Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

BLACK SABBATH – Never Say Die, LP 1978, Vertigo Records

Od minulého alba „Technical Ecstasy“ uplynuly dva roky, několik Ozzyho odchodů a návratů, a BLACK SABBATH míří do studia nahrávat další album. Vzhledem k nestálé situaci v kapele už samozřejmě mají BLACK SABBATH náhradníka, který je připraven čerstvé album nazpívat. Najednou je ale zpět Ozzy, kterému se připravené album nelíbí a tak se v rychlosti skládá materiál nový.

V důsledku spěchu tak vzniká album, které je mimořádně bezprostřední a v porovnání s „Technical Ecstasy“ je i jednodušší. Z celkového počtu devíti skladeb má ale necelá polovina potenciál uchytit se posluchači v paměti a dovést jej k tomu, aby si album pustil znovu a znovu. „Never Say Die“ pak pokračuje i ve světlejších obalech, na kterém se tentokráte objevují hlavy pilotů v maskách u stíhacího letounu.

Je trochu škoda, že většinu lepších skladeb BLACK SABBATH použili hned v úvodu alba. Zvláště jadernou bombu s názvem Never Say Die. Tato titulní píseň alba je jednoznačnou téměř speedmetalovou bombou, ve které kapela ukazuje, že pro ni není problém nahrát i velmi rychlou skladbu.

Ve svižném tempu je nesená i následující skladba, Johnny Blade, kterou uvádí velmi netradičně půlminutová klávesová vyhrávka. Na Johnny Blade pak plynule navazuje jamová Junior's Eyes. Tím je ovšem vystřílena většina nábojů alba. Mezi ty lepší skladby na albu pak již lze zařadit pouze baladickou Air Dance. Pomineme-li závěrečné dvě skladby, je zbytek alba pouze dobře odehraným průměrem, a to ať se vezme zbytečně natažená A Hard Road, nebo její dvě kratší sestry Shock Wave a Over to You.

I když závěrečné skladby Breakout a Swinging the Chain nelze označit za výjimečné, alespoň lehce vystupují ze stereotypu alba. Breakout krátkou instrumentálkou, která se ohlíží zpět za dobou bigbandů a uvádí poslední píseň Swinging the Chain. Zde si naposledy zazpívá i další později odejitý člen kapely, Bill Ward.

Touto labutí písní tak končí jedna éra kapely, která stála u kolébky heavy metalu. Řada fanoušků vnímá odchod Ozzyho Osbournea jako praktický konec BLACK SABBATH a další natočená alba kapely již ignorují. Otázkou je, jaká alba by BLACK SABBATH natáčeli, kdyby Ozzy v jejich řadách zůstal. Pokud by tato alba pokračovala v kvalitativně sestupné tendenci, jakou lze od „Sabotage“ v sabbathovských albech sledovat, kapela by určitě dříve či později čelila konci.

Faktem ale zůstává, že Ozzyho odchod nakonec prospěl oběma stranám. Odstartovala se hvězdná sólová kariéra Ozzyho Osbournea a BLACK SABBATH získali možnosti, které jim do té doby nebyly s Ozzym za mikrofonem dopřány. Ozzy pak de facto stojí i za definitivní smrtí kapely. Jeho „návrat“ k BLACK SABBATH v roce 1997 byl pouze marným pokusem dát fanouškům zaniklou tvář kapely, která již neměla nárok na život. Staří BLACK SABBATH jsou mrtví, přivítejte tedy ty nové!

Čas: 45:48

Seznam skladeb:

  1. Never Say Die
  2. Johnny Blade
  3. Junior's Eyes
  4. A Hard Road
  5. Shock Wave
  6. Air Dance
  7. Over to You
  8. Breakout
  9. Swinging the Chain

Web: http://www.black-sabbath.com/


Zveřejněno: 21. 01. 2009
Přečteno:
3553 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář