Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

MASTERSTROKE – Sleep, CD 2007, Dynamic Arts Records

Historie kapely MASTERSTROKE sahá až do roku 2002. O tři roky později kapela již natočila plnohodnotné album, které ale dopadlo neslavně – toto album původem Finské kapely se dostalo do pouhých dvou zemí světa – do Japonska a do Ruska. Výsledkem tak je album, které vyšlo, ale dnes má již spíše sběratelskou hodnotu, protože do Evropy a vlastně ani do Finska se oficiálně nedostalo.

Netrvalo ani dva roky a MASTERSTROKE nastupují u nového labelu s novým materiálem. Album se tentokráte dostává i do Evropy, a tak si lze i zde vychutnat evropskou prvotinu MASTERSTROKE, „Sleep.“

Co se týče zařazení do některé rockové škatulky, je to s MASTERSTROKE těžké. Sami o sobě na svých stránkách píší, že hrají melodický heavy metal. Obaly jejich alb ukazují spíše na nějakou progresivně metalovou tvorbu a hudba, která se pod nimi nachází je pak zhruba někde na půl cesty mezi obojím a ve srovnání s nedávno vyšlým albem LANFEAR lze MASTERSTROKE připodobnit k bratrancům LANFEAR, kteří malinko méně visí na klávesách.

Asi nejvíce kláves a počítačových efektů si lze vy chutnat v intru alba, skladbě Transition. Po půlminutovém úvodu ale MASTERSTROKE nechávají klávesy klávesami a jde se tvrdě na to. Killing Creatures již představuje MASTERSTROKE v nejlepší formě – hutný zvuk kytar, doplněný šlapající rytmikou a lehkými klávesovými doplňky. Poměrně netypický je pak hlas Nika Rauhaly, který je na rozdíl od všech metalových výškařů posazen do příjemné střední polohy.

Killing Creatures zvolili MASTERSTROKE za otvírák velmi vhodně – díky úvodu písně, který je odehrán na akustickou kytaru, skladba velmi plynule navazuje na Transition a pomalu přechází v kousek lehce připomínající i takové velikány jako jsou ICED EARTH.

MASTERSTROKE ale nezpomalují a se svou Turn Away míří pro změnu na území okupované STRATOVARIUS. Dokonce i klávesovými vyhrávkami tato píseň připomíná práci Jense Johanssona v Hunting High And Low.

Agresivnější přístup pak MASTERSTROKE zvolili v Under Our Command a Another Failure, ze které jsou lehce cítit vlivy IRON SAVIOR.

V podobném duchu dokázali MASTERSTROKE namixovat i zbytek alba – The Circle s táhlým refrénem a úvodem evokujícím Michaela Kiskeho, Being Me s odsekávanými riffy, titulní píseň alba Sleep, trashem zavánějící Silent a „finální,“ téměř šestiapůlminutovou, Final Journey, v jejímž závěru se na krátkou chvíli objevuje i ženský hlas.

Celkově je album MASTERSTROKE „Sleep“ sice zajímavé, ale s každým dalším poslechem si člověk uvědomuje, že je jaksi monotónní – samotné skladby sice jsou velmi barevně napsané, ale barvy všech skladeb jsou téměř stejné a i pětkrát zopakovaná duha už není prostě to pravé ořechové. To je ovšem asi tak jediné, co lze „Sleep“ vytknout.

Čas: 41:50

Seznam stop:

  1. Transition
  2. Killing Creatures
  3. Turn Away
  4. Under Our Command
  5. Another Failure
  6. The Circle
  7. Being Me
  8. Sleep
  9. Silent
  10. Final Journey

Web:


Zveřejněno: 15. 05. 2009
Přečteno:
3802 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář