LLYR

Minirozhovor nejen k poslední desce...

Když už jsme byli v tom přesouvání recenze na poslední album pagan/doom metalového projektu „Blackieho, slovutného ex-kytaristy kapely Root, neodpustil jsem si při téhle příležitosti položit Panu kytaristovi pár všetečných dotazů.

Zdravím a přeji vše nej do nového roku. Deska, „Savage Blood“, která vyšla ani ne před dvěma lety se vrací zpět k tvým pagan metalovým kořenům, jež byly představeny na prvních dvou albech. Proč opět ten odklon od hard rockového směru, kterým se ubíralo „Uncommon Excursion“?

Odklonem bylo právě album Uncommon Excursion. Rok po té co vyšlo, jsem odešel od kapely Root a začal spolupracovat s Alešem Brichtou, pro kterého jsem skládal písně, které pokračovaly v tomto duchu. Nemělo smysl navázat na stejný směr i s Cales. Navíc jsem to tak ani už necítil. Proto se stalo, co se stalo.

Jaké máš pocity z toho, že jsi již tak dlouho na scéně a stále si nemůžeš vydělávat jen muzikou? Neštve tě to někdy? Má vůbec smysl se v té naší kotlince o něco pokoušet?

It´s the fuckin path I've chosen...nestěžuju si. Jistě že to má smysl. Musíš dělat jen věci, o kterých si myslíš že nějaký smysl mají. Co bych jinak měl dělat ? nechat si vymýt mozek tupou konzumací ? zestárnout a zevšednět? Děkuji, ne.

Ve tvých skladbách se objevují paganské motivy, jak keltské, tak vikingské. Která kultura je ti ale blíže? Věříš svým keltským kořenům, nebo se obracíš více k severu? Jaká kultura tě ovlivňuje silněji?

Já neberu jednu, druhou nebo jakoukoliv kulturu jako zbožný kult a neřeším jestli je mě blíž ta keltská nebo vikingská. Obě jsou skvělé a poskytují úžasný zdroj faktické i imaginární  inspirace. Křesťanská bible mě taky může inspirovat, aniž bych musel být věřící.

Jinak co se týče přímo hudebního folklóru, ten severský se mi zdá méně probádaný. Možná proto, že sever je více uzavřený, introvertní a méně dostupný. Má v sobě více tajemna. Keltové jsou spíš taková veselá kopa. Všude musí být vidět a slyšet :-)

Proč jsi rezignoval na pódiovou prezentaci? Je to kvůli nedostatku lidí, nebo času?

Od každého trochu. Nenazýval bych to rezignací. Prostě mě to přestalo celkem zajímat a dal jsem si pauzu, která může trvat kdo ví jak dlouho .-)

Moje oblíbená, leč trochu klišé otázka.. Kdybys měl jmenovat jednu tvoji rockovou/metalovou ikonu, jež tě nejvíce ovlivnila ve tvém hudebním úsilí, kdo by to byl?

Já :-)

Které z tvých ostatních projektů jsou nyní aktivní? Nějaké pohyby jsem zaznamenal ze strany Crux, Entrails jsou stále u ledu?

Jsou to živé mrtvoly.

Nové album má opět velice podařený zvuk. Skutečně si vše děláš svépomocí, nenavštěvuješ ještě nějaká studia na „doladění“? Předpokládám, že v digitálním zpracování nahrávky shledáváš veliké výhody.

V jiných studiích si výjimečně vypomůžu, když chci dohrát nějaké kytarové party přes lampový aparát, abych nemusel doma dělat zbytečný kravál. Výhody jsou jasný a jednoznačný. Album není nahraný za 14 dní. Nahrávka je  rozdělaná do poslední chvíle a přístupná v podstatě v jakoukoliv volnou chvíli, aniž bych musel někam stěhovat všechny ty krámy co jsou k tomu potřeba. …a neživím žádný další zbytečný darmožrouty.

Ve skladbě „Volk Tektosag“ zazní i akordeon. Kdopak ho nahrával a myslíš, že ještě uslyšíme takové, typicky „folkové“ nástroje na tvých nahrávkách? Co třeba nějaké ty tin whistle nebo bagpipes? Uvažuješ o tom? Koneckonců, keltskou symboliku a atmosféru již v hudbě beztak máš.

Ten akordeon je hraný na kytaru přes midi převodník a z částí doprogramovaný. Když to bude skladba vyžadovat, tak proč ne. Momentálně skoro žádné doplňkové instrumenty nepoužívám. Sporadicky pouze v některých akustických částech.

Jakpak to vypadá s materiálem pro novou nahrávku? Stále je to „KRF“? Dočkáme se opět stylové změny, nebo pojedeš na své vlně, nastolené většinou alb?

Jedna starší ukázka z předprodukcí je na : http://bandzone.cz/cales snad už během léta, možná i dřív, se tam objeví další.

Přiznám se, že se vždy velice podivím nad tím, že kapela, mající na svém kontě tak dobře hodnocené, velmi povedené zářezy se doposud nijak nezapsala do širšího povědomí (což podle mě platí snad i pro ČR). Čím to je? Podle mého mají Cales mnoho prvků, které jsou skutečně unikátní. Máš pocit, že vás label propaguje opravdu, jak a kde se dá?

S propagací to až tak nepřeháníme, nemusíme být všude. Stojí to hodně peněz a nic to nezmění na tom, že většina posluchačů si stejně album stáhne z netu. Jsme tam, kde jsme a jsem rád, že aspoň tam. Ještě není všem dnům konec.

Kdyby sis měl vybrat jedno album Cales, které by sis sebou vzal na onen svět, jaké by to bylo? A co takhle tvá nejoblíbenější skladba z posledního alba?

Tam žádné album nebudu potřebovat. Spíš bych si tam s sebou vzal nějaké nedodělané skladby :-) Album se mi líbí celé. Říkám neskromně : Co skladba, to perla. … a když budu chtít někoho nasrat, řeknu : Jako vždy :-)

Mně nezbývá, než ti poděkovat za rozhovor a  popřát hodně štěstí při tvorbě nové desky! A ať už je o Cales taky pořádně slyšet!

Ok, díkec. Kde slyšet ?


Zveřejněno: 16. 01. 2009
Přečteno:
3490 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář