Jízda
  8. Všechno má čas
  9. Ledová královna
  10. Lobotomie

Čas: 41:29

www.empireband.cz


Zveřejněno: 28. 05. 2009
Přečteno:
3845 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 05. 2009 16:44 napsal/a ivonka
Mám je ráda.
Ale na koncertech je to větší nářez.