Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
HEIDEN – Andzjel

SILENT KINGDOM - Legends Of An Old Grave CD 2008, Walk Records, Zero Budget Prod.

Hm. Tak tahle placka mě uzemnila hned ze dvou důvodů. Za prvé, hudba, která se na kotouči nachází, je velice slušnou fúzí bosenského folku a melodického black metalu, a za druhé –  promo obsahuje takové množství voice overů, že by se z toho jeden po.. Takové nahrávky je opravdu „radost recenzovat“. Dobře, jednou dvakrát za skladbu, je to svinstvo, ale dá se to ustát, ale nemusíte pořád buznit, skutečně to beztak nikam uploadovat nehodlám.

Již na začátku znechucen, přesto jsem se rozhodl materiál této kapely, založené v legendárním, kdysi „atentátnickém“ Sarajevu celou vyposlechnout. A rozhodně jsem nebyl zklamaný. Orientální motivy ve spojení s black metalem již má kde kdo (napadají mě z fleku například Melechesh či italští melodici Stormlord) avšak hned druhá skladba po intru, „Will You..“ ve středním tempu ukazuje, že chlapi fakt umějí. Všechny vyhrávky a sóla jsou melodická až na půdu, nazvučení je úžasné. Jak říkám, zprznilo se jen promo, jak se dalo, skutečně nechápu, co tím sledují. Jo a chlapi, mít na obalu 8 skladeb, když je jich na CD (včetně inter k jednotlivým kompozicím) celkem 11 – tomu už říkám vážně výkon. Nevadí, smečka totiž i přesto, že neměla na (promo) vydání svého nejnovějšího počinu právě štěstí, je totiž zatraceně dobrá v tom, co dělá. Melodický black ve stylu Catamenie, obohacený o, pro naše ucho lahodně cizokrajný, orientálně znějící bosenský folklór je opravdu skvělý. Ne, že by to již nedělal kde kdo, ale zlomy, které si na vás tato sebranka připraví, přicházejí vždy v pravý čas a dokážou tak klasický black metálek posunout do jiných sfér.

Výborné, v druhé půlce až progresové klávesové výjezdy Amira Čefa, dobré deathově laděné chorusy, slušná produkce (na Bosnu tedy sakra moc), textová složka obracející se (jak už to ve folkově laděném metalu bývá) kamsi k prastarým předkům. Je zde skutečně vše, co poctivý folk black potřebuje a ještě něco navíc. Hráčská sehranost a cit pro melodie. Naproti již zmiňovaným Stormlord, kteří občas působí poněkud strojeně, totiž toto spojení u Silent Kingdom působí naprosto přirozeně a velice živelně. Hodlám si tvrdit, že fandové tohoto orientálního typu folk metalu budou po poslechu nové desky řičet radostí, pokud tak náhodou nečinili již při předchozí desce „Reflections of Fire“ z roku 2006. Od té doby chlapi udělali veliký pokrok, nejen co se skladatelské, ale i produkční stránky týče.

Každá skladba je navíc unikátní, nestane se vám, že byste slyšeli jednu stejnou melodii, a to i přesto, že všechny jsou postaveny na stejných orientálních postupech a stupnicích. V tomto je tedy taková diverzita nahrávky velice vítaná. Bicí Stefana Komljenoviće jsou bohužel poněkud utlumeny a navíc trochu přebasovány, takže virbl zní poněkud slabě. To mi trochu vadilo, ale dalo se to vydržet. Žádná zvláštní sóla či výjezdy se nekonají, rytmika zůstává ukázněná po celou dobu trvání nahrávky.

Ve výsledku, i velikou zásluhou perfektní produkce a skladatelského talentu velmi perspektivně znějící folk blacková nahrávka, ale jak říkám, do budoucna bych poprosil o zaslání pořádného proma..

Čas: 37:47

Seznam skladeb:

  1. Behold The Mountains
  2. Will You..
  3. The Kingdom of Fools
  4. The Fire
  5. Forgotten In Past
  6. ...Stay Awhile...
  7. Legends (Instrumental)
  8. ...In The Light That Fades Away

www.silent-kingdom.co.ba

www.myspace.com/silentkingdom999

 

Zveřejněno: 11. 02. 2009
Přečteno:
3440 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 02. 2009 15:24 napsal/a Martin / ZBP
voiceover :-)
V prve rade dekuji autorovi, ze prezil ty voiceovery, ja jsem byl prvni, kdo za to kapele vynadal, kdyz jsem to slysel. A zpetne si rikam, za zrovna Fobia zine si regulerni nahravku zaslouzi, takze pokud nekde vedete archiv, nebo pro radost nekteremu z redaktoru, tak jedno oficialni CD zaslu/predam. Na druhou stranu, v CR je milion (+-) tzv. webzinu, ktere vyzebraji promace, pak nenapisou nic, tak pro ty se tyhle cripplewary hodi paradne. A jako ochrana pred uploadovanim to beztak neslouzi, pac zrovna tohle CD jsem nasel na nekolika blozich s odkazy na rapidshare. Uderem do drzky vsem mp3karum budiz, ze 1.3. vydavam album na peknem zlatem vinylovem LP, ale to uz je jina story.
11. 02. 2009 11:54 napsal/a DW
Hm
Jasná věc, podle vydavatelství to ale bylo na objednávku kapely.. Tak bychom touhle cestou rádi řekli: Kuci děkujem!
11. 02. 2009 11:09 napsal/a Martin
Promo
Tie promokecy su skurvenost v akejkolvek davke, ale v takejto, to uz je moc, nechybalo vela a Silent Kingdom za strasneho bohovania leteli o stenu, na to bolo fakt treba naladu. Hudba inac velmi dobra, ale nedivil by som sa, ak by takato \"ochrana\" promo CD bola v konecnom dosledku kontraproduktivna. Tak ako nikto nie je povinny recenzovat MP3 (lebo by za chvilu nerobil nic ine), moze sa vykaslat aj na CD s vyslovene poskodenym hudobnym obsahom. Ked tie promokecy musia byt, tak raz za skladbu, na vhodne zvolenom mieste.