Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CRYSTALMOORS - Antiqvam Exqvirite Matrem, Promo CD 2008, Blood Fire Death Productions

 Původně jednočlenný projekt tvora, jenž si nechává říkat Erun-Dagoth. Založen byl leta páně 95 a cestu undergroundovými cestičkami si klestí třemi CD-R demáči. Zaznamenaná tvorba se nesla v duchu převážně symfo-klávesového atmo blacku, s automatickým bubeníkem á la Limbonic Art. V roce 2003 CrystalMoors natáčí Promo The Unconquered Land, které ten samý rok vychází jako regulérní MCD u firmy Draug-Dûr Productions, v limitované edici 1250 kusů. Erun-Dagothovi se konečně podařilo dát dohromady kompletní  kapelu a zaznamenaný materiál je již orientován takřka výhradně do pagan-metalových vod. Loni ještě vyšlo Split CD s Omendark, pojmenované Nabia Orebia. No a debutní CD Antiqvam Exqvirite Matrem, vydané u německého labelu Blood Fire Death (mimo jiné vydávají třeba i brněnské Heiden), mi právě teď rotuje v přehrávači.

Potemnělou tesklivou melodií píšťaly, začíná intro Mons Vindivs. Po necelé minutě ovšem nastupuje Wrath Of Centvries, vzduchem zasviští  a třesknou o sebe šavle-meče a servírovaný melodický black/death, pádí vpřed jako koně pohanských bojovníků. Tenhle song pochází z druhého dema At The Moon Realm´s...Gate (2000), zde samozřejmě nově přehrán a s novým aranžmá. Důležitým nástrojem jsou v hudbě CrystalMoors klávesy, například v trojce Heathenwood, podbarvují celou skladbu. Vokál je spíš hozený do deathového murmuru, ale do muziky vkusně zapadá a není příliš vytažený. Hezká závěrečná kytarová melodika v téhle pecce mi dala vzpomenout na naše zástupce pagan metalu Beltaine. Tras La  Galerna je opět takový, ani ne minutový, flétnový zklidňující předěl, plynule navazující na pátou pecku Brotherhood Of The Three Banners. Opět flétnička na kterou jinak hvízdá kytarista Faramir a sborové chorály vousatých mužů v drátěných košilích. Píseň má epickou atmosféru a spíše sází na hutnější heavy riffy a pomalejší tempo. Bellvm Cantabricvm začíná pak hodně melodickým soubojem kytar a neméně melodickými zvuky klapek. Vše se zvrhává do nářezové polohy, opět pomalejší procítěná pasáž. Hudba CrystalMoors je vkusně zaranžovaná a pestrá a i když mi po prvním poslechu přišla nahrávka hodně tuctová, po dalších posleších mě začíná bavit. Za zmínku stojí v téhle písni i hezká basová vyhrávka Gothmoga. Je slyšet, že muzikanti už mají něco za sebou a nejsou to žádní nazdárci, ale zruční hudebníci. The Enchantment Of Lvgnassad má skvělý rozjezd. Pomalé kytary, melodická píšťala. Další epicky založený kousek. Tenhle štych je nasáklý odérem klasického heavy metalu, v jeho nejčistější podobě, dva šlapáky, kytarová kila, nebýt divokého zpěvu, který ponechává skladbě extrémní náladu. Rozmanité i přes svoji osmiminutovou stopáž. Ibervs Flumen je pak variací na keltskou muziku. Klasická kytara, bonga, flétna, baskytara...hezké. Závěrečná Lvnarian je pak nekompromisní kanonáda bicích a kytar. Nezapomíná se ani na melodii, přičemž ta nejlepší je ponechána na úplný závěr desetiminutové písně a hrají ji moldánky (dudy).

Španělský příspěvek do nevysychající evropské studnice pohanského metalu, s folkovými náladami. Inspirovaný keltským folklórem, historií, temnými lesními hvozdy, zaslouží uznání. Není to sice nic co bych už neslyšel jinde, ale je to s citem a vkusně podáno. Velmi slušný debut.

Seznam skladeb:

  1. Mons Vindivs
  2. Wrath Of Centvries
  3. Heathenwood
  4. Tras La Galerna
  5. Brotherhood Of The Three Banners
  6. Bellvm Cantabricvm
  7. The Entchantment Of Lvgnassad
  8. Ibervs Flvmen
  9. Lvnarian

www.bloodfiredeath.org

www.crystalmoors-clan.com


Zveřejněno: 11. 07. 2008
Přečteno:
3259 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář