Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

AMORPHIS - Silver Bride Singl 2009, Nuclear Blast Records

Hudební posun v rámci hudební škatule je, zvláště u band, jež již na scéně nějakou tu dobu působí, poměrně hojným jevem. Necháme stranou, nakolik je tato evoluce v tvorbě Amorphis dobrým, či špatným krokem, je totiž třeba si uvědomit, že již od svých death metalových prvopočátků se v jejich hudbě vždy určitá porce melodiky vyskytovala. To, že se několika posledními alby již naplno přesunuli do sekce posmutnělého rock/metalu typicky finského střihu, je zjevným a nezpochybnitelným faktem.

Po vřele přijatém albu „Silent Waters“ z roku 2007 na letošek formace přichystala nahrávku „Skyforger“ a právě jí předchází singl „Silver Bride“ jež je jakousi ochutnávkou toho, čeho se již zanedlouho (tento článek byl psán 3.5. – pozn. autora) fanoušci dočkají. Po takřka dokonalém spojení brutálního growlingu a čistých, melodických vokálů se na tomto singlu banda jakoby trochu držela stranou.

Titulní, „Silver Bride“ se v obou editech (tedy jak v tom, jež je určen pro rádia, tak i na albové verzi) drží trochu při zemi, těšte se posmutnělý melancholický klávesový motiv, podpíraný rockovým drivem zahuštěných zkreslených kytar a syrovými bicími party. Sem tam si kytarista Esa Holopainen „vyjede“ pro nějaký ten melodický trylek či ústřelek, jinak se stále jede dopředu a melodický, poměrně slušně vyvedený refrén je broušen stále dokola, abyste si jej mohli náležitě vychutnat. Ke konci radio editu se připojí i growling, abyste snad přeci jen neměli pocit, že Amorphis dokonali své dílo zkázy a stali se dalšími HIM. Tomuto pocitu se sice trochu neubráníte stejně, ale je fakt, že tato úlitba metalovým fans se Amorphis vyplatila. Ano, jsou to stále Amorphis – je to jakýsi melodický death metal, zkřížený s rockem v tradici finské melodické scény. Nic nového pod sluncem, ale fanoušky to láká stále.

Rozdíl mezi albovou a rádiovou verzí pak není pouze ve stopáži, přičemž albová je pochopitelně delší, a to o necelou minutu. Sound u obou skladeb je stejný, growling však přijde o něco dříve, efektně podporuje epické sbory a vůbec právě on je tím kořením, které kdysi „odlišovalo“ melodickou tvorbu Amorphis od zbytku podobně laděných formací. Aby se neřeklo, přidali Finové na kotouček ještě skladbu „Separated“ s trochu otravným, ale skousnutelným ústředním riffem a častými změnami nálad. Klávesové party, jež se občas snaží znít jako dechové nástroje mě, přiznávám, příliš nezaujaly a kromě dobré vokální práce pro mne tento kousek nepředstavoval žádnou extra parádu. V rámci Amorphis určitě průměrná skladba, jež byla na singl zařazena možná aby se neřeklo, ovšem výpovědní hodnotu o albu nejspíše valnou mít nebude.

Co však poměrně jasné je, je to, že novinka Amorphis bude opět písničkovou deskou s typickým melancholickým přístupem, krystalicky čistým soundem z helsinského studia Sonic Pump Studios, a to vše pod managementem molochu Nuclear Blast. Zda-li z toho nakonec Amorphis vybruslí tak, jako na „Silent Waters“ není pochopitelně z toho mála možné poznat, ovšem na singl není „Silver Bride“ úplně špatnou skladbou. Je přímá, má silný refrén a pro milovníky melodického metalu to určitě bude trefa do černého. A mimochodem jediná možnost, jak Amorphis prozatím slyšet, je internet, jelikož singl byl na CD vydán výhradně pro finský trh..

Čas: 11:57
Seznam skladeb:
  1. Silver Bride (Edit)
  2. Silver Bride (Album Version) 
  3. Separated

http://www.myspace.com/amorphis


Zveřejněno: 11. 05. 2009
Přečteno:
3335 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 05. 2009 17:14 napsal/a Orbb
Amorphis
jsem měl vždycky hrozně rád...:-)