Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Richard Abraham působí ve dvou kapelách (IN ARTICULO MORTIS, AMOK) a pravidelně organizuje Adipocire fest. V rozhovoru Richard prozradil podrobnosti ze zákulisí organizování této akce a naznačil co-to o budoucích vystupujících.

Ahoj Richarde, zdravím! Jak se vede?

Zdary Nathy, jo jde to. Venku se oteplilo tak půjdu něco dělat na zahradu...

Jedním z témat, které se tvé osoby týkají, je pravidelný festival Adipocire fest, kterého šestý ročník se nedávno konal v Praze. Jak dlouho už tento festival organizuješ a kdy vznikl nápad něco podobného dělat?

16.09.2006 se konal úplně první Adipocire fest v Praze v KD Opatov. Nejdřív jsem chtěl tak pojmenovat mojí kapelu, kterou jsem dal po několika letech po rozpadu zase dohromady (IN ARTICULO MORTIS), ale pak mě napadlo z tohohle moc romantického názvu udělat raději festík. Pak jsem ještě zkoušel dělat jeden fest pod názvem Mejdan zmasakrovaných trupů ale po dvou „mejdanech“ jsem to zrušil a ponechal si pouze Adipocire fest.
Na Adipocire festu již vystoupili: AVENGER, UNBORN, FEEBLE MINDED, IN  ARTICULO MORTIS, AMOK, TORTHARRY, ALIENATION MENTAL, KLAN, PROSEKTURA, STIGMA, PANICHYDA,  F.O.B., MARTYRIUM CHRISTI, ELYSIUM, DIABOLICAL, WITHERSIN, FLESHLESS, ISACAARUM, DEGRADEAD, ENEMY SOIL EAST, RUBUFASO MUKUFO, SEPSIS. Na Adipocire vii ještě vystoupí POPPY SEED GRINDER, ATTACK OF RAGE, GRIDE, OPITZ, TWISTED TRUTH, DEOAG, PSYCHOTIC DESPAIR, CALIDAD a NARCOLEPTIC. Na příští rok (20.03. 2010) mám sjednané ROMPEPROP!!!!

Jaké nejznámější kapely se ti povedlo na festival přitáhnout? Považuješ účast některé z nich za tvůj organizátorský úspěch?

No ono prakticky všechny kapely jsou pro mne úspěch. Ale největší překvápko jsem zažil teď v březnu od DEGRADEAD. To byla paráda. Švédové když se do toho pustí tak mají muziku, až člověka mrazí. Ovšem úspěch bych chtěl zažít hlavně v případě ROMPEPROP, které si zvu na 20.03. 2010.  Doufám, že přijde i mnoho fans protože si to ta sestava včetně ROMPEPROP určitě zaslouží.

Pokud se nepletu, stylově se festival týká hlavně death, grind, thrash a black metalových kapel. Plánuješ v těchto končinách zůstat nebo pro tebe styl kapely není nijak zvlášť důležitý? Podle čeho kapely vybíráš?

Asi v těchto končinách zůstanu. Ono je to taky především forma vrácení akce pro kapely, co nás s IN ARTICULO MORTIS nebo AMOK pozvali…ale není to pravidlo.  

Na posledním ročníku se představilo 10 interpretů, což je docela dost na jeden večer. Díky různým průtahům se akce posula asi o dvě hodiny, což se bohužel ukázalo na účasti ve chvíli, kdy nastoupila hvězda večera DIABOLICAL. Nebudu se rýpat v důvodech, ale zajímá mě, jak se budete bránit podobnému průběhu večera příště?

DIABOLICAL jsem rozhodně nepovažoval za hvězdy večera.  Hvězdy jsem měl DEGRADEAD, FLESHLESS, RUBUFASO MUKUFO a ISACAARUM. Březnový Adipocire je totiž takový dárek, který si sám dávám k narozeninám... Akce se skutečně protáhla a tak příště budu důslednější nad dodržováním časů a taky akce začne již v 16 hodin. Ovšem podzimní Adipocire VII asi bude poslední, kde bude 10 kapel. On je to takový metalový maraton, který zkrátím tak o 2-3 kapely.

Když už jsme u budoucnosti festivalu, jaké další velké kapely plánuješ pozvat? Koho už máš domluveného?

Na říjen mám POPPY SEED GRINDER, ATTACK OF RAGE, GRIDE, OPITZ, TWISTED TRUTH, DEOAG, PSYCHOTIC DESPAIR, CALIDAD, NARCOLEPTIC a KLAN. Jak jsem už říkal, na příští rok mám pozvané jako hlavní hvězdu večera ROMPEPROP. Taky bych chtěl jednou pozvat třeba NAPALM DEATH….a různé jiné...nech se překvapit.

Neuvažoval si o přesunutí Adipocire festu někam ven? Vzhledem k tomu, že máš co dočinění s OEF, můžeš porovnat výhody a nevýhody open air a klubových akcí z hlediska organizátora?

No s OEF mám dočinění jen to, že mi Čurby dává možnost mu tam pomáhat jako crew a přes rok mu pomáhám tak, že různě rozdávám letáky na jeho OEF, píšu to na různá fóra atd. Dělám to proto, že si myslím, že tento festival je tu podle mne ten nejlepší. Kurevsky nejlepší. Jen letos tam budou kapely jako NAPALM DEATH, HAIL OF BULLETS, CAPTAIN CLEANOFF, SLAVEBEREED, BIRDFLESH, BLOOD DUSTER, DESECRATION, FLESHLESS, LIVIDITY, MUNICIPAL WASTE, SPASM, MUMAKIL, JIG-AI, IDIOTS PARADE...  A mraky dalších kvalitních kapel. Takhle dobré kapely nenabízí žádný z festivalů v ČR.

Pokud se nepletu, organizuješ mimo Adipocire festu i nějaké další akce. Řekneš mi o nich něco víc?

Organizuji akorát Adipocire. Jen teď jsem organizoval pro kapelu Amok, ve které hostuji na bassu, Rotten party u nás v Hořovicích. A jednou jsem pomáhal s Fit Of Rage. Ale to už je asi 5 let.

Mají zahraniční nebo i ty české kapely nějaké zvláštní požadavky? Třeba pramenitou vodu z kouzelné studánky v Jizerských horách? Haha. Práskni něco na kapely a zkus si vzpomenout na nějaký hodně zvláštní požadavek.

Ne, zatím jsem se s ničím takovým nesetkal. Naštěstí. A upřímně řečeno i kdyby si nějaký šašek něco takového přál, poslal bych ho do prdele i s jeho pramenitou vodu z Jizerek. Pokud jí chce tak ať si jí přiveze sám. :-) Kapelám se většinou jedná o nějaké jídlo, pivo a pokud jsou zdaleka tak o nocleh. No a taky hlavně o prachy.

Vedeš takový malý produkční počin se jménem Psychopat Production. Můžeš nám ho, prosím, představit a jaké všechny činnosti pod něj spadají? Všimla jsem si hlavně propagaci Adipocire festu…Jaké máš s Psychopat Production plány?

No ..heh...to byla tenkrát jen taková sranda ale pak mě napadlo, že tyhle stránky nechám a budu je využívat hlavně pro propagaci Adipocire festu. Nic víc.

Mimo výše rozebraného festivalu svůj čas věnuješ také dvou kapelám a to IN ARTICULO MORTIS a AMOK. S oběma koncertuješ, jak to stíháš a kde bereš sílu a čas?

IN ARTICULO MORTIS JE moje hlavní kapela. Teď trošku měním po létech styl, protože mě napadlo tu hudbu trošku změnit. Mělo by brzy vyjít pod NTEY nové cd. Opět se vše vleče ohledně obalu...klasika. AMOK je kapela, ve které jen vypomáhám, protože jim odešel bassák a asi nikoho nenašli. Tak jsem si koupil bassu a začal s nimi trošku zkoušet. Ale jak říkám, jen jim pomáhám, nezasahuji do tvoření muziky ani textů. Prostě udělají song a já si udělám do něj bassu. A pokud jim to vyhovuje tak je dílo hotovo. Takhle jim pomáhám už asi 4 roky.

Můžeš nám jenom ve zkratce, co nového s těmito kapelami chystáš?

No AMOK má už spoustu nové tvorby, tak by to chtělo nějakého vydavatele a vydat další CD. A v IAM tvoříme nové songy taky a snažíme se hrát co nejvíce to jde.

Léto se nám celkem blíží, prozradíš, na který z festivalů určitě zamíří tvé kroky a kterou akci si nenecháš ujít?

Tak to je naprosto jasné. Moje srdce už dávno tluče pro Obscene Extreme Fest. Je to nejlepší festival co znám. Škoda jen, že jsem ho nenavštěvoval od začátku… A abych tu nemusel psát všechny ty super kapely, co tam Čurby pozval, mrkněte na http://www.obsceneextreme.cz/ A ještě bych chtěl mrknout na Czech Death Fest (12-13.06.2009) v autocampu „Brodský“ v Červeném Kostelci. To pořádá kamarád Luboš „Goro“ Gorgan, co dělá managera jedné z nejlepších českých death metalových kapel TORTHARRY. Vše potřebné je zde: http://www.czechdeathfest.cz/

Adipocire jsme začínali, tak s ním budeme i končit. Zajímalo by mě, co ten název znamená a jak jsi na něj došel?

No na ten název jsem přišel někdy v roce 1990 – 1991 při brouzdání v nějakém slovníku cizích slov. Adipocire je taková hmota vznikající především v utopencích. Vzniká v prostředí vlhkém ale na kyslík velmi chudém. Takže celkem humáček, no ☺. To já rád.

Teď už to je z mé strany vše, pokud bys rád něco dodal, máš prostoru, kolik chceš. Já ti mockrát děkuji za tvůj čas.

Já děkuji Tobě, přeji Ti mnoho zdaru. Všem ostatním, co tohle zrovna dočítají, přeji krásné slunečné léto, spoustu dobrých zážitků na hudebních festivalech a pokud budete chtít, tak dorazte na některý z Adipocire festů. Rád všechny uvidím. Všechny informace naleznete na stránkách.


Zveřejněno: 21. 04. 2009
Přečteno:
3386 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář