HUSMAN FEST

BLACK SABBATH – Cross Purposes Live, CD/VHS 1995, I.R.S.

Ihned po vydání čerstvého alba „Cross Purposes“ se BLACK SABBATH vydávají na turné a vzniká tak dodnes nejhodnotnější záznam živého vystoupení kapely – živák „Cross Purposes Live.“ Proč nejhodnotnější? Jde totiž o jediný oficiálně vydaný záznam koncertu BLACK SABBATH, na kterém se nacházejí písně z téměř všech období tvorby BLACK SABBATH.

Z dnešního pohledu tuto historickou hodnotu alba zvyšuje ještě jeden fakt – tento „pack“ CD+VHS byl vydán POUZE v roce 1995. Od té doby nevnikla žádná reedice, ani nedošlo k přenosu koncertu na DVD. Jako neoficiální „master“ VHS z tohoto balíku sice existuje DVD BLACK SABBATH - „Masters From The Vaults: Cross Purposes,“ to ale zdaleka neobsahuje všechny skladby, které byly součástí původní VHSky.

I když bylo album natočeno při turné k albu „Cross Purposes,“ jehož název v sobě i obsahuje, na albu jsou obsaženy pouhé tři skladby z „Cross Purposes,“ a to svižná I Witness, zvlášní Psychophobia a balada Cross of Thorns. Zbylé skladby pocházejí z alb předcházejících, přičemž základ tvoří přirozeně skladby napsané ještě s Ozzym Osbournem, ty pak tvoří celou polovinu náplně VHS. Zvláštní pozornost si přitom zasluhují písně Symptom of the Universe a Sabbath, Bloody Sabbath, které jsou na albu zahrány ve své původní nezkrácené formě. Oprášena byla i skladby The Wizard, která podle slov Tonyho Martina nebyla kapelou hrána celých čtyřiadvacet let.

Jaké jsou ale zápory alba? Zaprvé nezastihuje kapelu v úplně ideálním rozpoložení, jde zvláště o Tonyho Martina, který v době natáčení trpěl krční infekcí, a tak v řadě případů zpívá skladby trochu odlišně nežli na studiovkách a dlouhé tóny usekává. Druhým nedostatkem alba je, že se na něm neobjevují (nevešly se?) písně, které vznikly v době, kdy byli součástí kapely Ian Gillan a Glenn Hughes, což je z dnešního pohledu velká škoda. Tou poslední vadou na kráse je, že již není k sehnání. Co bylo vydáno, již je rozprodáno a šance, že se někomu někde podaří sehnat originální balení „Cross Purposes Live“ v dobrém stavu je dnes minimální. Jedinou útěchou nám dnes může být, že díky serverům typu youtube.com si lze vychutnat záznam tohoto koncertu i když již není šance, že si jeho zvláštní digitálně-analogové CD+VHS balení vlastníma rukama neohmatáme.

Seznam stop:

VHS:

  1. Time Machine
  2. Children of the Grave
  3. I Witness
  4. The Mob Rules
  5. Into the Void
  6. Anno Mundi
  7. Black Sabbath
  8. Neon Knights
  9. Psychophobia
  10. The Wizard
  11. Cross of Thorns
  12. Symptom of the Universe
  13. Headless Cross
  14. Paranoid
  15. Iron Man
  16. Sabbath Bloody Sabbath

CD:

  1. Time Machine
  2. Children of the Grave
  3. I Witness
  4. Into the Void
  5. Black Sabbath
  6. Psychophobia
  7. The Wizard
  8. Cross of Thorns
  9. Symptom of the Universe
  10. Headless Cross
  11. Paranoid
  12. Iron Man
  13. Sabbath Bloody Sabbath

Web:

http://www.black-sabbath.com


Zveřejněno: 12. 04. 2009
Přečteno:
3965 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář