Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MANZANA – Babies of Revolution, CD 2008, Dynamic Arts Records

Jsou kapely, u kterých je hřích, když o nich člověk neví. Pak jsou kapely, které člověk zná, a v případě, že o nich neví, přežije to. Ale o něco se přeci jen ochuzuje. Poslední skupina jsou kapely, o kterých by člověk raději ani nevěděl. Přesně do té třetí skupiny spadají MANZANA, kteří se bohužel dostali i do mých uší. Osobně se považuji za člověka, který je otevřený mnoha hudebním směrům, případně mnoha hudebním experimentům, ale co je moc, to je moc.

MANZANA se do širšího povědomí a stáje Dynamic Arts Records dostali snad tím, že jsou z Finska (ano, proč ne, Finsko má řadu vynikajících a úspěšných kapel – STRATOVARIUS, NIGHTWISH, LORDI, SONATA ARCTICA atd. atd....) a jejich frontmanem je žena (frontwoman?). Máme tu hned dvě módní vlny, na kterých se kapela může vézt – vlna finského metalu a vlna metalu s ženským vokálem.

MANZANA mi v mnohém svou hudbou připomněli německé VANILLA NINJA. Občas mají dobrý nápad, který ale totálně zabijí naprostým zavalením základní poměrně vydařené melodie hromadou samplů, efektů, všemožných znásobených vokálů, takže z toho vyjde příšerný pseudomoderní jakoby metalový kýč, ze kterého člověk tak přinejlepším dostane ekzém. I když … zde bych se měl VANILLA NINJA omluvit, neboť z jejich alb si člověk vybral alespoň dvě, tři písně, které byly povedené a stravitelným způsobem namixované. To bohužel v případě MANZANA nejde, alespoň tedy ne v případě „Babies of Revolution.“

Osobně proti samplům nic nemám, například na „Tanci svatýho Víta“ zní vyloženě dobře, povedená je i smyčka ve Wish I Had an Angel od NIGHTWISH. Co se týče efektů, progresivní metal jich používá hromadu, ale pořád jsou stravitelné. Když se to ale přehvízdne a zkombinuje s příšerným zpěvem, vyjde z toho sračka tak vhodná leda do MTv. A nezachrání to ani Meineho hlas ve World is a Vampire (předpokládám, že jde pouze namixovaný hlas někoho jiného tak, aby zněl jako Klaus Meine). Třešničkou na dortu pak jsou fotografie kapely, které jsou pořízené širokoúhlým objektivem a nááádherně členům kapely deformují obličeje (třeba jako <a href="http://www.manzana.fi/gallery/159.jpg">zde</a>). Ke špatné hudbě prostě patří i špatný fotograf.

Gratuluji, už dlouho se mi nestalo, aby mi CD nějaké kapely začalo při druhém poslechu lézt na nervy, vám, MANZANA, se to povedlo. Vaši „Babies of Revolution“ mi udělali revoluci v žaludku a teď si jdu ulevit někam vedle a poslechnu si u toho SKUTEČNOU hudbu.

P. S. Ty dva body máte jenom za to, že se na albu občas přeci jen nějaký ten dobrý nápad mihne.

Seznam stop:

  1. Wash My Sins Away
  2. Panda Girl
  3. Sweet Revenge
  4. Near Death Experience
  5. nd Of The World
  6. Fake
  7. Nothing As Whole As A Broken Heart
  8. World Is A Vampire
  9. Cherry Pit

Čas: 40:03

Web: http://www.manzana.fi/

http://www.myspace.com/manzanaband


Zveřejněno: 07. 04. 2009
Přečteno:
3575 x
Hodnocení autora:
2 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář