Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NACHTGESCHREI - Am Rande der Welt CD 2009, Massacre Records

Bardové z Němec se k nám vracejí! Bandu Nachtgeschrei (lze přeložit jako Noční výkřik) jsem zaznamenal již minulý rok s jejich CD „Hoffnungsschimmer“ ,které obsahovalo výživnou porci medieval/germánského folku ala In Extremo či Subway to Sally se vším, co tito Němečtí klasici mají.. Tedy včetně v mateřštině zpívaných textů a velkého množství akustických pasáží. Ač nejsa žádný extra folk metalový labužník, jejich nahrávku jsem vyposlechl poměrně s chutí, jelikož mne na ní nic neuráželo. Rázný dřevní folk metal z Frankfurtu am Main s příchutí power metalu a rocku, poctivě zahraný a se zaujetím odzpívaný.. Proč ne, říkám si.

Uplynul téměř na den rok a chlapíci nám prostřednictvím recenzenty milovaného labelu Massacre Records (interní fórek) servírují další desku, nazvanou podobně jako jeden z dílů ságy o, trochu „podivných“ pirátech „Na Okraji Světa“. Pokud vám německý folk metal ve středním tempu v lecčem připomene finskou humppu, jste na správné adrese. Nachtgeschrei skutečně valí jeden taneček za druhým, akustické pasáže se střídají se zkreslenými (ty pak chlapíci podepřou zvukem bagpipes), hlas ošlehaného vlka poté lehce podtrhne naléhavé tóny „elektrického“ folku. Rytmiku doplňuje kvalitní bicí práce Stefana Kolba, který má sice jednoduchou, ale ke kapele skvěle padnoucí techniku, jež nepostrádá nic, co by bylo na nahrávce potřeba.. Často vám album připomene souputníky „Schandmaul“, jak melodiemi, tak zvukem a postupy.

Inu je vidět, že německý folk je specifický podobně jako folk jiných zemí (za všechny jmenujme třeba mé oblíbené Irsko), hlas pěvce Holgera Franze se však, alespoň pro mne poslouchá o poznání příjemněji. Zní, oproti Thomasi Lindnerovi (pán snad promine, ale nejspíše bude muset, nerozumí – li naší krásné mateřštině) o poznání vyspěleji, Nachtgeschrei se navíc opět drží poměrně rozlehlých akustických pasáží a vyplácí se jim to. Nazvučení těchto partů je totiž velmi slušné, zkreslení pak evokuje již zmíněné „Extrémáky“, ale je o poznání méně „metalové“ a více folkové. Jistě, naživo to nejspíše bude úplně šumák, ale myslím, že se to přeci jen sluší zmínit.

Kytarové party se povedly na jedničku, oba kytaristé se v leadech často střídají a hlavně – drží muziku ve folkové rovině, kdy ani jedna z obou ingrediencí nestrádá. Je skutečně příjemné vědět, že mnoho kapel stále nepoužívá folk jako kulisu, která pouze obohacuje jejich „metal“, ale snaží se oba styly přenést do jakési symbiózy. Nachtgeschrei se toto daří znamenitě a já věřím, že pokud posluchač překousne tu němčinu ve vokálech (koneckonců, zpívat v rodném jazyce je pro folk metal poměrně důležité), dostane se mu, zvláště po setmění velmi zajímavých koncertních zážitků. Keltská hudba totiž svým milovníkům právě v noci poskytuje jakousi zakázanou rozkoš, pokud se navíc ještě někde kolem pódia rozžehnou veselé plamínky plápolajících ohňů, mají kapely folkového ražení vyhráno. Osobně jsem několik takových akcí navštívil a velmi mne mrzí, že jich, zvláště v poslední době ubývá. Inu, lidstvo se žene vstříc všemu možnému, jen ne přírodě.

I o takových problémech pojednávají texty Nachtgeschrei, a i přesto, že jsou podobné projevy poměrně častým úkazem u podobně laděných spolků, této bandě to věřím. Právě mi hraje devátá „Windfahrt“ a já přemýšlím, jakou špínu bych na kapelu pro změnu nakydal.. A vzápětí musím milerád konstatovat, že mne momentálně žádný významnější nedostatek nenapadá. Snad monotónnost? Jsme přeci ve folk metalu, je jasné, že folkové motivy pocházející ze stejné oblasti (jsou-li původní) se nijak více lišit nebudou.. Nedostatek invence? Opět vliv žánru, chlapi prostě nic neřeší a hrají si ty svoje „prastaré“ písně o síle přírody a údělu člověka v ní.

Možná to není ta nejlepší folk – metalová nahrávka, kterou jste kdy slyšeli, ale je poctivě složená a s citem zahraná. Nějak nevím, co více by si folkový fanoušek mohl přát. Pro všechny, kterým se procítěně, byť ostříleně zpívaná němčina nijak nepříčí, se bude jednat o velmi dobrou folk metal/rockovou nahrávku, která se sice nijak zvláště neodlišuje od cédéček stylových kolegů, ale přináší mnoho krásných, romantických melodií pro pěkné chvíle (nejlépe strávené se sklenkou skotské, či stylově plechovkou německého ležáku v ruce).. Solidní práce pánové a nepolevovat!

P.S.: Obal proveden vcelku obstojně, posuďte sami..

Čas:46:39

Seznam skladeb: 

  1. Fiur
  2. Muspilli
  3. Herz aus Stein
  4. Fernweh
  5. Niob
  6. Lauf!
  7. Windfahrt
  8. Nur ein kleines Stück vom Himmel    
  9. Wahrheit
  10. Der Totmacher
  11. Glut in euren Augen

Zveřejněno: 09. 04. 2009
Přečteno:
3346 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář