Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Slovenská kapela HROMOVLAD je díky svému poslednímu albu a celé sérii koncertů v Čechách i na Moravě dobře známým pojmem. O jejich „zčernalém“ folk metalu jsem ji si povídala se zpěvákem a kytaristou Beelphegorem.

Ahoj Beelphegore, zdravím na Slovensko! Jak se vede?

Zdravím Ťa Nathanella, taktiež Fobiu a v neposlednom rade všetkých fanúšikov! Darí sa celkom fajn, vďaka za opýtanie. Práve som prišiel z práce domov, pustil dobrú muziku a púšťam sa do tohto rozhovoru, tak hurá na otázky!

Na úvod mého zpovídání bych tě ráda poprosila o představení HROMOVLAD s drobným popisem rozměrů a základních vlastností všech členů kapely :-).

To je ako zo zoznamky:-). Ja meriam 183 cm a aký som vysoký, taký som i horlivý snáď do všetkého, čo ma nadchne. Niekedy až zbrklý a aj keď pôsobím arogantne, vo vnútri som dobrák, čo neublíži ani muche, ak nemusí. Priznám sa, rád bývam stredobodom pozornosti, čo hodnotím ako moju negatívnu vlastnosť. Neznášam faloš, nespravodlivosť, ľudskú hlúposť a kelový prívarok! Ale jesť mi chutí, až moc, čím si niekedy od chalanov vyslúžim oslovenie „bachroš.“ Mathias, vášnivý turista, veľký vlastenec a milenec ...prírodným krás, ktorý sa s ničím neserie a vie ma vždy zdrbať, keď prídem s nejakým nápadom, čo nemá s našou hudbou nič spoločné. Proste každá skladba musí prejsť jeho pripomienkovým konaním. Rovnako úprimný je i v  riešení iných problémov. Milujem jeho pravidelnú pred koncertnú vetu „Už nepijem!,“ ktorá dáva tušiť, že ráno bude poriadna kocovina. Mysticus, v určitých kruhoch známy ako „Bembo“ je taký náš tatko kapely. Je z nás najstarší a ako správny „staršina,“ je večný „bručoun,“ ktorý síce všetko ofrfle, no je veľký dobrák a má z nás asi najtriezvejšie uvažovanie. Nemá rád komunikáciu po telefóne a jeho zbierka CD je asi tá najväčšia, akú som v živote videl. Dúfam, že ju po ňom niekedy zdedím :-).  A nakoniec už ostrihaný  Slavfist, ktorý je takou našou utajenou časťou kapely. Nemá rád rozhovory a odhaľovanie vlastného vnútra. Niekedy ani nevieme, že je s nami (to myslím samozrejme obrazne) a až keď nám za chrbtom spustí guľometné paľby bicích, vieme, že tam tento náš bubenícky zázrak sedí. A samozrejme, keď niečo „zapotí“ v aute na ceste na nejaký ten koncert, tak sa ideme všetci po.... od smiechu, he he! Čo vždy zo „závisťou“ obdivujem, je jeho snáď nekonečná zásoba čokolády. Tak toto je HROMOVLAD trochu inak a toto je prvý rozhovor, kde sme sa takto predstavili ...a možno aj posledný.:-)

Začínali jste někdy v roce 2003. Bylo to těžké?

Po rozpade IMMORTAL HAMMER, ktorého existenciu som sa rozhodol ukončiť pre osobné nezhody a postupne až absolútny ideologický rozkol medzi nami, dvomi zakladajúcimi členmi, sme Ja a Mathias, ktorý do IH prišiel tesne pred jeho rozpadom ako tretí člen, mali obrovskú chuť naďalej hrať a založili sme HROMOVLAD. Mathias mal vtedy ešte dlhé husté vlasy a od nášho prvého stretnutia sme si vo všetkom rozumeli. Mimochodom autorom názvu HROMOVLAD je Mysticus, ktorý nás podporoval hneď od začiatku a som šťastný, že  sa k nám neskôr i so Slavfistom  pridali. Na toto obdobie spomínam nesmierne rád a priznám sa, že i určitou dávkou nostalgie. A či boli začiatky ťažké? Stále sme začínajúca kapela a dúfam, že toho spoločného, bok po boku v jednej kapele, máme pred sebou niekoľkonásobne viac, ako za sebou.

Je HROMOVLAD tvou první a jedinou kapelou? Neplánuješ spolupracovat ještě s někým jiným nebo si udělat nějaký další projekt?

Spomínal som IMMORTAL HAMMER. Táto kapela bola mojou prvotinou a som rád, že už neexistuje. A aj keď sa vytvorili aj dobré veci, myslím si, že stačilo a skutočne si neviem predstaviť, že by sme pokračovali ďalej a naviac, už som mal všetkého plné zuby. Nie mojím pričinením totiž začala kapela naberať pre mňa neprijateľný smer, preto sme si dali zbohom! No a potom prišiel HROMOVLAD! Čo sa týka  projektov, o tých som síce uvažoval, ale ostalo to iba v tejto rovine. Zastávam totiž názor, že ak člen nejakej kapely začne so sólo projektmi, automaticky to uberá na kvalite pôvodnej kapele. No stalo sa, kedy som aspoň v štúdiu obsadil post speváka v úžasnom projekte TOREVA, ktorý je dielom nášho priateľa Petra L. Bola to pre mňa česť, výzva a veľká zodpovednosť, aby som nesklamal. Našťastie to vyšlo a spokojnosť bola na oboch stranách. Účinkovanie v inej kapele nemôžem ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Celkom ma láka spolupráca s nejakou HC, alebo death metalovou kapelou, nakoľko aj tieto štýly počúvam veľmi rád a bola by to príležitosť zdokonaliť sa v hre na gitare.

Debutovou desku „Vládca lesov, skalných stien“ jste vydávali dvakrát. Po prvé v roce 2005 u Long Ago Records jako klasické CD a pak jako kazetu o dva roky později. V té době jste už pravděpodobně měli hotový materiál pro druhé album, vyšlo Live DVD Metal Swamp 28., na kterém jste se také ukázali a tak asi nebylo třeba zbytečně se připomínat. Proč jste se rozhodli k znovuvydání alba krátce před vypuštěním jeho následovníka a proč ve formě kazety?

Nešlo o zbytočné pripomínanie sa. Roman zo Stuza production prejavil záujem o vydanie nášho prvého a neskôr i druhého album v kazetovej verzii a my sme nemali prečo nesúhlasiť. A keďže pôvodní vydavatelia CD verzií, Blacky z Long Ago Records a Alex z Ketzer Rekords súhlasili, tak oba tieto albumy na MC u Stuza Production vyšli. Je to úplne normálna vec.

Musím se přiznat, že jsem vás jako kapelu pořádně zaznamenala po vydání druhé desky „Ohňa hlad, vody chlad". Pojďme se k ní vrátit. Pamatuješ si, jak vznikal materiál na tuto desku? Předpokládám, že jste se na ní podíleli ve složení, ve kterém fungujete i dnes. Kdo se nejvíce postaral o konečnou a celkovou podobu desky?

Ak sa mám priznať, ani neviem ako, proste zrazu sme mali urobenú polovicu skladieb. Materiál vznikal tak, ako obvykle, aj keď je to trochu zložitejšie. Zhruba rok a pol zbierame rífy, nápady, zlomky textov a postupne z toho vytvárame v doprovode s automatickými bicími celistvé skladby. Po tomto kroku prichádza na scénu Slavfist, ktorému skladby posielame, nakoľko býva 100 km od nás, aby vytvoril vlastné bicie bez toho, aby sme mu do toho kecali.  Následne to skúšame a začiatkom leta nahráme.  Neviem prečo, vždy nám to vyjde na rovnaké obdobie.  Všetko je to tímová práca, od začiatku až do konca. Nie je možné povedať, kto sa najviac postaral o celkovú podobu dosky. Pri konečnom masteringu akéhokoľvek materiálu sme vždy všetci a o každej skladbe sa veľakrát vedú dokonca búrlivé debaty, kedy nás zruší zvukár a príde so záverom, s ktorým sme spokojní všetci.

Jak toto album s odstupem více než ročním hodnotíš? Jak se mu vede podle tvého názoru u lidí? Nevím, zda je to jenom můj pocit, ale zdá se mi, že jste po této desce hlouběji pronikli na Moravu a začali tady často koncertovat...Kdo vám v tomto průniku do zahraničí :-) pomohl nejvíce?

Ako každý hudobník, po ročnom odstupe času by som Ti vedel pomenovať X vecí, ktoré by sa na poslednej doske dali zmeniť. Ale nejde to a každý materiál akejkoľvek kapely je dokumentom doby a odrazom ich vnútra a úrovne. Celkovo sme s doskou spokojní a musím povedať, že úroveň albumu „Ohňa hlad, vody chlad“ je vyššia, než u albumu „Vládca lesov, skalných stien.“ Zvuk, zloženie skladieb, texty, všetko je to omnoho viac prepracovanejšie. No stále nie tak prepracované, ako sa nám pred krátkym časom podarilo na materiáli pre split „Hromovlad / Slavigrom – Perperuna“, na ktorého vydanie netrpezlivo čakáme. Je to najlepšia nahrávka, akú sme kedy dali dokopy a je obrazom toho, aký sme chceli, aby HROMOVLAD bol a bude. Vrátim sa však k albumu „Ohňa hlad, vody chlad.“ Reakcie fanúšikov bezprostredne po jeho vydaní boli rôzne. Na strane jednej sme niekoho sklamali, pretože sme upustili od klasického black metalu s folkovým nádychom a posunuli sme náš štýl do roviny (ako hovorím ja) zčernalého folk metalu, aj keď škatuľky nemám príliš rád, no pre opis sú potrebné. Ba viac, boli aj taký, pre ktorých sme sa vďaka vydaniu v Nemecku a nie príliš blackovému zvuku „stali komerčnou kapelou,“ čo je riadna blbosť. Na strane druhej, mnoho ľudí „Ohňa hlad, vody chlad“ potešil. A taktiež sme si našli cestu k ďalším fanúšikom, dokonca i k takým, čo black metal absolútne nepočúvajú a dá sa povedať, že sme zaznamenali väčší záujem ľudí o HROMOVLAD ako doma, tak i v zahraničí. Úsmevným faktom je, že niektoré webziny, či magazíny na vydanie nášho prvého albumu reagovali či už zmienkou alebo recenziami atď. a po vydaní druhého albumu sa teraz tvária, že neexistujeme. Ešte niečo k nášmu „prieniku do zahraničia, na Moravu.“ Odjakživa sme My, Slováci a Moravania žili vedľa seba nielen v zväzku štátotvornom, ale i pokrvnom a nepokladáme Moravu za zahraničie. Touto cestou chcem pozdraviť a poďakovať všetkým fanúšikom za podporu. Sláva Vám!!!

Pravidelně hráváte na Metal Swampech pořádaných stejnojmenným labelem. Metal Swamp vás zařadil na jedno ze svých live DVD, je mezi vámi ještě nějaká další konkrétní nebo potencionální spolupráce? Je reálné, že by tento label v budoucnu vydal vaší desku nebo se opět obrátíte na nějakou zahraniční firmu?

Raven nás pozýva na koncerty pravidelne, za čo mu patrí veľká vďaka, pretože v krajinách moravsko – českých hrávame nesmierne radi. Sú tam skvelí ľudia, máme tam množstvo priateľov, fanúšikov a na koncertoch býva skvelá atmosféra, preto sa do Vašej krásnej krajiny nesmierne radi vraciame. Spoluprácu s Ravenom a labelom Metal Swamp  považujem za dobrú a vážim si toho, čo pre nás zatiaľ Raven urobil. Pomáha nám s vydávaním trík, nášiviek a s dohadovaním akcií. Vydávanie u tohto labelu nemôžem ani potvrdiť, ani vyvrátiť, človek nikdy nevie, čo budúcnosť priveje do jeho rúk a kam nasmeruje jeho kroky.

Předchozí otázkou jsem trochu nakousla příští plány a tak se zeptám, jak to vypadá s dalším studiovým albem. Pracujete na novém materiálu nebo tomu ještě necháváte čas? Pokud jo, máte už něco hotového a kdy se můžeme na něco konkrétního těšit?

Po hudobnej stránke máme momentálne hotové štyri skladby na materiál nášho tretieho albumu, ktorého vydanie predbežne plánujeme na koniec roka 2010. Čo sa týka textov, na tých začínam pracovať v týchto dňoch. Prezradím, že  názov albumu bude opäť zložený zo štvorslovnej hrádky a keď vezmeš do úvahy našu tvorbu, ako sa postupne vyvíja, zrejme nebude ťažké uhádnuť, aký ten ďalší album bude. No už teraz môžem sľúbiť, že bude technickejší, melodickejší, folkovejší a veselší, ako jeho predchodca.

Vaší nejaktuálnější novinkou zřejmě bude vydání splitu „Hromovlad / Slavigrom – Perperuna“. Po technických problémech jste datum přesouvali na první den tohoto roku. Copak se stalo? Je už split úspěšně venku a proč jste se rozhodli pro vydání společného alba právě se SLAVIGROM? 

Žiaľ, dodnes (1.II.2009) splitko ešte nevyšlo. Vydavateľ pôvodne potvrdil vydanie na 1.I.2009, neskôr ho posunul na 1.II.2009 a odôvodnil technickými problémami, nakoľko vydavateľstvo Ketzer records prechádza mnohými vnútornými zmenami. Snáď budú pozitívne a splitko čoskoro vyjde. A prečo s kapelou SLAVIGROM? Na jednej spoločnej alko-akcii s týmito super chalanmi, s ktorými nás spája priateľstvo, sme si povedali, že by nebolo na škodu vydať splitko, aké slovenské kapely ešte nevydali. Splitko dvoch štýlovo rozdielnych a zároveň totožných kapiel z jednej krajiny. Zčernalý folk metal verzus klasický black metal. Kapela SLAVIGROM má obrovský potenciál, doslova detonačný rast a skvelú hudbu, ktorá oslovila mnoho ľudí nielen tu na Slovensku, ale i v zahraničí. Náš materiál bol nahratý v lete 2008, SLAVIGROM svoj materiál dokončili na jeseň 2008. Poslali sme to Alexovi, tomu sa to páčilo a plán prvého slovenského profi CD splitka sa pohol dopredu.

V seznamu koncertů je už několik akcí, ale zatím je jich poměrně málo. Plánujete opět aktivní koncertování nebo budete raději odpočívat a věnovat se svým zálibám?

Z technických príčin môžeme odohrať iba jednu akciu mesačne. Niekedy je totiž nesmierne ťažké zosúladiť voľný čas všetkých členov s nejakou akciou, preto robíme všetko preto, aby ten koncert raz za mesiac stál naozaj za to, a keď pozrieš na náš zoznam koncertov, pomaly do konca roka 2009 máme už takmer všetky mesiace vykryté. Budeme koncertovať ako na Slovensku, tak i na Morave, v Čechách a v Nemecku, takže o nejakom odpočinku sa hovoriť nedá, keďže našej najväčšej záľube, hudbe  sa venujeme neustále. Príprava na koncerty, práca na nových skladbách, textoch, plánujeme natočiť klip. Toto všetko zaberá nesmierne veľa času. A samozrejme, príliš časté hranie spôsobuje, že sa kapela okuká a to my nechceme!

Když už jsme při tom, co tě mimo hudby baví?

Som jeden z mála ľudí, ktorý majú to šťastie, ž ich práca je aj ich koníčkom, takže práca. Keď k tomu pridám aktivity okolo kapely, toho voľného času mi príliš neostáva, preto ho trávim v spoločnosti či už priateľky, alebo priateľov (čiže kapely) napríklad stanovaním, chodením do prírody a samozrejme aj do spoločnosti treba chodiť. Na pivo a tak. :-)

Vaše texty jsou výhradě ve slovenském jazyce a striktně reflektují slovanský původ. Zajímáš se hlouběji o historii Slovanů a jejich kulturu? Neplánujete, doufám, používat jiný než rodní jazyk pro texty písní... Kdo vám je píše?

Nie, cudzí jazyk neplánujeme využiť, to už by nebol HROMOVLAD.  A aj keď vydávame vonku, nestretli sme sa s podmienkou, ktorá by určovala použitie nejakého svetového jazyka. Ak vezmeš do úvahy štýl, ktorý hráme, bolo by to dosť neprirodzené, stratilo by to podľa mňa to čaro našich textov a skutočne si neviem predstaviť, že by boli skladby ako „Hrom do toho,“„Bolo i nebolo,“ či „Brieždenie“ prekladané napr. do angličtiny. A priznám sa, niekedy mám trošku problém naučiť sa vlastné texty v sSlovenčine, nie to ešte v inom jazyku, he he! Texty mám na svedomí väčšinou ja, no často prichádza so skvelými nápadmi i Mathias, z ktorého pera pochádzajú sekvencie skladieb akými sú „Balada skazy,“ „Tiene minulosti,“ „RAW,“ „Zabudnutý sen,“ či „Nárek stromov.“  Čo sa týka histórie, kultúry a pôvodnej viery našich predkov, o ňu sa zaujímame všetci členovia. Nielen, že tieto idey, vedomosti a hodnoty dávame do textov, no dosť ovplyvňujú i naše životy, osobné postoje, morálku a správanie sa  voči sebe, voči ostatným ľuďom, voči prírode a všetkému živému. Tieto naše postoje neprezentujeme kvôli dnešného trendu, ktorý sprevádza folk metalové kapely, ani snaženie sa byť „v kurze.“ Vychádza to z našej prirodzenosti, z nášho pôvodu, úžasu, rešpektu a cti voči minulosti a prírode. 

Plány do budoucna jsme už výše nakousli, máte ještě něco, co chystáte a co jsme vynechali? Zmínil jsi klip...

Áno, o klipe som sa už zmienil. Jeho natáčanie plánujeme v letných mesiacoch a bude obrazom jednej zo skladieb z nášho pripravovaného, tretieho albumu, na ktorom momentálne pracujeme. Z logických príčin ho budeme točiť až po štúdiovom nahraní celého materiálu a bude súčasťou tohto albumu. Už čoskoro ( únor, březen 2009) bude vonku i nový merchandise. Triká, vyšívané nášivky, placky.

Máte v plánu nějaký koncert, na který se zvlášť těšíš a kam bys fanoušky rád pozval? Chodíváš ty sám na koncerty jako fanoušek?

Samozrejme pozývam fanúšikov na každý koncert, kde hráme, he he! Nerozlišujeme koncerty na dobré, či zlé. Na každý sa pripravujeme rovnako svedomito a snažíme sa dať zo seba maximum. No veľmi sa teším na naše spoločné vystúpenie s kapelou SKYFORGER, 3.IV.2009 v Bratislave. Taktiež na našu prvú hudobnú návštevu Nemecka 5.-6.VI.2009 a v neposlednom rade na Blacklights Fest 2009, kde vystúpi  vynikajúci DARKESTRAH. Samozrejme navštevujem i koncerty, na ktorých nehráme, no nie príliš často. Väčšinou si nenechám ujsť tuzemské koncerty mojich srdcových kapiel, na ktorých som vyrastal a som rád, že konečne manažéri týchto kapiel objavili na mape i našu krajinu.

Z mé strany to bude asi všechno. Chci ti poděkovat na tvůj čas a ochotu a popřát v tomto roce hodně nejen hudebních úspěchů. Děkuji.

Aj ja ďakujem za skvelý rozhovor a možnosť prezentovať HROMOVLAD na Fobia zine. Sláva Bohom, sláva predkom!!!

www.hromovlad.com http://bandzone.cz/hromovlad http://www.myspace.com/hromovlad 


Zveřejněno: 06. 02. 2009
Přečteno:
4180 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 05. 2022 18:32 napsal/a serdu
m.a.70@gmx.de
slowakian.sk no.1 in the world of football-soccer no.11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111
02. 03. 2009 21:35 napsal/a thunder1
Vyborne
Vyborny rozhovor