Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

HESPERUS DIMENSION – Mental Electricity MMVII MCD 2007, Diachell Musik

Filmový plakát připomíná titulní stránka vnitřního obalu MCD polského projektu HD (CD má navíc vnější přebal z křídového papíru). Vypadá to docela dobře, ostatně celý booklet, který je vyveden v kombinaci červené a černé, je řešen zajímavě formou němého comicsu, resp. jeho fragmentů.

Slovo „fragmenty“ je vlastně pro produkci HD slovem signifikantním. Na ploše dvaceti minut se nachází sedm skladeb poslepovaných z různých fragmentů, fragmentů brouzdajících ve vodách rocku a metalu, noise a elektroniky, industriálu i techna. Tahle bláznivá kombinace místy funguje celkem dobře, místy trochu zadrhává a v některých momentech je pro mě takřka neposlouchatelná. V případě „neposlouchatelnosti“ mám na mysli noise a ambientní zvuky a hluky, které tvoří skladby číslo tři, pět a sedm, přičemž pětka a další dvě skladby plní spíše roli bonusů. Řadové skladby jsou vlastně na mini CD pouze tři. První Mental Electricity, to je temný industriální black metal v pochodovém rytmu, vedle tvrdě riffující kytary mají velký prostor i klávesy a jejich futuristické zvuky. O fous rychleji odsýpá Through Drowsy Daydreams, stylově mající ještě blíže k black metalu, pravda, hodně avantgardnímu. Kytarová práce je zde asi nejzajímavější z celé nahrávky a právě díky chytlavé vyhrávce se mi tahle skladba líbí nejvíc. Ve čtyřce tempo značně polevuje, opět se mění poloha zpěvu (těch je ostatně na albu celá řada, o hlasy se stará hned čtveřice chlapíků) a chvílemi zde HD dokonce připomenou Rammstein.

Zbývá ještě coververze norské skupiny Thorns, která byla nahrána, stejně jako Insomnia a In-tro-sick, jindy a jinde. Originál neznám, takže srovnávat nemůžu, skladba v podstatě dobře zapadá k těm okolním, žel je necitlivě zakončena. Závěrečná prapodivnost pak opět míří do industriálně ambientně noise končin a raději přehrávání zastavuji ještě před koncem.

Máte-li rádi extravagantní řízený chaos, zřejmě vás polská družina osloví více než mě. Bodovat jako celek se mi ani nechce... ale nějak se z toho snad vymotám. Vezmu-li si na paškál pouze původní demo (skladby 1 – 4), docela se mi to, s výjimkou již zmíněné šílenosti, líbí a dal bych tak sedm. Tři úlety mě nebaví vůbec, neholduji těmto hluko pokusům a ani nedokáži posoudit, jestli to v rámci žánru patří ke špice nebo ne. A předělávka neuráží, nenadchne... Celkově tedy mírně lepší průměr a to jsem zavřel oči nad čísly 3, 5 a 7.

Seznam skladeb:

  1. Mental Electricity
  2. Through Drowsy Daydreams
  3. The Numbness Coming From The Sink (part 1)
  4. The Numbness Coming From The Sink (part 2)
  5. Insomnia
  6. Fall (cover verze Thorns)
  7. In-tro-sick

Čas: 21:13


Zveřejněno: 27. 10. 2008
Přečteno:
3425 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář