Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

HATE ETERNAL je kapela Erika Rutana, kterého jste mohli poznat v kapelách jako je RIPPING CORPSE, MORBID ANGEL, nyní HATE ETERNAL, kdy cítil nutnost se odpojit od MORBID ANGEL a založit si svou kapelu a začít od začátku.

Erika je možnost slyšet i za producentským stolem, kdy produkoval celé řadě kapel a vytvářel jim tak podobný zvuk jako měli MORBID ANGEL nebo HATE ETERNAL! Teď máme tu čest mít rozhovor s tímto multimetalistou!
 
Ptal se: Wolf, Deather
Odpovídal: Eric
 
Proč si opustil tak zaběhlou kapelu jako je - MORBID ANGEL? Co si myslíš o jejich součastně práci?
Byl jsem členem MORBID ANGEL 10 let což pro mě znamenalo velkou část mého života, ale cítil jsem, že bylo na čase jít dál. Takže teď doufám že můžu trávit dalších 10 let s HATE ETERNAL a mít vlastní kariéru. Chtěl jsem vyjádřit moje hudební nápady bez limitováni, víš… MORBID ANGEL je Treyova kapela a HATE ETERNAL je má, to je vše! Podle mě je MORBID ANGEL nejlepší death metalová kapela ze všech i když samozřejmě byly i jiný zakladatelé tohoto žánru, např. DEATH, CANNIBAL CORPSE a nebo OBITUARY, ale pro mě MORBID ANGEL zůstávají nejrozmanitější. Oni vždy byli vynikající kapela a každá jejich deska je jedinečná a nesrovnatelná.
 
Kam by ses chtěl dostat s HATE ETERNAL? Technicky to vypadá, že už to výše snad ani nejde, takže kde je motivace??
Jak jsem podotknul už předtím MORBID ANGEL jsou pro mě číslo jedna, ale my tady nejsme od toho aby jsme s někým bojovali. HATE ETERNAL představuje mě jak já chci hrát tuhle brutální muziku. Nebojujeme o žádné komerční uznání a nebo o ceny, my jsme tady abychom hráli co nejvíc tvrdě. Myslim, že se pořád vyvíjíme od každé desky k další. Já se chci stát lepším kytaristou, lepším písničkářem a lepším hudebníkem. Pokud tohle dokážu zajistit mam pocit, že HATE ETERNAL bude mít důvod existovat. Podívej se, dá se ještě tolik nového přivést do téhle muziky, jasně, když to sleduješ pečlivě vždy můžeš říct, že tohle je inspirované MORBID ANGEL a nebo tamto zní jako SLAYER, ale jak už jsem říkal, my to chceme vyvíjet dal a tohle je asi největší motivace.
 
Produkoval si dost kapel... řekl bych ze valná většina zni jako MORBID ANGEL či jako HATE ETERNAL.. jestli tomu tak je, líbí se ti to, nebo chtěl bys raději aby ty skupiny měli víc osobitý zvuk...
Každý bereme inspirace někde jinde a pokud je kapela spokojena s tim co tvoří proč já bych to měnil. Nejdůležitější u produkováni je zachovat duch skupiny takovej jaký je.
 
Co tak soukromá osoba Erik Rutan? Jsi spokojený se svým životem?
Myslím že zrovna teď prožívám velmi dobrý čas mého života, ne-li nejlepší. Mám velice dobrou domácí situaci, máme s Derekem to studio a dějou se kolem mě samé dobré věci. Jasně, mohl bych jmenovat stejný kvantum špatných věcí z předešlých let, hlavně okolnosti který mě ovlivnili v mládí, např. dostat se do boje s gangem, problémy s autoritama, atd. Mam za to, že jsem se dokázal zbavit většiny těch špatných zvyků a opravdu se pokouším lepšit se každým dnem. Největší vliv na mě má asi fakt, že jsem věčně nasraná osoba. Vztek je pro mě hnacím motorem, ale v průběhu mě hudební kariéry jsem se naučil směřovat velkou část agrese prostřednictvím hudby do správné cesty a stal jsem se klidnějšim a vyrovnanějšim člověkem. Když jsem byl mladý měl jsem dost problému ve škole, na vysoké škole, dostal jsem se do problému i s policii, ale opravdu si myslim že jsem se stal lepším člověkem. Měl jsem vždy dobré srdce, ale můj vztek mě často dostal na rozcestí. Denně se pokouším pracovat sám nad sebou, abych se stal lepší osobou, lepším hudebníkem, protože člověk by neměl byt nikdy s ničím spokojen.
 
Ty jsi hrál RIPPING CORPSE? Velice dobrá kapela... můžeš nám prozradit proč se skupina rozpadla?? A co DIMMAK? Jsi spokojený s její poslední deskou?
Ano RIPPING CORPSE byla kapela ve které už jsem hrál když jsem ještě chodil na vysokou školu. Natáčeli jsme "Dreaming With The Dead" a sekundovali MORBID ANGEL pro jejich šňůrách k "Altars Of Madness" a "Blessed Are The Sick" po Americe. Rozpad skupiny přišel když naše vydavatelská firma zkrachovala. Velmi smutná situace která pro mě skončila s nabídkou připojit se k MORBID ANGEL. Mám za to, že RIPPING CORPSE byla kapela která hrála hodně odlišnou hudbu. Pokusili jsme se o to dostat co nejvíce vlivu do naší hudby což nakonec pro některé lidi bylo příliš protože hranice žánru tenkrát nebyly tak otevřené jako dnes.
 
(Já mám album "Dreaming With The Dead" od mocných RIPPING CORPSE doma a musím potvrdit jeho slova, skutečně velmi charismatický, agresivní a zvláštní muzika, podtrhnutá silným thrashovými kořeny a okořeněná momentálním deathovým běsněním doby! Pozn. red.)
 
Řekl by si ze jste byli předčasný?
Nevim, bude to znít asi domýšlivě... ano, ono to zní přímo arogantně... ale v určité souvislosti by se to dalo tak říct. Kombinovali jsme mnoho stylů a pokusili jsme se do naší hudby integrovat velkou část hudebních elementů se kterýma přišli jiné skupiny 10 let po tom a každý byl z toho hotový. Mam za to, že my jsme tenkrát jenom chtěli dělat to nejlepší a to co nás napadlo.
DIMMAK....ano určitě, líbí se mi ta deska, má silný feeling a jeho tvorba mi hodně připomněla časy když jsme spolu hráli v RIPPING CORPSE... Teď něco abych tě na moment napínal, je možné, že se objeví lahůdka pro fanoušky RIPPING CORPSE ke konci tohoto roku.
 
Obal ke “King Of All Kings” vypadá hodně metalově, při tom "Conquering..." bylo víc diabolicky co si o tom myslíš ty?
Obal ke “Conquering...” zobrazil 500 let starou malbu když časy byly rázný a tak i umění tenkrát bylo rázný a přímočaré.
Ten obraz symbolizuje jak lidi si představovali peklo před 500 lety. A proto to vyvolává takový ten pravý diabolicky dojem, když se na to koukáš teď..
Ano, obal ke "King..." je opravdu metalový i proto, že člověk který to maloval, Andreas Marschall, maloval pár dobrých obalů pro metalové skupiny. Stejně si, ale myslim, že ten diabolický nádech najdeš i v jeho malbách. Máš pravdu je to metal.
 
Stejně si myslím, že Andreas nepřekonal debut i když obaly pro IMMOLATION apod. nemají chybu! Myslíš si, že je stále možné přijít s něčím novým v rámci Death metalu?
V podstatě si myslim, že je vždy možné přijít s něčím novým, protože inovace je jedna z největších hnacích sil v HATE ETERNAL. Jak už jsem říkal můžeš vždy něco sledovat zpátky do kořenů anebo k tomu původnímu nápadu a potom napadat někoho, že kopíruje anebo, že se necháš příliš inspirovat, ale myslim, že není nic špatnýho na tom se nechat inspirovat.
 
Jaký je tvůj názor na New metal, rap metal či na electronic metal??
Raději se zde zdržím komentáře.
 
Jestli by EARACHE postavila společnou šňůru MORBID ANGEL a HATE ETERNAL přidal by ses??
Ano okamžitě bez váhání.
 
Spousta kapel udělala coververze písniček, který si komponoval či spolu komponoval, jaký pocit to v tobě vyvolává??
Určite to znamená velkou čest takže bych to shrnul takhle... cítim opravdu velkou čest. Je to opravdu hodně dobrý pocit když se ti podaří vytvořit něco co v očích jiných hudebníků je dost dobré, na to aby z toho udělali cover...
 
Můžeš nám něco prozradit trochu o tvé hudební kariéře? A dát nám náhled o tvé hudební teorii, stupnice které používáš atd.
Má hudební kariéra asi začínala když jsem poprvé držel kytaru v ruce. Nikdy jsem nehrál jen tak ze srandy víš co mám na mysli... Když jsem jí poprvé držel v náručí věděl jsem, že to bylo něco vážného. Vyrůstal jsem ve velmi hudebně nadané rodině, skoro každý z rodiny na něco hrál i já jsem hrál nějaký čas na housle když mi bylo 7 nebo 8 let. Neřekl bych, ale že nějaká ta teorie mě zůstala od té doby spíš mi to zůstalo uložené někde v podvědomí a později se mohla časem ukázat při dlouhých hodinách cvičení. Nepoužívám stupnice tak, že řeknu budu komponovat v tyhle nebo v tyhle stupnici. Je to spíš tak, že jich použiji hodně, ale nevím jak se jmenují. Tohle je taky věc, kterou chci do budoucna změnit. Chtěl bych hodně zlepšit i mou hudební teorii. V podstatě se pokusím používat více exotických stupnic a chci prorazit ven s ortodoxního systému stupnic. I když samozřejmě použiju věci jako pentatonik taky.
 
Kdo byl pro tebe nebo je příklad??
Co se týká kytaristy, tak bych určite jmenoval Yngwie. Existuje spousta lidí, kteří říkají, že už není dobrý a kteří mu nedávají respekt který si bezpochyby zaslouží, proto co tvořil. Já tady stojím a řeknu ti: Yngwie si zaslouží celou tvou pozornost, pokud si kytarista... samozřejmě musím jmenovat Steve Vai a Eddie Van Halen, hele, co není v pohodě s tim co on dělal...? Jeho hra byla tak vynalézavá a odvázaná.... možná hlavní důvod proč jsem chtěl hrát opravdu zlou muziku byly SLAYER. Byli i jiné skupiny předtím jako METALLICA nebo IRON MAIDEN, ale když jsem poprvé slyšel SLAYER změnil jsem totálně přístup k muzice. Ano , jmenoval bych na prvnim místě SLAYER, když si povídáme o vlivech a idolech.... šel bych tak daleko říct, že bez SLAYER by nebyl Death Metal. Oni natáčeli písničky obsahující ty nejtvrdší, nejzlejší a nejagresivnější riffy, který kdy kdo nahrál!!!
 
Vis něco o České Republice???
Zrovna jsme byli v Čechách před 2 dni a bylo příjemné si tam zahrát. Mam pocit, že tam lidi jsou intuziastický co se tyká hudby a koncertu. Měl jsem možnost si tam zahrát jenom 2x za 6 let. Jednou s MORBID ANGEL a teď s HATE ETERNAL, ale pokaždé to bylo dobry. Je to hezká země a lidi jsou moc příjemní. Opravdu se mi tam líbilo.
 
Kdo přišel s jménem HATE ETERNAL s co přesně znamená?
Jestli si pamatuju dobře, byl to můj nápad, částečně proto ze vztek je hnací motor v mém živote a částečně si myslim, že toto jméno vyjadřuje perfektně postoj skupiny HATE ETERNAL: pátrání po nejbrutálnější muzice kterou si dokážu představit.
 
A co ALAS?? nějaké novinky??
Ano jasně, materiál pro další album mám skoro hotový akorát je potřeba se dát dohromady s ostatníma a natočit ho. Nebylo moc času protože jsme hráli 8 šňůr na propagaci “K.O.A.K.”, ale už se těším až se vrátím do studia s ALAS. Asi budeme taky hledat novou smlouvu pro ALAS. Chtěl bych větší firmu. HAMMERHEART udělali dobrou práci tady v Evropě. Ale v Americe to nestalo za nic. Takže uvidíme jak to půjde dál.
 
Ty si trávil dost času s Jaredem, on teď opustil kapelu, jaký máš pocit? (pro neznalé: Jared hrál na basu v HATE ETERNAL, podílel se tak na obou albech, no a i on měl nutkání si založit svou kapelu – INTERNECINE s kterou podal neuvěřitelný výkon jako multimetalista na fošně nazvané „The Book Of Lambs“ vydanou pod hlavičkou – HAMMERHEART RECORDS! Pozn. red.)
Jared je můj velmi dobrý kamarád, fakt jsme trávili dlouhé léta spolu a strašně nám schází v kapele. Zrovna prožívá hodně těžký čas a tak vzal tu zodpovědnost na sebe tak aby neohrozil to co jsme budovali spolu za posledních pár let s HATE ETERNAL. Vydám ho často a připadá mi, že už je na tom mnohem lépe. Nikdy nevíš co budoucnost skrývá pro Jareda, ale určite navždy zůstane části HATE ETERNAL nehledě na to co bude. Randy (Piro) prozatím převzal jeho místo a vede si velmi dobře. Taky protože měl strašně málo času se naučit ty písničky. Rendy je náš dlouholetý kamarád a tak jsme šťastni, že všechno zůstalo v "rodině"
 
Tvé poslední slova pro Fandy v české republice…
Opravdu jsem trávil pěkné chvíle ve vaší zemi a doufám, že nebude trvat dalších 6 let než se tam budeme moct vrátit. V této chvíli se řeší nová šňůra na konci roku 2004 třeba už na propagaci 3-ti desky HATE ETERNAL!!!
 
 

Zveřejněno: 07. 07. 2008
Přečteno:
3477 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář