Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

X-CORE - Tobě bestie CD - 2003 - Cecek records

Tááák a je to tady! "Tobě bestie? Tak přesně takhle se jmenuje první počin ďáblíků, kteří si pro své působení na české (a určitě nejen na ní) "rockové" scéně vybrali název X-CORE. Tedy první? Pokud nebudu počítat již několik let prach lapající promo a demo z let '01 a '98, tak první. Někteří z Vás o této formaci budou číst poprvé, jiní podruhé a ti další už jsou zase dlouholetými fandy (čti fans :o)))

Název kapelky samé v sobě možná nese něco víc, než by se zdálo, i když samo nevím, jaký byl záměr umělců. Charakterizovat jejich styl, to je právě ono? Není to HC (čti hárd kór), není to Trash Core ani nic podobného, je to prostě X-CORE!!!

Když se Vám tento kotouč v obalu dostane do ruky, hned Vás do očí praští palcový výčet zúčastněných interpretů, překvapivě, je tu jen jeden :) a hned pod ním, jako darování znějící, nápis: "tobě bestie". Jako první mě napadlo: "Pro mě? Ale já jsem Peťa, žádná bestie?? No nic. Každopádně převážnou část předního přebalu zaujímá obkreslenina jedné z obětí případů mjr. Zemana, kterážto si na kočičích hlavách zapomněla kousek mozku (pozn. autora: ten se ukrývá v té kaluži krve, fakt!). Podobný záběr z jiného úhlu najdete uvnitř přímo pod CD. Přebal i booklet bych hodnotil jako graficky velmi zdařilý, rozhodně se nemusíte bát vystavit si ho doma do stojanu. Jen jsem se docela lekl, když na mě na stránce s fotem všech členů vybafl nápis X-CORE hned v několika exemplářích, to na mě zapůsobilo trochu hrozivě, stačil by možná pětkrát.

Ti z Vás, kteří vlastní ten výplod moderní vědy názvem PC  obdrží ještě bonus! Po zasunutí do mechaniky totiž za chvíli vyskočí flashové okno, ze kterého se můžete proklikat k celkem slušnému množství fotek, textům a dvou videím. Co říci? Nevím, jak dlouho si kluci tu "scénku? nacvičovali, ale možná by se to CD obešlo i bez toho. Jakási představovačka, se záběry z koncertů a natáčení na mě zapůsobila dosti rozpačitě. Je ale fakt, že tam můžete na vlastní oči vidět René Pavezu. :) A když si pustíte soubor druhý, klipozu (sakra, to se nějak podezřele rýmuje? :), uslyšíte skladbu "tobě bestie? live, kterou ale bez dostatečné znalosti originálu pravděpodobně vůbec nepoznáte. Ale jak se říká, to o koni a jeho chrupu?., je to tam navíc, hlavní je ta muzika, ne???

Sorry, nějak jsem se zasek, už jdu k té muzice, no no! Celé album (až na ojedinělé výjimky slov jako např. Hollywood, fuckt apod.) je nazpíváno v češtině a vokálům je i díky velmi slušnému zvuku celkem obstojně rozumět. Ano, vidíte dobře, zvuk hodnotím na (skoro) výborný, asi na tom mají svůj podíl i fundované celebrity (uvedeny v bookletu pod pseudonymy Miloš DODO Doležal a René Paveza :o). Album je pak dále okořeněno několika hostingy, z nichž jako nejzdařilejší bych vypíchl Petra Incedy v "Dostaň mě ven"? To má fakt štávu.

Od pivním, sorry, prvních, už myslim na večer, secund je jasný, že se panáčkové s ničím nehodlají mazlit. Berou to pěkně od podlahy, jakoby nehráli na nástroje, ale klečeli na palubkách a drhli je rejžákem. Kytary patřičně podlazeny, škopky znějí také celkem hutně, basa vše jen podtrhuje, prostě pohodovej základ. Když vejdete někam, kde je puštěno toto CD v libovolném momentě, může vám zvukem chvílemi připomínat MC (Max Cavalera), Machine Head, Biohazard apod. Jó, fakt, takhle dobrej zvuk to má! :o)

Tak a teď už něco k jednotlivým trackům? Číslo jedna ? Kriminál ? klasickej počáteční riff podpořenej kotlíkem a takovym tim velkym bubnem, co leží na zemi, myslim, že se mu říká kopák :), pak zefektovaná kytara, trocha recitování a už se nám to rozjíždí. Skákačky střídají pomalejší kousky, do toho všeho zasazen refrén s melodičtějším (neříkám melodickým) zpěvem. Fakt by mě ale zajímalo, jaký maj tvůrci s touto institucí (kriminál) zkušenosti, že o ní tak zasvěceně vypráví? :) Každopádně důrazná ikskórovina. Zdaleka ale nejni nejdravější a nejchytlavější věcí na kotouči, což je možná dobře, aspoň je se dál na co těšit.

Dvojka ? Proti všem ? již dříve zmíněná píseň. Jóóó, policie, věčný to téma. Hutný, valivý riff s nápaditým využitím obou kytar, do toho zas ten Petr Incedy, tahle věc mě prostě chytla za srdce i rozum hned napoprvý. Správnej var to musí bejt teprve na koncertě?

Trojkou je titulní věcka, tedy ? Tobě bestie ? pomaličku nám to rozjíždí basička, kytara se nenechá dlouho přemlouvat? Nejdřív ale jen tak vytrsává a s výkřikem naplno vyvalí tu skákačku. Věc je založena na sekání, stop-timech a to frázování: "do očí se podívat, už nejde" to chytí snad každého. Škoda jen, že verš "už nejde" nevyjel do chorusu nebo echa, úplně mi to tam táhne?

? Dostaň mě ven ? ztracený (či zatracený) hrdina očividně žádá o pomoc. Z mého pohledu věc spíše slabší, rozjela by se hustě, efektík podpořený kvákalem a následná smršť ? cool! Nechápu však následné zpomalení a roztrhání věci?

No. Five ? Probuď se ? to vůbec není potřeba! Myslím, že každej, kdo má uši a aspoň trochu slyší je už dávno využívá a paří, co to dá!!! Fakt asi nejvýraznější jumpárna (jump = skok, skákat ? kdyby někdo? :o) stylu Soulfly (zdravím Maxe) na desce. Zvlášť ten úvodní chorus: Raz, dva, ráz, dvá, kurvááá, nášleh!!!!

Číslo six, six, six? (pardon..:) ? Hollywood ? název by mohl mást, ale rozhodně nečekejte idylickou romantiku alá popstars o tom, jak je v L.A. krásně? Vypráví nám totiž o duchaprostotě amerického akčního hrdiny :) násilí atd? Začíná romantickým chórem: "Mlať ho, zab ho, sejmi ho, Mlať ho, zab ho, sejmi ho?, do kterého se celkem nápaditě (teda aspoň mě to chytlo) přidají kytary. Škoda jen, že se to nepovedlo hned napoprvé, cítím tam trochu arytmie?

Numa zíbn, jo jo, pomalu se blížíme do finále ? Desetkrát otčenáš ? (tfuj, to je slovo hnusný!!!). Dobrý kytarový nápad s využitím sterea, nezní to vůbec špatně. Když se nám to rozjede, vyzní dost nevýznamně výkřik "x-cooore" a od té doby už jen dolu, jakoby sebevědomí grupy po tom utopeném zavití kleslo na (nebo spíš pod) nulu.

No a je tu poslední part ? Vypadni ze mě ? při poslechu této skladby asi nejednoho napadne zavěsit se do svý mladý a začít pomalu kroužit jak na Nothing else matters? Jo jo, je to suverénně nejpomalejší věc na desce. Musím ale říct, že mi bohatě zkompenzovala slabší zážitek z předchozího tracku. K téhle písničce (to zní ale blbě ? písnička :) nemám fakt vůbec žádný výhrady. Téma řeší často velmi aktuální? Symbolicky je zde popsán vnitřní boj se svou dívkou právě rozejdivšího se mládence.

Tak, to by bylo ode mě k tomuto asi všechno, další názor, ten důležitější, si už budete muset udělat sami. Více info můžete rovněž najít na povedeném webu www.x-core.cz  Tak ať se líbí, klukům přeju spoustu zdaru a těším se na přání a stížnosti všech?

PS: Z bezpečnostních důvodů (bojim se o hubu) svou adresu neuvádím? :)))


Zveřejněno: 06. 03. 2004
Přečteno:
3319 x
Autor: Peťa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 03. 2004 13:32 napsal/a marty
so...
...něco...
23. 03. 2004 11:15 napsal/a Peťa
What???
Tak co, pojďte mi sem něco napsat... :o)))