Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

AMORAL - Year of the Suckerpunch MCD 2009, Spinefarm Records

No tedy, dlouho očekávaná pohroma je tady! Amoral, veleoblíbená kapela z finských Helsinek, která do této chvíle dokázala vždy ukuchtit velmi kvalitní a dobře stravitelnou porci tech deathu s groovy složkami, dlouho dopředu informovala o změně na postu zpěváka. Po poměrně dobrém growlerovi Niko Kalliojärviovi kapela totiž přibrala (šušká se, že na popud basáka Erkki Silvennoinena, který hrával v Ariho„sólové“ kapele) „slaďouše“, metalovým podsvětím tolik zesměšňovaného Ari Koivunena (mimochodem vítěze popové soutěže Idols) a jala se nahrávat, prozatím bezejmenné album.. První singl, „Year of the Suckerpunch“ je již venku, tak se pojďme společně podívat, jestli předchozí obavy byly opravdu na místě. Cover singlu je skutečně odporný, a ačkoliv již předchozí obaly nebyly nic světoborného (snad kromě dema „Desolation“ a singlu „Leave Your Dead Behind), tento je skutečně podivný. Doufám, že kapela bude mít snad poprvé za svou kariéru štěstí na volbu obalu pro album nadcházející, ale pochybuji.

Song číslo jedna, titulní singl se rozjíždí a já mám pocit, že jsem tento riff již slyšel na předcházejícím „Reptile Ride“. Riffy mi přijdou velice podobné, ovšem s tak trochu power metalovou příchutí (jsme stále v tech deathu?). Po půl minutě se ozve otravný, kníkavý čistý vokál bijce Ariho a vše je jasné. Žádný growl, power/speedové vokály, které se vznášejí jako přízračný stín nad kdysi výbornou technickou kapelou. Přitom ta nemá se psaním technických pasáží nadále sebemenší problém, všechny ty „hooky“, „slidy“ a „breaky“, které od chlapců známe jsou znovu na svém místě. Jejich typický sound je sice poněkud rozmělněn, ale ve vyhrávkách jsou to stále staří dobří Amoral. Pouze přístupní a připravení vydělat pořádný balík se svým novým „Idolem“ za mikrofonem. Otravný refrén, vystřižený jak z nějakého béčkového power metalového alba vám poté dá jasně najevo, že si máte buď pustit některé starší album, nebo na Amoral proboha zapomenout.

Tohle již nemá s technickým death metalem vůbec nic společného, ovšem zato jsem si jist, že se to bude prodávat. Je vidět, že nahrávka byla cílena na obě skupiny, jak na nové fanoušky Amoral, tak i na power žrouty z domovské základny Ariho. A o to jim asi ze začátku šlo. Otravný singl končí a jako dvojku chlapi zařadili cover skladby „Dig Up Her Bones“ kapely Misfits Ve výsledku je to normální punk s power vokály. Takže klasika. Poslouchat se to ty tři minuty sice dá, ale poté raději zase sáhnete po „Wound Creations“ či, v tomto případě bližším „Reptile Ride“.

Sečteno podtrženo, nová podoba Amoral je té staré podobna snad jen v některých kytarových pasážích. Jinak  se chlapci rozhodli se tak trochu vykašlat na scénu a do světa vypustili power metal, zkřížený s groovy thrashovými kytarami a hoodně unylým vokálem (Idol! co to může být také zač, že). Tento dvou skladbový singl jen potvrzuje, že nadcházející nahrávka bude hodně vtipnou záležitostí! Už se na ní těšíme!

Čas: 7:13

Seznam skladeb:

  1. The Year of the Suckerpunch 4:11
  2. Dig Up Her Bones (Misfits cover) 3:03

http://www.amoralweb.com/

http://www.myspace.com/amoralweb

 

Zveřejněno: 03. 03. 2009
Přečteno:
3404 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář