Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

BLEEDING THROUGH - Declaration CD 2008, Trustkill Records

Při poslechu nové desky metalcorové bandy Bleeding Through z Orange County ve státu California na mne vybaflo intro s ženskými zpěvy, které se později změní v jakousi reminiscenci soundtracku prvního Zorra. Na konci se to zazdí památným výrokem krále Leonida z testosteronové adaptace americké verze bitvy Sparťanů proti najíždějícím Peršanům o „Véče v pekle“ a jede se.. Po urputné bitvě s jejich předchozím labelem ve věci znovu vydání jejich předchozí desky nazvané „The Truth“, jsou tito maníci zpátky a se svým breakdownovým metalcorem nakopávají zadky jaksepatří. Pro milovníky stylu je tu vše co potřebují – agresivní hc/polo growl řevy, riffy drsné jako šmirgl se střídají s melodickými vyhrávkami, v pozadí se pak objevují husté symfonické aranže klávesistky Marty Peterson. Zatímco poslední deska boční kapely "Throwdown" se zpěvákovi Brendanovi Schieppatimu moc nepovedla, Bleeding Through slibují poměrně příjemný nenáročný poslech. Thrashující kytary, které toho příliš mnoho neřeší, sem tam prostoupené riffy, jež znějí jako black metal zkřížený s punkem, breakdown drtí breakdown, napumpované bicí do vás hulí svůj krásný zvuk (masivně podpořený triggery). Jsou to takové polo hřebíky, dost dobře se to poslouchá a ke stylu to sedí. Skladby mají v průměru 3 minuty a kousek, ovšem občas kapela nasadí i k delším stopážím (jako v případě poslední „Sister Charlatan“, která je dokonce téměř devítiminutová – ovšem konec jen jen jakési klávesové preludium). Pojďme se pobavit o produkci. Desku produkoval nějaký Devin Townsend, neznáte ho náhodou ? A opravdu, Devinova ruka je na nahrávce poměrně znát, byť tedy v žádném případě to není patrné na první poslech. Říká se, že tenhle maník pokaždé do hudby jiných kapel vnese něco ze své geniality (či šílenství, podle toho jak moc se vám Devinova tvorba líbí) a v případě Bleeding Through se podepsal minimálně na zvuku. Z bicích toho Hoglana skutečně slyšíte, byť Derek Youngsma tedy Hoglanem není a ani nemá snahu si na něj hrát.

Deska odsýpá dál, pátá „There Was A Flood“ začíná akustickým, tklivým začátkem v nejlepší tradici metalcoru, poté nastupují hustá klávesová aranžmá a typické, zdvojené metalcorové riffy ve vyšších polohách (skutečně mě nenapadá tradičnější riff, než jaký se vyskytuje v této skladbě). Jedna skladba za druhou je to solidní sypačka, jenž vám prosviští hlavou a vy nějak vnitřně cítíte, že jste slyšeli velmi dobré metalcorové album. Album, které má sice tradiční a již slyšené riffy, ale i spoustu novinek, nejen v podobě slušivých klávesových partů jedné dívčiny, což je věc která do metalcoru proniká již měrou poměrně velikou. Oproti předchozím nahrávkám nám sice originality trochu ubylo, ale jak naznačuji jinde, v současné době se již s takovým luxusem jako je originální a přitom poslouchatelná muzika musíme pomalu začít loučit. Nejpřesvědčivější složkou jsou rozhodně bicí a zpěv, obojí je „zahráno“ jaksepatří, zvuk nahrávky je bohatý a poplatný mozku a ruce svého producenta. Pokud vás zajímá, jak by zněli Cataract, kdyby je přepadly klávesy, zkuste si párkrát protočit Bleeding Through.

V osmé „Death Anxiety“ se ozvou čisté vokály a takového experimentu se poměrně bojím. Muselo to být, ptám se sám sebe.. Jinak je deska jízdou do pekla bez zastávek aneb „thrashujeme bez hranic“. Jediné co bych snad nahrávce vytkl je o něco delší stopáž, než by byla nutná, ačkoliv se jednotlivé skladby velmi pěkně poslouchají, méně je někdy více a v tomto případě je ta tři čtvrtě hodina už kapánek příliš (na současné možnosti kapely).

Mno co říci závěrem? Chlapi nás již osm let oblažují výbušným metalcorem brutálnějšího střihu a album „Declaration“ rozhodně není žádným průšvihem. Inovace na něm nehledejte, jde pouze o ventil agrese, poctivě nazkoušený a zahraný. Ke konci alba se sice mihne nějaký ten čistý vokál, ale ( ti, co už je clean vox unavují) nezoufejte, na 90% alba se s nimi nesetkáte. Ale jo, už jsem slyšel i horší věci, tohle není špatné a rozhodně bych za poslech nových Bleeding Through nikoho nepeskoval.

Čas: 44:48

Seznam skladeb:

  1. Finis Fatalis Spei
  2. Declaration (You Can't Destroy What You Can Not Replace)
  3. Orange County Blonde and Blue
  4. Germany
  5. There Was a Flood
  6. French Inquisition
  7. Reborn from Isolation
  8. Death Anxiety
  9. Beneath the Grey
  10. Seller's Market
  11. Sister Charlatan

Zveřejněno: 26. 03. 2009
Přečteno:
3300 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář