Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Gotici Greedy Invalid mají za sebou několik významných změn a do budoucna plánují další. O nich a mnohém dalším jsem si povídala ze zpěvákem Stormem.

Ahoj, zdravím tě. Jak ses dneska vyspal?

Vyspal jsem se velice goticky :)) Jinými slovy, probudil jsem se do pošmourného rána, které nevěstí příliš pozitivně naladěný den. Ale čas příjemně strávený nad tímto rozhovorem mi jistě dodá více elánu a chuti poprat se s dnešním dnem s úsměvem na rtech.

Po dlouhé době spolupráce vás začátkem října opustil kytarista Marek, jeden ze zakládajících členů kapely. Prozradíš mi proč a zda jej budeme moci vidět v nějaké jiné kapele?

Důvodem Markova odchodu byly neshody osobní a hudební. Tyhle věci se vždy těžko řeší a vysvětlují. Prostě jsme zjistili, že už nejsme natolik kompaktní a taky jsme začali uvažovat, jestli vůbec potřebujeme dvě kytary. Nakonec jsme zjistili, že tomu tak není. Marek má také poněkud jiný hudební feeling, takže jsme společně domluvili, že se naše cesty rozejdou. Bylo to těžké, ale už je to za námi.
 
Odchod kytaristy určitě zásadním způsobem ovlivní vydání vaší nové desky. Jak jste na tom momentálně s materiálem na ní? Máte hotovo a čeká vás jenom nahrávání, nebo na něm ještě stále pracujete?

Část materiálu už máme hotovou, možná i víc než polovinu. Příští rok však chceme vyjet s novým materiálem a s tím souvisí spousta změn a novinek, které budou časově poměrně náročné. Chceme zmodernizovat a částečně i přitvrdit zvuk kapely, proto jsme podladili kytary. Některé songy, které už jsme měli hotové, musíme proto přepracovávat a dost si dáváme záležet i na aranžích. Začínáme také experimentovat s českými texty. Tu staronovou tvář, která tímto způsobem vznikne, chceme ale posluchačům představit už na jaře. Vydáme totiž EP, které bude předznamenávat sound Greedy Invalid model 2009.

Gotik styl, který reprezentujete, je hodně o pocitech a vychází z melancholických a depresivních nálad. Nevím v jakém rozpoložení jsi byl, když Marek opustil kapelu, ale nevznikl na základě jeho odchodu nějaký nový text?

V tom období texty samozřejmě vznikaly, neb je tvořím průběžně. Vždy, když se dostaví vnitřní přetlak, pouštím to ven ? Ale přímo na Markův odchod žádný konkrétní text nereaguje. Témata, kterými se v textech zabývám už od první desky, zůstávají stejná. Snad jen stupeň abstrakce a snad i propracovanosti se snažím zvětšovat.

Váš seznam koncertů je koncem roku chudší. Necháváte si čas na desku nebo se vám nechce ven do zimy?

Musím Ti dát za pravdu, přestože od té doby, cos mi tuto otázku položila, do dneška, nám přibyly na prosinec další tři akce. Už jsme nic brát nechtěli, ale vzhledem k tomu, že se nám nabídky k hraní odmítají jen s těžkým srdcem a také s přihlédnutím k tomu, že jsme plánované nahrávání desky posunuli na příští rok, tak do toho půjdeme. Od jara jsme hráli skoro pořád a tak se projevuje silná psychická i fyzická závislost na živém vystupování.

V této době máte v kapele dvě děvčata, jednu za bicími a jedna hraje na klávesy. Víš si představit, že by se kytary u vás chopila také slečna a byli byste půl na půl? V metalovém světě by to byla asi rarita...

Představit si to samozřejmě dovedu. Jen nevím, jestli by to s námi nějaká slečna vydržela. Hrajeme teď hodně a života na cestách si užíváme naplno, což bývá často náročné. Zejména, když člověk musí v pondělí ráno přepnout z pohodového víkendového tempa a vrátit se zpátky do pracovní reality. Řekl bych, že život v Greedy je taková subkultura sama pro sebe. Pro nás všechny je dost těžké si představit, že bychom přibrali někoho nového mezi sebe, ať už by to byl kytarista či zástupkyně něžného pohlaví. Známe se už za ta léta hodně dobře a stále si nelezeme na nervy, což je tak trošku s podivem :) Každopádně jsme se rozhodli pro jednu kytaru místo původních dvou a tak tento problém řešit nemusíme.

Hluboké polohy zpěvu zvládáš desku od desky lépe a na živých vystoupeních prezentuješ ještě agresivnější a barvitější zpěvy. Můžeme očekávat, že se na další desce představíš se širší škálou vokálu, nebo zůstaneš při tom, co známe z desky „Dancing Little Flames“?

Rozhodně nechci přešlapovat na místě. Nová deska bude jistě barvitější po všech stránkách. Určitou dávku agresivity ve zpěvu mohu také přislíbit. Samozřejmě ale v rozumných mezích. Na black metal se nechystáme. Budu se snažit uplatnit co nejširší vokální rejstřík a sám jsem zvědav, co ze mě „vypadne“. “Dancing Little Flames“ beru jako výchozí bod, od kterého se budu odrážet.

Když už jsme při ní, jak hodnotíš její úspěch?

My jsme s touhle deskou moc spokojeni. Splnila svůj účel a posunula nás zase o kousek dál. U posluchačů se setkáváme s velice pozitivním hodnocením. Někteří dokonce tvrdí, že je to první deska od nás, která stojí za to :))) Dvě titulní skladby Sand Castle a Dancing Little Flames rozhodně nezklamaly v tom ohledu, že se nám díky nim podařilo získat mnoho nových posluchačů, kteří o nás do té doby vůbec neslyšeli. A to jak z metalového podhoubí, tak i z nemetalových luhů a hájů. Určitě pomohlo, že skladby jsou ke slyšení na rockových rádiích a poměrně často jsou reprízovány též na Óčku.

Vím, že konečná podoba desky je ještě záležitostí budoucnosti, ale jaká je tvá představa o ní? Co nového deska přinese?

Jak už jsem naznačil, očekávám, že představí naši kapelu v trochu jiném - snad pestřejším - světle. Nebojíme se už tolik žánrových přesahů, ať už směrem k tvrdému či opačnému pólu. Lidé mohou očekávat živelnou muziku plnou melancholie. Chtěli bychom použít i některé netradiční nástroje (detaily si zatím nechám pro sebe). A možná dojde i na větší prostor pro akustické nástroje.

Máte už představu o jménu, datu vydání a počtu skladeb? Zůstane pod Redblack Animal Farm?

Jméno zatím nemáme a vše ostatní je také nejisté. Jisté je jen, že deska nevyjde dřív než na podzim příštího roku. Proto plánujeme na jaro to EP, abychom tohle dlouhé období překlenuli. Počet skladeb bude odpovídat předchozím nahrávkám. Sedmnáct skladeb na CD od nás jistě nikdo neočekává a my ani nechceme album zbytečně natahovat. Už od první desky razíme zásadu, že nahrajeme raději méně věcí, abychom posluchače neunavili, ale bavili je od prvního tónu až do posledního úderu činelu.

Na vaší poslední desce „Dancing Little Flames“ jsou všechny texty v angličtině a vzhledem k tomu, že tento jazyk studuješ, nemáš s tím vůbec problém. Jak jsi na tom s češtinou? Kdysi jsi smi tvrdil, že psaní v češtině je pro tebe náročnější, můžeme očekávat nějaký český text na novém albu?

Psaní v češtině je náročnější z několika důvodů. Když pominu to, že jistá část publika texty příliš nevnímá nebo angličtinu neovládá, jde hlavně o zpěvnost a komplikovanost textu. V angličtině je jednoduší vmanévrovat se s různými slovy do slok a refrénů. Nezní to násilně, angličtina je v tomto velice flexibilní. Hlavní problém, který řeším, je obsah. Člověk chce udělat text pochopitelný a dobře zapamatovatelný, ale chce se vyvarovat přehnané jednoduchosti a kýče. Navíc se snažím o alespoň minimální uměleckou úroveň textu. Nechci psát rýmovačky. Češtině budou rozumět všichni a o to více bude třeba dát si na tyhle věci pozor. Ale český text by se na desce objevit měl.

Máte chuť prorazit do zahraničí? Kde jste si už zahráli a jak ty sám hodnotíš možnost uplatnění českých kapel na zahraničních pódiích? Který styl se podle tebe nejlépe prodírá za hranice?

Asi bys mi nevěřila, kdybych řekl, že nám je zahraničí ukradené. Čas od času přijde objednávka z ciziny a nás to vždy potěší. Kdybychom měli dost času, tak bychom už si určitě v zahraničí zahráli. Máme to v plánu, ale v nejbližší době to nehrozí. S novou deskou a turné po Česku přijde spousta práce. Uplatnění českých kapel na zahraničních pódiích, to jistě není nic jednoduchého. Také proto pódia vyhlášených světových festivalů příliš mnoho jmen z České Republiky nezdobí. Věřím tomu, že kdyby se tady objevilo něco opravdu světového, pak by se taková kapela dokázala prosadit i v zahraničí. Musela by si to ale odjezdit a svět je velký, to by se tomu opravdu člověk musel věnovat na plný úvazek.

Vím, že se metalu věnuješ i jako fanoušek. Co tě v poslední době zaujalo? Máš nějakého adepta na osobní desku roku?

Příjemně mě překvapil nový materiál Ador Dorath a taky Dark Gamballe. Tyhle kapely řadím k tuzemské špičce, takže se není čemu divit. Z nemetalových desek jsem se v poslední době velice intenzivně zaposlouchal do posledního alba broumovského tria Imodium. A zahraničí? Líbí se mi nový Opeth, All That Remains a poměrně zajímavá mi přišla i Metallica, ale nějak rychle mě to přestalo bavit. Zato “A Sense of Purpose“ od In Flames to je lahůdka, která mé zvukovody jen tak rychle neopustí.

Myslíš, že je život, hudební projev a celková image gotika náročnější než u zpěváků jiných stylů? Své inspirace nacházíš v životě, melancholii a smutku. Nebrání ti touha dobře zpívat a psát kvalitní texty v tom, aby sis našel nějaké životní štěstí?

Nemůžu to popsat obecně, protože soudit můžu jen podle sebe. Do jiných nevidím. Já se s určitými zásadami "gotické životní filozofie" (záměrně v závorkách, je otázka, jestli vůbec něco takového existuje) opravdu silně osobně ztotožňuji. Občas je to taky životní skepse a dekadence. Zjistil jsem, že melancholie, o které jsem si celý život myslel, že mě brzdí a ničí, mě spíše žene kupředu. Je to taková podivná hořkosladká životní síla. Člověka to sice ničí, když se snaží vyhnat to z hlavy (občas třeba přepít:)), ale fungovat bych bez ní asi nemohl. Druhou otázku nechám raději bez povšimnutí. Možná bych sám sebe překvapil s odpovědí.

Začátkem dalšího roku plánujete malé turné. Víte už, kde budou jeho zastávky a nebudete toto tour kvůli meškající desce posouvat?

Turné určitě bude. Mělo by probíhat většinu března a dubna. Tak nám držte palce, ať vše jde podle plánu. Kromě osvědčených míst se chceme podívat i do klubů, kde jsme ještě nehráli a jsme moc zvědavi, jestli budeme příjemně překvapeni. Ukážeme se, jako už tradičně, ve velkých městech, zavítáme ale i do spousty menších městeček po celé ČR.

Chystáte s jarním turné i nějaké překvapení v podobě hosta nebo vizuální show?

Jak už jsem říkal, chceme vyjet s novou tváří. Proto doufám, že se nám podaří i vizuální stránku našeho vystoupení, kterou se snažíme postupně vylepšovat, vyšperkovat něčím novým. Dnes už jsme se, myslím, dostali do stádia, kdy Greedy na pódiu nenudí. Posluchači se mají na co dívat, neboť se snažíme o dynamický projev a hodně si toho našeho řádění užíváme.

Myslím, že jsem se ptala na vše, co je u vás aktuální. Pokud je něco, co mi uniklo, můžeš to teď doplnit. Jinak ti mockrát děkuji a přeji vše dobré tobě i kapele.

Ještě pár dní mají naši příznivci možnost objednávat naše zboží se speciální vánoční slevou. Více informací najdete na našich webových stránkách, kde se dočtete i novinky a najdete zde aktualizovaný seznam našich koncertů. Děkuji Ti za příjemné povídání a budu se těšit na Tebe i na všechny čtenáře Fobiazinu na koncertech.

Děkuji.


Zveřejněno: 04. 12. 2008
Přečteno:
3364 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 02. 2009 09:12 napsal/a Bob
GI - gotic industry
Po dlouhe době jsem koukl na stránky mych přátel a byvalých spoluhráčů teto kapely, abych se podíval co se děje, co je nového, kde budou hrat,poslechl si jejich vyvoj, po zjištění že mára opustil setavu je mi smutno, zakladajíci člen kapely \"vyšuměl\" jako všichni co tuhle káru tak říkajíc popostrkovali tam kde se dostala...asi se na to zapomělo...z e-stánek historie se fans nic nedozví o historii a vývoji kapely,byvalých členech atd, zapomění, smrku je to prodej \"příborského bohatsví\" zahraničním \"investorum\", chápu je to asi vývoj, jen si říkám kdypak vyšoupnou tebe z teto grupy - pak už stačí předělat název (ostatně pokusy už tady byly :-) ) - GI - gotic industry a je vymalováno....tak hodně štěstí.....
17. 12. 2008 20:35 napsal/a Lojzíno
Jo, ale..
Pravda je, že z dnešního hlediska už čistej gothic není takřka nic. Jenže otázka je, co chceš nazývat gothic metalem. Ono, to je těžký: hudba, co poslouchaj goth? Ne.. Kapely na pomezí \"doomu\" se zpěvačkou? Blbost.. Podle mě (možná blbý názor, ale myslím si to) poslední čistě gotický metalový album je BTV od Tristanie. Rozhodně chápu o čem mluvíš, o starý gotický scéně z osmdesátek, ale v poslední dobou je v tomhle \"stylu\" už takovej bordel, že vlastně ani moc nikomu nemůžeš vyčítat, že se tam chtějí (ač skoro všichni neoprávněně) řadit. Tak tomu říkejme new wave of gothic a bude :p
17. 12. 2008 16:49 napsal/a Blackeye69
gotivká otázka
Asi nikdy nepochopím stormovo zaujetí tímto stylem z toho hlediska, jak jej prezentuje on sám. Navíc hudba Greedy Invalid rozhodně není gothic rock, ani jiný hudební styl, který bychom s tímto mohli pojit. Tohle mi na GI dost vadí, že si to neuvědomují, jiank rozhovor samozřejmě zajímaví, ale říkám kapela by si asi měla poslechnout nějaký 80s gothic rock ala Sisters of Mercy a pak až se označovat za gotickou kapelu, tohle je prostě směšné:D