Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Tak trochu stranou zájmu médií stojí projekt Pergamen. Na studiové bázi funguje zhruba osm let, na kontě má tři alba, tak je na čase, aby se mu někdo trochu podíval na zoubek.

Slovo má vrchní ideolog, skladatel, zpěvák a kytarista Beny.

Ave Beny, na úvod „protivný“ dotaz týkající se minulosti. Můžeš zavzpomínat na úplné začátky? Co tě vedlo k založení kapely (nebo projektu – co je správně?), jaká hudba tě tehdy oslovovala, kolik ti bylo let a jaké ty začátky byly?

Ahoj. Já pevně věřím, že se v příštím roce z projektu vylíhne plnohodnotná koncertů schopná kapela, takže snad již mohu nazývat Pergamen kapelou. Dokonce už jsem nějaké koncerty nasliboval. Momentálně makáme na zkušebně a jakmile to dostane nějakou poslouchatelnou podobu, pokusíme se jí předvést lidem (snad jsem to nezakřikl). Už si přesně nevzpomínám, co mě vedlo k tomu založit kapelu, asi to, že miluju hudbu, žiju hudbou a strašně moc mě baví tvořit. Texty nebo básničky jsem psal snad od třinácti, měl jsem strašně tlustej sešit, kde jsem si všechno psal. Pak se to přirozeně vyvinulo až k prvnímu Pergamenu. Prvotní texty třebas v dnešním světle vypadají směšně, ale některé ty věci jsem napsal snad v šestnácti, deska se pak docela dlouho točila a navíc vyšla o tři roky později, než bylo v plánu, čímž se stala neaktuální. V minulosti bych se už nebabral... Ovlivnila mě spousta kapel, samozřejmě jsem vyrostl na Root, Törr, XIII. století a tunách dalších, ale taková zásadní nahrávka pro mě byla deska Ugra-Karma od Impaled Nazarene.

Jak ses tehdy dostal k Martinovi Žílovi? Ten byl poměrně známý, jeho Astral psal dějiny symfonického black metalu v našich zemích...

S Martinem jsme se tuším seznámili na inzerát. Už je to strašně dávno, si to opravdu nějak nevybavuju. Podal jsem někde, snad v Avízu, inzerát a on se mi ozval. Astral jsem v té době znal, takže to bylo asi v dané chvíli to nejlepší, co mě mohlo potkat. Nabyl jsem nějaké zkušenosti a vydal se vlastní cestou.

Vaše spolupráce po prvním albu Masakr 666 skončila, i když jste údajně měli připravené další album. Proč Martin zmizel a jaký díl z tehdejšího materiálu se objevil na další desce Psychopoetik? Proč byla mezi nahrávkami tak dlouhá pauza?

Měli jsme komplet nahrané album, jen zpěvy zbývalo dodělat. Martin se rozhodl odstěhovat na čas do zahraničí a už se to nestihlo dotočit. Na Psychopoetik se pak objevila velká část onoho materiálu s tím, že jsem to nazpíval já. Mezi deskama byla snad tři roky pauza, což není zas tak hodně, ale samozřejmě nebýt rozchodu s Martinem, pravděpodobně by deska vyšla o rok dříve. Všechno jsme přetočili znovu, což mi zabralo asi rok.

Psychopoetik jsi nakonec nahrál s Lucasem a o zpěv ses postaral sám. Hledal jsi někoho k mikrofonu nebo po odchodu Martina Žíly byla varianta, že se postavíš k mikrofonu, jedinou možností?

Byla to asi jediná varianta, nikoho jsem nehledal. Něco jsem hulákal i na první desce. Nebyl to velkej problém. Řekl bych přirozený postup. Na aktuální desce mi vypomáhá i hrubším řevem Lucas.

Na Psychopetik jsi poměrně výrazně změnil ideové zaměření textů. Zatímco prvotina byla silně antinábožensky zaměřena, druhá deska je spíše taková temná poezie a novinka vlastně také... Už tě nebavilo strefovat se do náboženství nebo ses s ním vypořádal jednou provždy na debutu?

Hlavně jak už jsem říkal, některé texty z debutové desky vznikly někdy v 16-17-ti letech a člověk nějakým způsobem dospívá a vyvíjí se. Ovšem za tím, co bylo, si stojím a nestydím se za to. Takhle jsem to v té době cítil. Později jsem se chtěl malinko odklonit od té ortodoxní formy a posunout se někam do řekněme hororově poetičtější polohy. Dneska jsem asi ještě v malinko teatrálnějších vodách a je v tom ještě kapku víc nadhledu.

Je pro Tebe psaní textů „hračka“ nebo se nad nimi trápíš, přepisuješ, hledáš slova? Místy mám pocit, že některé pasáže by si zasloužily trochu větší „péči“...

Víš ty texty, to je taková dosti osobní věc a je těžké na to odpovědět. Ale určitě se s tím moc netrápím, tak nějak to přichází samo. Obecně bych řekl, že to jde docela snadno ven. V textech jsou všechny moje nemoci, úchylky, deprese a jiné mystické pocity a prožitky. A jestli by některé pasáže zasloužily víc péče?! Třeba jo, ale takhle nad tím nepřemýšlím, každý má na to jiný názor. Franta, Tonda, Pepa, ty... v danou chvíli je to to nejlepší, co jsem ze sebe vyblil a jsem s tím docela spokojen.

Texty jsou komplet v češtině, co tě k tomu vede? Inspirace starými dobrými Master´s Hammer?

Heh… Masters Hammer není jediná česky zpívající kapela a stále mi je všichni podsouvají. Já si nemyslím, že právě oni mě nějak zvlášť ovlivnili. Ovlivnil mě taky třebas Hapka, Horáček, Hegerová, Kocáb, Big Boss, Štěpán, Hanka Zagorová, Míša David a spousty dalších nejen muzikantů, ale taky básníků, herců, malířů. Všechno okolo co vidíš, slyšíš a vnímáš, tak tě svým způsobem ovlivňuje, ať už chceš nebo ne. Myslím, že čeština je moc krásný jazyk a je to pro mě nejlepší vyjadřovací prostředek. Na aktuální desce měla být i jedna anglická, jenže to byla skladba Lucase a on si za ní plně nestál, takže jsme jí na jeho přání nakonec nepoužili. V budoucnu nějakou angličtinu určitě vyzkoušíme.

V recenzi jsem napsal, že „i přes „vážnost“ textů mi ale přijde, že Pergamenu nejde o to, aby si posluchač interpretoval texty jako ortodoxní metalové výrazivo, ale aby pod drsným obalem odhalil kus ironie, cynismu a sarkasmu.“ Souhlasíš nebo se mýlím a texty jsou myšleny zcela vážně?

Vystihls to naprosto přesně. Miluju černý humor, horor, nadsázku a nesnáším ortodoxní názory a lidi. Hudba je umění, únik do mimoreálného světa, zábava, nikoliv nějaké zastávání hloupých ortodoxních postojů, nebo dokonce politických názorů. Zbožňuju filmy Roba Zombieho.... Dům tisíce mrtvol. Vyvrženci pekla. Tohle je přesně moje parketa. Nenávidím dnešní dementní seriály, reklamy a kýčovité šaškovské muzikály. Raději ani nezapínám televizi, jsem pak agresivní. Tam někde asi vzniká ten cynismus, který se pak odráží v určité míře v mé tvorbě. Ale nikomu to neberu, když se to někomu líbí, tak o.k. Mám kamaráda, který na tyhle seriály vejrá, že prej u toho vypne a odreaguje se. U mě to má opačný efekt. Mě to zapne do nepříčetnosti. Domnívám se, že naše tvorba je v jakési pomyslné rovnováze mezi vážností a nadsázkou. Ale žádná prdel to není (smích), je to pořád black metal... šanson!

I hudební rovina vlastně hodně připomíná muziku, která se hrála před dvaceti lety. Snad se neurazíš, když řeknu, že hudba Pergamen je jednoduchá, starosvětská... ale na druhou stranu svým způsobem půvabná. Myslíš, že třeba svou tvorbou oslovíš dnešní mládežníky, kteří hltají úplně jinou muziku?

Neurazím! Možná mi to i lichotí. Mám rád starožitnosti. Třeba klidně napiš, že hrajeme starožitný black fucking metal... Nepídím se nějak po tom, kterou věkovou skupinu bych měl oslovit, ale nejnadšenější ohlasy mi chodí od takovejch 16, 17-ti letých habanů.Opravdu to nějak neřeším. Navrch si myslím, nebo v to doufám, že touhle deskou jsem se i tak trochu vymanil z té old school škatulky a myslím, že je tam taky spousta deathových a trashových, chceš-li novodobějších prvků, čili s tou starobou až tak moc nesouhlasím. Ale pokud vím, tak dnešní mládežníci hltají hip hap hop... Nerozlišuju hudbu na starou, mladou nebo moderní či staromódní, ale na líbí – nelíbí. Mám rád v hudbě lehkou teatrálnost s hororovým duchem, něco jako King Diamond, Alice Cooper, Rob Zombie, ale i třebas Cradle of Filth a v současné době miluju Behemoth a Satyricon.

Pergamen nahrává ve studiu Electrocute, můžeš jej trochu představit? Zatím jsem o něm nikde neslyšel...

Je to Lucasovo domácí studio, ve kterém v současné době vznikají další dva projekty a nějaké další nabídky jsou na pořadu. Funguje to tak, že to základní vybavení má Lucas a zbytek mašinek a techniky si pronajímáme. Částečně se točí doma, částečně na různých chatách atd. Lucas je co se týče těchto mašinek a serepetiček kolem nahrávání velice schopný. Já jsem v tomhle naprostý nýmand, takže bez něj bych byl asi ztracen.

Druhé album vyšlo u firmy Bastard Generations Records. Předpokládám, že jde o Tvou firmu. Zkoušel jsi oslovit labely tuzemské nebo zahraniční nebo jsi měl o vlastní režii jasno předem?

Přiznám se, že jsem měl vizi o vlastním labelu, ale vzhledem k tomu, že životnost CD vidím tak na tři roky, jsem tuto vizi opustil. Dneska si to každý stáhne z netu a je vymalováno. Čili zakládat dneska label od píky je asi utopie. Internet je mocná zbrań. A já se tomu vůbec nebráním, naopak tomu fandím. OD NOVÉHO ROKU BUDE NAŠE NOVÁ DESKA VOLNĚ KE STAŽENÍ NA NAŠEM WEBU. Takže pokud bude mít někdo chuť poslechnout si o čem to tady mluvíme, tak po novém roce bude možnost zdarma desku stáhnout. 5 skladeb je možno slyšet na www.myspace.com/pergamen

První a třetí CD pak vyšly pod Leviathanem, nicméně pokaždé pod jiným. Zajímavá shoda náhod... Zatímco Leviathan první je dobře známý (třeba vydáváním Salamandry – jen pro ilustraci), tak Leviathan druhý mi neříká nic a exkurze na jejich webu mně taky moc nenapověděla. Co je to za firmu, jak jsi k ní přišel, tuším, že zatím vydala pouze album Pergamen.

Firma Leviathan Music funguje jako reklamní agentura. Nátáčí videoklipy, fotí , dělají reklamní spoty. Točili třeba Morrioru klip a taky točili naše video. Tam vznikla nabídka ke spolupráci, kterou jsme přijali. Rozhodli se, že se pokusí založit nový label a budou vydávat jak kapely tvrdšího ražení, tak nějakou elektonickou music atd.

Ceny vašich CD jsou lukrativní, za 100 Kč originály s velmi pěknými obaly. Je to cesta, jak předejít vypalování nebo Ti ta stovka stačí na pokrytí nákladů? Kolik kusů se prodalo předchozích cédéček, jaký náklad necháváš lisovat?

Ta cena je optimální. V dnešní době si těžko někdo koupí CD neznámé kapely za 250 Kč, raději si to logicky stáhne. Navíc to nedělám pro to, abych vydělal, nýbrž proto, že mě to baví a chci dostat naši hudbu co nejvíce mezi lidi. V dnešní záplavě kapel a hyperrychlé době, kdy vyjde deska a za měsíc je na ní nános prachu, jsem strašně rád za jakýkoliv zájem o naši hudbu. Je to pro mě malý zázrak a těším se z každého ohlasu, který přijde. Vážím si každého nadšence, jenž si koupí, či stáhne naši hudbu. Masakr 666 – tady mám vyprodáno, už nemám ani jeden kousek, něco se dá ještě sehnat přes Leviathan Rec. nebo Long Ago. Psychopoetik se prodalo něco kolem 400 kousků a nového CD se od října prodalo 150! Nechávám lisovat 500 ks .

O grafiku se vám stará Deather a musím říct, že třeba logo je skutečně skvostné. Necháváš veškerou práci na něm, nebo spolu obaly konzultujete nebo jen dává na papír tvé návrhy?

Jarda Deather dělal všechny tři obaly a pokud bude mít chuť, určitě ho požádám o další skvost. Jeho tvorba se mi velice zamlouvá, obdivuju jeho umění a fandím kultovnímu zinu In deed hell!!! Vždycky nastíním moji představu a Jarda pak trpělivě posílá návrhy až do maximální spokojenosti.

Nedávno se na vašem webu objevil nový videoklip ke skladbě Vyhnanec novověku, ve kterém se vedle Tebe a Lucase objevují bubeník a kytaristka. Je to signál o doplnění sestavy na plnohodnotnou kapelu, která bude i koncertovat? Můžeš odhalit totožnost obou „nových“ členů?

Sestavu zatím nechám pod pokličkou, neboť ještě není definitivní. Ale dělám a udělám vše pro to, abychom vzkřísili Pergamen k životu. Zatím můžu prozradit, že je s náma nový kytarista Sziky z kapely Rainshadow a doufám, že se stane plnohodnotným členem a snad se bude taky podílet skladatelsky na příští desce. Mimochodem tebou zmiňovaný klip bude možno uzřít někdy v prosinci na Očku v pořadu Madhouse. A lze ho ochutnat i na youtube a dalších podobných serverech.

Jinak ale příliš informací na webu není. Myslíš, že stačí takhle jednoduché stránky, nebo plánuješ vylepšení?

Osobně dávám přednost jednoduchým, stručným a přehledným stránkám. Nemám rád takové ty barevné, všemožně blikající šílenosti. Člověk na to hledí jak bluma a nic se nedozví, akorát má bolení hlavy. Nějak si nejsem vědom, že by tam něco zásadního chybělo, ale nechám se poučit. Takže pokud máš nějakou konkrétní výtku, tak řekni a já to zařídím.

Jsme u konce, takže pohled do budoucnosti. Jaké jsou plány Pergamen do dalších dnů?

Ohledně budoucnosti už jsem něco nastínil. Nejdůležitější je nyní živý projev. V příštím roce udělat jedno video a hlavně práce na nové desce, kterou mám v plánu začít točit na podzim příštího roku. Vymyšlené to mám krásně, ukáže se nakolik se věci podaří.

Konec definitivní patří dosud nevyřčenému – máš-li něco na srdci, máš možnost se podělit...

Děkuji za prostor ve vašem ezinu . Ať žije Fobia!!!

Beny / PERGAMEN

www.myspace.com/pergamen


Zveřejněno: 03. 12. 2008
Přečteno:
3745 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář