Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

TORTHARRY - Round Table of Suicide CD 2008, Noisehead Records

Občas děláte nějakou recenzi s nelibostí. Často proto, že vám hudební styl nesedne, občas prostě proto, že danému stylu houby rozumíte. Když jsem dostal na recenzi nahrávku od hronovských veteránů death metalové scény, „white“ metalistů Tortharry, bylo mi jasné, že se ani na jedno (mno možná neznalost, částečně) odvolávat nemohu a tím se moje úloha řádně zkomplikovala. Snažil jsem se tedy dílo alespoň zkonzultovat s jinými redaktory Fobie (jednomu nejmenovanému člověku jsem se ho dokonce pokusil podstrčit, ale marně), avšak bez úspěchu. Takže to tedy přece jen zbyde na mě. Nová nahrávka klasiků je tady. Jaká je?

Hned zkraje mne zarazil dost „zajímavě“ hrozný obal, který by dobře pasoval někam do devadesátých let. Nedělám si srandu, obrázek má být vskutku infantilní, ale je infantilní nějak tak bez chuti, bez zápachu, skutečně z toho necítím vůbec nic, co by mne zaujalo. Parental Advisory? O co tu jde, říkám si.. Skladby jsou nazvány „Case“ a čísílko, což je asi originální, nevím. Poslouchat „Case 8“ je možná lepší než „Case 7“, ale pochybuji. Po intru, „vychytaném“ žvatlání malého dítěte v Case 1, přichází dvojka a neskutečně ubíjející hlavní motiv skladby mne odkazuje někam mezi thrash a death 90. let. Dávno přežité postupy, naprosto očekávané zlomy skladeb, nudný křičivý vokál (ne growl, aby bylo jasno), prohnaný přes syntezátory (k čemu jsou v death metalu syntezátory?). Pořád stejné a nudné struktury skladeb. Jsou kapely, které old school death i dnes dokáží hrát s lehkostí (Bolt Thrower), ale tady snaha o jakousi progresi vyznívá zcela naprázdno. Poctivě jsem album přehrál snad 10x, to abych se ujistil, že mi neuniklo něco, jako naprosto dokonale vybroušená druhá polovina alba, ale nic takového se nekoná. Ač je druhá polovina rozhodně o něco silnější, než první.

Pravda, poslední CD, které se mi od této bandy líbilo, bylo „White“ z roku 2003, což již nějaký ten pátek je, a tak jsem od této nahrávky nečekal žádné zázraky. A hle, nekonaly se. Monotónní vokál štěká do monotónních melodií a já opravdu nevím, co k tomu dodat. Bicí jsou slušné, s nazvučením je to již horší, zbytek je však tak nesourodým bordelem, že toho skutečně není mnoho dobrého k vypíchnutí. Jak přejíždím jednotlivé „Případy“, přijde mi to stále stejné se nimrání v již přežitých postupech, ve kterých chybí sebemenší nádech něčeho nového. Občas kapela spustí i docela slušný „headbang“ riff, vše je ale rychle pohřbeno pod nádechem nového, většinou tancovačkového riffu dosti unylého střihu. Sóla jsou tragédií samou pro sebe, většinou si sólová kytara prostě hraje, co ji napadne (jako se to dřív dělávalo). Kluci, vaši muziku jsem dříve měl fakt rád, ale „Round Table of Suicide“ mne prostě naprosto neoslovilo. Nevím, jestli je to tím kvantem deathu, který se odevšad valí, ale mám pocit, že jste trochu zaspali. Chtělo by to vzít si CD pár jiných interpretů, poslechnout je a pak se rozhodnout, jak je to s kvalitou vašeho materiálu. Tak či onak, držím palce do budoucna a s těmi obaly si něco probůh udělejte.

P.s.: Dharme, ty pacholku jeden!

Čas: 47:06

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Case 10
  3. Case 7
  4. Case 3
  5. Case 11
  6. Case 6
  7. Case 9
  8. Case 2
  9. Case 1
  10. Case 4
  11. Case 5
  12. Case 8
  13. Case 12

Zveřejněno: 02. 01. 2009
Přečteno:
3681 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 01. 2009 16:04 napsal/a Heatley
Tortharry - Round Table Of Suicide
Zdar DW. Přiznám se, že jsem rád za to, co jsi teď napsal a tak nějak to vysvětlil. Jak jsem již psal prvně, kritice (ani ostřejší) se nebráníme. Kritika je potřebná a v mnoha případech inspirující. Jen mi prostě připadlo, že bys mohl lépe volit slova a že některé věci, co jsi tam napsal, nejsou pravdivé a že je proto důvod na tyto informace reagovat. A abychom to dotáhli do zdárného konce, Parental Advisory si nevybírají kapely, ale vážně to mají na starosti firmy. Nám přímo poslali z Noisehead records veškeré kódy a informace, co musí daný obal obsahovat. Oni to dělají proto, aby v rámci úspor nemuseli dělat více druhů obalu, jeden pro Evropu a druhý pro USA. Velké firmy to dělají jinak, mají dostatek financí, aby kapelám udělali i několik verzí obalu. To pro doplnění. Myslím, že tím jsme si to už vysvětlili a že je vše OK. Zdarec všem, Heatley, Tortharry
11. 01. 2009 18:47 napsal/a DW
Jen jeden z názorů, s dávkou nadhledu :)
Občas jsem ostřejší, ale to na každého, neboj :) 1)S těma efektama jsme se tu už bavili, že to bylo spíš jako vtípek :).. 2) Říká se snad někde, že jsou sóla falešná? Já jen, že pokud jste si nevšimli, dnes se už sóla hrajou do kontextu skladby (ne každý si může dovolovat to, co dřív Kerry s Hannemanem), protože to většinou zní.. inu hrozně. Pokud si to dovolí týpek se zabijáckou technikou, je jasný, že to bude brutální odvaz tak, jako tak. Každopádně se moc nelíbilo no, promiň.. Sluchař, no hlavně zapálenej deathař, máme tu zfouklých poměrně dost deathovejch věcí a v rámci tohohle old schoolu mi deska přišla fakt zaostalejší, nezlob se na mě.. K Parental: pokud vím, každá kapela si může vybrat, kam si advisory nechá umístit, a jakože bych to v poslední době nějak víc vídával na zaoceánskejch partičkách (leda, že by to všechny řešily přes evropský labely, možná jo, ale pochybuji).. Ale jinak ti neberu, že to pro tebe mohlo vyznít urážlivě, což jsem nechtěl, snad jasně říkám na několika místech, že vaši starou tvorbu mám rád, ne? Přeji vše dobré.
11. 01. 2009 17:30 napsal/a Heatley
Tortharry - Rond table of Suicide
Ostra kritika \"DW\". Negativní a konstruktivní kritice se nebráníme a je v pořádku, že se někomu nelíbíme. Druhá věc je ale způsob podání tvé kritiky. Myslím, že by člověk jako ty měl mít určitou úctu k lidem, kteří se o něco snaží a dělají to s maximálním nasazením. Podle mě jsi překročil jistou hranici férovosti a tvoje volená slova považuju poměrně za urážlivá než abych to bral jako negativní kritiku. Jen tři technické poznámky k tvé recenzi. Když už se pouštíš do mudrcování kolem synthetizátorů na vokály (ne growl) tak si nejdříve zjisti, jak se věci mají. Je poměrně smutné číst si o takových záležitostech, když to vůbec není pravda. Prostě nemáš pravdu a tato informace je vlastně lživá. Tortharry nikdy (vyjma sekvence ve skladbě Stain v Book of Dreams a potažmo Unseen) žádné kraslítka na hlas nepoužívali. Vše co bylo nahráno, je nahráno čistou cestou, bez jakýchkoli efektů. Druhá poznámka: Takto poplivat Mácovy sóla, to mi přijde docela smutný. Ty sóla nejsou žádné improvizace a pokud jsi aktivní muzikant a sluchař, nenajdeš tam falešná místa. To, že se ti nelíbí jako taková, to bych bral, máš na to právo, ale takto to podat...No nevím, jak říkám, trocha úcty mezi muzikantama by panovat mohlo. Za třetí: Jak vidno, asi nevíš kam je třeba dávat známku Parental Advisory. Tak pro příště: znamka \"Parental Advisory\" je na obalu umístěna z důvodu, že vydavatelstvi NOISEHEAD Records, které naše CD vydalo, zároveň vydalo CD i na Severoamerickém trhu přes společnost Relapse records, kde je tato známka ze zákona nutná na podobná CD umísťovat. Za Tortharry Heatley
03. 01. 2009 22:03 napsal/a DW
Hm
Já hned ve dvojce :).. Však ten vokál - to je trochu s nadsázkou, je prostě přes efekt, ale growlu by se v tom nedořezal, to jistě souhlasíš, Joe :).. Starší nahrávky mám moc rád.. Máš pravdu, přímočarý a oldschool to je, nejsem si ale jistej, tou kvalitou :/
03. 01. 2009 20:58 napsal/a Joe
Hmm
Ajtakrajta, sakra \"tvrdý\" hodnocení ;-) . Mě deska naopak velice sedla, zvukově i kompozičně paráda. Žádný patlání všeho možnýho dohromady, prostě přímočarý, sóla Tortharrovsky disharmonický, jejich riffy a postupy mě bavěj. A naživo to taky funguje. Tož asi tak ... Joo hodnocení? Tak 8 P.S. Nějak jsem neobjevil ten \"vokál prohnaný přes syntezátory\" ;-)