Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

VARDLOKKUR – Fragmenteret Okkult Bespottelse CD 2008, Det Germanske Folket

Pro black metal typický přebal zdobí debutové dlouhohrající album dánské úderky Vardlokkur, kterou tvoří duo Vrede (kytara, zpěv) – Saulc (bicí), na koncertech doplněné o hostujícího basáka Ynleborgaze. Kapela (nebo projekt?) existuje zhruba 2 roky a aktuálnímu materiálu předcházelo mini CD Med Døden Til Følge. Z názvů obou desek je zřejmé, že jazykem Vardlokkur je dánština. I když netuším, co v překladu názvy skladeb znamenají, promo list nabízí alespoň úryvky textů v angličtině a tam se to hemží rituálními oběťmi, podzemím či černými havrany, takže ideové směřování je asi jasné.

Hudební stránka je v podstatě také poměrně jednoduše definovatelná. Špinavý black metal bez jakýchkoliv příkras v podobě kláves, čistého nebo nedej čert ženského zpěvu. Podobná muzika se hrála už před 20 lety a zdá se, že termíny „raw“ a „pure“ stále přitahují spoustu hudebníků i posluchačů (jinak by to přece nikdo nevydal...). Na tom není nic špatného, rozhodující je, jak se podaří v rámci stylu hudbu zatraktivnit.

A Vardlokkur na jakékoliv atraktivnosti zvysoka kašlou. Drtí si svůj black, řvou klasickým havraním krákorem, do bicích mydlí Saulc jak hluchý do vrat a kytarové riffy už tady byly mnohokrát. Takže se nabízí otázka, jestli má vydávání podobných počinů nějaký smysl. A odpověď se tak trochu nachází o pár řádků výše – pro vyznavače nekompromisního black metalu budou Vardlokkur určitě další černou perlou do sbírky, pro fanoušky nějaké avantgardy nebo progresu (byť v rámci černého kovu) je asi dánské komando marností. Ale abych chlapíkům nekřivdil – občas vyloudí z kytary poměrně zajímavé melodie, místy i ta bicí vřava nabídne trošku kreativity a někdy, když tempo poleví, má tvorba kapely lehce pohanský nádech.

Seznam skladeb:

  1. Gravfaerd
  2. Underverdens Kald
  3. ...Men Evig Besat
  4. Ligaske
  5. I Forraeders Blod
  6. Galningen
  7. Selvmordet
  8. Nattens Yngel
  9. Ondskabt

Čas: 42:07

http://www.vardlokkur.com


Zveřejněno: 15. 03. 2009
Přečteno:
3308 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář