Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Brněnští EAGLEHEART vydali v minulém roce úspěšnou desku a odjeli dlouhé turné. O aktuálním dění v kapele jsem si povídala s baskytaristou Wagnerem.

Ahoj Wagnere! Zdravím, máš se?

Taky zdravím... Mám se dobře, díky za zeptání.

Zaujala mě vaše nedávná novinka spojená s tvorbou klipu? Našla jsem dokument z natáčení, ale klip zřejmě ještě není hotový… Kdy se na něj můžeme těšit?

Klip už je hotový docela dlouhou dobu a je k nalezení na našich stránkách, na MySpace, Bandzonu a tak podobně. Snad se brzy objeví i v televizi.

Proč jste se rozhodli „zklipovat“ právě skladbu „Moment of Live“? Rozhodovali jste se sami, nebo jste nechali hlasovat fanoušky?

Tak napůl. Neptali jsme se fanoušků přímo na to, jaká ze skladeb by měla mít klip, ale která skladba se jim z alba líbí nejvíc... a vyhrála Moment Of Life. Dalším a zcela jasným důvodem bylo i to, že je to titulní skladba celé desky a nese také stejný název.

Vrátím se teď trochu do vaší historie. Mohl bys mi v krátkosti shrnout život EAGLEHEART a tvého účinkování v ní?

Uf... Historii si může každý dopodrobna prostudovat na našich stránkách, ale tak ve zkratce: Prazáklad kapely sahá do roku 2000, to pamatuje jen Mike (kytara/zpěv). V roce 2003 jsem přišel já a bubeník Smrt, potom zpěvák Vojta (který už stači i jednou odejít a zase se vrátit) a nakonec v roce 2007 vystřídal původního kytaristu Tomaše náš benjamínek Martin.

Když si začínal hrát na baskytaru, určitě si měl nějaké vzory. Prozradíš jejich jména a proč tě baví hrát styl, který hrajete?

Tak jako každý začínající hudebník jsem i já měl své oblíbence. Nevím, jestli je lze nazývat přímo vzory... ale vždy mě svou hrou fascinovali Doug Wimbish (LIVING COLOUR apod.), Alex Webster (CANNIBAL CORPSE) a Les Claypool (PRIMUS).
Ani nevím přesně, jak dlouho na baskytaru hraju, ale začínal jsem tuším nějak na přelomu tisíciletí..:) Takže cca 9 let. Pár kapelami jsem si prošel, ale nikde jsem tak dlouho nezakotvil jako v EAGLEHEART. Sice ve svém volném času holduju jiným hudebním stylům, než který s klukama hrajeme, ale prostě mě to baví. Nedokážu asi v krátkosti vysvětlit, proč tomu tak je...

Debutovou desku jste vydali začátkem minulého roku a tak už můžeš zhodnotit, jak se jí vede a vedlo. Osobně mám pocit, že vám tato nahrávka otevřela dveře na hodně zajímavých akcí a posunula vás o veliký kus dopředu. Na jaké akce a okamihy za ten poslední rok rád vzpomínáš?

Určitě to byl pro kapelu zlomový okamžik. Deska je od svého vydání velice kladně přijímána jak fanoušky, tak i kritiky na všemožných serverech a v hudebních magazínech, z toho máme samozřejmě radost největší. Je pravda, že i koncertů máme stále víc a ne jen ledajakých: teď v dubnu si zahrajeme dvakrát před André Matosem (ex-SHAAMAN, ANGRA...) a jednou před Blazem Baileym (ex-IRON MAIDEN). Na co rád vzpomínám? První co mě napadne je turné se SALAMANDROU... to bylo super.

Pokud bych měla vybrat nejvýznamnější okamihy z vaší historie, napadá mě mimo vydání debutové desky také příchod zpěváka Vojty, který svým specifickým vokálem naprosto změnil vyznění kapely. Jak se na tento okamih a dnešní sestavu díváš ty? Jsi s ní spokojený a myslíš, že bude stabilní?

V to doufám! Nedokážu si totiž představit, že by měl do kapely přijít někdo cizí. I když občas narazí kosa na kámen a lítají třísky, známe se už tak dlouho, že to bereme s nadhledem. Jinak příchod pana Mesuce (neboli Vojty) byl určitě krokem vpřed.

Naživo jsem vás viděla několikrát a i když nejsem fanouškem stylu, který hrajete, vaše show bývají výborné, energické a oplatí se je zažít. Máš očividně rád vystupování…? Co mě ale trochu překvapovalo, byl poměrně často se opakující playlist. Je to už nějakou dobu, co jsme měla tu čest a tak se chci zeptat, zda hrajete na živo nějaké nové skladby?

Hehe, ptáš se docela na aktuální problém. Sice se v současné době pracuje na nových skladbách, ale naživo ještě žádná z nich nezazněla (pokud nepočítám nový cover od kapely CITRON, což je první a patrně poslední skladba, ve které zpívá Vojta česky). Jakmile vše bude sehrané na 100%, vylezeme s tím ven.

Připravujete tedy nový materiál?

Částečně jsem na tuto otázku odpověděl poslední odpovědí... Máme teď pár nových skladeb, které jsou takřka hotové. Další budou následovat...

Tradičně máte seznam koncertů celkem dlouhý. Daří se vám hrát po celé ČR a co zahraničí?

Zahraničí zatím nic moc, ale snad to přijde. Co se týče festivalů, tak zatím největší z těch, kde budeme vystupovat, je Benátská Noc. Jinak doporučuju sledovat sekci Tour na našich stránkách, pravděpodobně ještě něco přibude.

Je vidět, že si dáváte hodně záležet na propagaci kapely. Fanoušci měli možnost koupit si trika, připravili jste pro ně hezké webové stránky a profily, minulý rok byly také kalendáříky. Pokud se nepletu, velkou část z těchto činností máš na starosti ty. Myslíš, že to je pro dnešní kapely nezbytné investovat čas do reklamy a protláčení se mezi lidi? Jde to jednoduše anebo narážíte na velké množství problémů?

No, musím Tě předem vyvézt z omylu. Většinu propagace EAGLEHEART má na svědomí Mike, společně s vydavatelstvím Metalswamp. Investování času do propagace nezbytné určitě je, zvlášť v naší zemi a v metalové hudbě. Velká část posluchačské populace je totiž zaslepena vlnou bezduchého mainstreemu.

Investuješ svůj čas do kapely a určitě ho je celkem hodně. Máš před sebou vizi toho, že se hudbou budeš jednou živit? Dá se ve stylu, který hrajete, stát se profesionální kapelou?

No bylo by to samozřejmě příjemné. Těch šancí asi není moc, ale kdo ví... Jak jsem se ale zmiňoval, pravděpodobně by to nebylo možné v rámci českých lesů a hájů. Je potřeba se v tomto směru orientovat více na zahraničí.

Dívala jsem se na stránky FLOWERWHILE, kapely se kterou si hrával. Byla jsem si jistá, že si jejím členem, ale opak je pravdou. Co se stalo?

Jednoduše to neklapalo tak, jak by mělo. Hudba FLOWERWHILE mi byla velice blízká a bylo mi na jednu stranu dost líto, že jsem musel odejít... zvlášť když jsem stál u jejího počátku. Ale bylo to holt lepší jak pro mě, tak i pro zbytek kapely. Toť vše.

Plánuješ se zapojit ještě do nějakého projektu, nebo se EAGLEHEART stala tvou jedinou kapelou?

Jelikož jsem v tomto směru nikdy nevydržel sedět prdelí jen na jedné židli, v budoucnu si určitě ještě něco uspořádám...:) EAGLEHEART Je ale priorita, to je jasné.

Krom aktivního hraní se věnuješ také organizování koncertů. Můžeš mi prozradit, na čem aktuálně pracuješ a na jakou akci pod tvou taktovkou se můžeme těšit? Chodívá dost lidí?

Teď nějak není dostatek času a energie, takže v blízké budoucnosti nic nechystám. To ale neznamená, že s tím končím. Jinak žádná z proběhlých akcí nebyla průserem...:)

V minulosti jsi také spolupracovat s jedním webzinem. Nenapadlo tě někdy založit si vlastní plátek?

Po předchozích zkušenostech radši ani ne. Tenkrát jsem onen webzin také vlastně zakládal, dohromady s jedním člověkem... ale stal jsem se vlivem okolností a s postupem času tak nějak nechtěným. Holt člověk někdy spadne na hubu a uvědomí si, že ne každý „kamarád“ je doopravdy kamarád.

Na co se v dalším období těšíš?

Na jaro a léto! Už aby ten hnus, kterej vidím za oknem, byl pryč.

Plánuješ nějakou akci, na kterou bys rád pozval lidi?

Chtěl bych všechny pozvat na koncerty EAGLEHEART, teď hlavně na zmiňované akce po boku B. Bayleyho a A. Matose. Bude to peklo! ;)

Z mé strany to bude vše. Pokud bys rád něco dodal nebo někomu vzkázal, máš prostoru kolik chceš. Já ti popřeju hodně dobrých koncertů a kvalitních nápadů a zároveň dekuji za rozhovor.

Taky díky a měj se hezky. Jinak zdravím všechny naše fandy!


Zveřejněno: 05. 04. 2009
Přečteno:
3637 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář