LLYR

PANDEMIA si to táhne naší scénou už celé desetiletí kdy během té doby odehráli nesčetně mnoho koncertů a nahráli dvě alba pro US label LOST DISCIPLE!

Čas plyne jako voda, stárneme, zrajeme a myslím si, že právě až teď se jim podařilo nahrát asi ten nejlepší materiál za svou existenci, tak proto Alexovi směřovalo několik otázek ohledně smrtící mašiny PANDEMIA!
 
Ptal se Deather
Odpovídal: Alex
 
 
Rok 2005, co pro vás znamená kromě toho, že se můžete právem pyšnit třetím albem? Co očekáváte? Co se změnilo od vašeho předchůdce „Personal Demon“, které vyšlo před delším časem…
Když jsme řešili co bude pro nás důležité tento rok tak z toho vzešly vlastně 4 body - sehnat firmu a vydat album, odjet turné po Jižní Americe, odehrát letní festy a odehrát evropské turné na podzim. První dvě věci se nám úspěšně podařily a teď se soustředíme na další. Letních festivalů jsme chtěli odehrát trošku více, ale trošku se nám to zkomplikovalo a Pavel bude celý srpen a chvilku září z osobních důvodů mimo provoz tak jsme se dohodli jen na Open Hell Festu. Jinak se změnilo dost, jsme trošku starší, pravděpodobně i zkušenější a je poznat i v hudbě kde se snažíme o co nejosobitější projev, abysme se nestali časem jenom kvalitní  kopií něčeho co už tu bylo. Dali jsme do našich skladeb trošku netradičních motivů a zní to pořád nabušeně a deathmealově z čehož máme radost. Nejde ale o nějakou hluboce promyšlenou věc, prostě jsme začali po menší pauze skládat a vylezlo z toho nové album, které je na hony vzdálené nějaké stagnaci. Velký rozdíl je také v tom že většinu hudby (tak 80%) jsem nejdřív doma komplet připravil na počítači a pak jsme to na zkušebně začali zkoušet a dávat tomu punc kapely. Takže byl čas si pohrát s více vrstvami kytar a trošku některé riffy udělat víc sick.
 
LOST DISCIPLE co se s nimi stalo? METAL AGE se náramně rozjelo, co vás přimělo k tomu s nimi podepsat smlouvu, podle všeho spolu s AVULSED patříte k stěžejním kapelám vydavatelství, je to jakási vysoká laťka…
LOST DISCIPLE kompletně vyšuměli. Přestali komunikovat a poněvadž nám po dvou deskách vypršela smlouva, začali jsme hledat novou firmu. Jednoho večera zavolal zavolal Peter z METAL AGE že mají v plánu mít pod sebou death metalovou kapelu z Čech a po odeslání promo nahrávky byla ruka v rukávě. Spolupráce funguje zatím tak dobře že musím zaklepat. Všechno se řeší upřímně, když něco nejde tak to řeknou a vše co firma slíbí dodrží, což je paráda. A taky je dobré že když je potřeba něco řešit tak stačí poslat SMS nebo zavolat, což je mnohem lepší než viset na internetu a čekat až se pan ze zámoří ozve. Zatím se vše rozjíždí, ale pevně věřím, že to bude pro obě strany úspěšná  a prospěšná spolupráce.
 
Od doby kdy váš bubeník Tom, měl problémy se zápěstím tuším, přišel na řadu Pavel a jak se zdá, dlouho vám to šlape jinak pořád ve staré sestavě, jak je to možné, že to tak funguje tak dobře už tak delší čas? Hmm, vánoce slavíte, ale už každý zvlášť, ne?
My už se známe strašně dlouho a nemáme problém mezi sebou fungovat. Teď jsme spolu strávili 6 týdnů v Jižní Americe a úplně v pohodě. Je pravda že je třeba si od sebe na čas odpočinout, třeba po turné nebo nahrávání desky, ale po pár dnech/ týdnech můžeme zase vyrazit a užívat si death metal. Už je nám 27 a víc a tak nejsme tak hašteřiví jak třeba před osmi let nebo tak, takže máme v kapele celkem pohodovou atmosféru a určitě to ještě nějakou dobu vydrží.
¨
Hudebně si myslím, že jde o velice silný materiál a nejlepší co kdy PANDEMIA kdy vytvořila. Znáte můj názor, většinou mi neseděl Michalův projev, ale teď je vše vyrovnané a v mých uších zní „Riven“ velice profesionálně! Taky… si nemohu nevšimnout, že si libujete jakoby v polském soundu, takový ten Vaderovskobehemothovský, což pro českou kapelu dělá pro změnu originální sound! Myslím hodně to jde slyšet v kytarách… mj. kde jste vlastně nahrávali „Riven“ a jak, vše probíhalo v pořádku?
Díky za komplimenty, vážím si toho a určitě tam slyšíš ty správné vlivy, plus bych si dovolil ještě přidat IMMOLATION, VOIVOD, MORBID ANGEL, GORGUTS, MESHUGGAH... I když samozřejmě k nim všem máme ohromný respekt, snažíme se najít skulinku a jít svou cestou. Nejde jen o hudební ovlivnění, hodně člověku dá i cestování, knihy, snění, otevřít se a čerpat inspiraci přímo ze "zdroje", určitě víš co mám na mysli.... Desku jsme nahrávali ve dvou studiích - LK Audio a Gallery Sound. V LK Audio jsme dělali bicí mix a pak i druhý mastering, protože je to studio na vysoké úrovni a Láďa (Křížek) tam má špičkové vybavení, zbytek nástrojů a zpěv u kterých nezáleželo tolik na akustice jsme dělali v Gallery Sound s naším dlouholetým kamarádem Jardou Brouzdou. Bylo to trošku chaotické protože jsme ještě neměli firmu a desku jsme natáčeli pro jihoamerické licenční firmy, takže se to finančně lepilo jak to šlo ale materiálu jsme věřili a nakonec to dopadlo dobře a investované peníze se vrátily. Do studia jsme dojížděli jak byl čas, kolikrát po práci do večera točit a pak přes víkendy... „Riven“ v každém případě zní hodně podobně tomu jak jsme si to představovali a jsme a tu desku hrdí.
 
Co si mám představit pod názvem „Riven“ co je tak rozpolcené, oddělené? Ono sám obal je takový zvláštní… A vůbec, pro toho kdo vás nezná, jak by jste popsali vaše nové album?
Měl jsem připravený hudební koncept o člověku který je na cestě prozření a který se zbavuje světského marastu a vše nepotřebné během své poutě odhazuje analyzuje a hledá, a samozřejmě tento stav "přerodu" není nic úplně příjemného. Všechna poučení a zkoušky na životní pouti jsou většinou o bolesti a jakémsi chaosu, který až na konci dá celé cestě smyl. Hudbu jsem se tedy snažil tvořit co nejvíce chaotickou, rozvrácenou, s jakýmsi příjemným výdechem na konci alba kdy už ona osoba dospěla svého cíle. Texty jsme neřešili a nechali na Michalovi ať píše co potřebuje sdělit, což vždy fungovalo a osobně mě věci co píše hodně oslovují. Nakonec to celé dalo dohromady zajímavý koncept, který dokresluje i detailně zpracovaný obal a booklet. Na předním obalu je dívka která pročišťuje svou osobnost v jakémsi temném víru a ze všech stran na ni útočí temné síly před kterými je chráněna svou osobní silou a nezdolným záměrem dokončit započaté a neustoupit z cesty (to je symbolizováno onou koulí co drží v rukách).  Přední obal pochází z hlavy irské designérky Clair Craig kterou jsem vylovil na internetu a moc jsme si porozuměli, celá grafika se jí povedla.
 
Ale líbí se mi takový ten tajemný nádech, ten temný výraz celé nahrávky.
To jsou právě ty doteky neznáma které se člověku otevře když se podívá dovnitř sebe nezaujatým pohledem.
 
Povedený je i instrumentální závěr „All Alone“ jakoby měl poslání… vskutku ta démonická atmosféra je mi hodně blízká!
Ta poslední skladba je takové uvolnění po tom všem tlaku a útoku během regulérních zpívaných skladeb. Má symbolizovat místo kde je člověk úplně sám nerušen ostatními vlivy, maximálně soustředěný, čistý a dokonalý. Ono právě bylo třeba nějak vyvážit celou tu chaotickou náladu desky a nějak to neutralizovat, aby si nakonec z ní člověk neodnesl nějaký negativní pocit, to by bylo mimo záměr.
 
Alexi… stárneme… poznáváš to na sobě nějak? Myslíš si, že jsi pořád takový jako kdysi… nebo máš na některé věci jiný pohled, měnil bys něco? A kdyby ses po druhé narodil, čím bys chtěl být? Taky nám řídnou vlasy, nemáš nějaký recept pro staré metalisty, jak zachovat svou kadeř? Ha ha. Máte taky už někdo z vás rodiny a jak to zvládáte? Stalo se někomu z vás, že vám dívka řekla buď já a nebo kapela, i když vás poznala jako metalistu?
Já to na sobě vidím tak že zraji a už leccos chápu proč se děje a kam vše směřuje, jsem rád že jsem kde jsem a nikdy bych neměnil, jenom nedělat kroky zpět. Určitě jsem se v mnoha ohledech změnil, vyvíjím se a už bych nechtěl ani za nic být tím samým člověkem jako před lety. Kdybych se podruhé narodil bych chtěl být ten samý člověk, s těmi samými dispozicemi, jenom lépe zajištěný abych nemusel dělat kvůli obživě práci která mě moc nebaví a ničí mě. Bohužel death metalem se živit nedá, aspoň ne na této úrovni. Člověče, vlasy už neřešim. Kdysi před deseti lety když jsem si všiml že padají tak jsem z toho byl pak pár let v hajzlu, ale teď to neřeším. Až jich bude fakt málo že to bude vypadat směšně tak to ustřihnu a hotovo, nic proti vypelichaným metalovým psům, respektuji je a závidím tu vůli, ale já takhle nechci být. Zatím se vrtule dají dělat a na fotkách to vypadá celkem v poho tak není co řešit. Rodiny vlastně mají všichni kromě mě, Pavel dokonce očekává přírůstek do rodiny, už je to trošku jiné, i názory se mění. Kdyby mi dívka někdy měla dát nějaké ultimátum tak jí pošlu kamsi, pro takového člověka nemá cenu žít. Mě zatím rodinný život neoslovuje a nechci se vázat, chtěl bych hlavně cestovat, učit se a poznávat dokud to tělo dobře snáší.
 
RAWFORCE PROD., dělá pro vás co? Já myslel, že po vydání SHEOLGENNA padli a jak vidím, jedou dál…
Jo, oni maj podělaný webový stránky, dělá jim to nějakej divnej týpek co to odmítá aktualizovat, tak to vypadá že se s firmou nic neděje. Claudio a jeho RAWFORCE nám vydali novou desku pro Brazílii, Chile, Střední Ameriku a Mexiko. On nám teď nedávno dělal ještě s Ruizem koncert ve Valdivii a bylo super je zase vidět, trošku přibral tak asi firma jede dobře :).
 
Co chystáte teď, album je na světě, promotion se rozjelo… a teď? Budou trika, koncerty, turné, někam ven? Taky jsem si všiml, že přikládáte velký důraz na vaše website, budou tam nějaké změny, nebo spokojenost?
Jak už jsem říkal, máme za sebou náročné turné po Jižní Americe, teď v létě dáme koncertní oraz, odehrajem Open Hell a potom v září oslavíme na dvou koncertech 10 let kapely spolu s TORR, HYPNOS a BLACKMAILERS jako hosty. No a na podzim máme předběžně domluveno že by mělo být evropské turné, tak teď sondujeme a zjišťujeme co by mohlo být reálné atd. Chceme vyrazit jako support nějaké známější kapely. Co bude potom je moc brzy plánovat. Jinak trika samozřejmě budou a změna webdesignu spolu s novou deskou. Sledujte webové stránky pro aktuální informace.
 
Budu končit, jestli jsem něco zapomněl a nebo jste chtěli něco závěrem sdělit, máš slovo Alexi!
Byl bych rád kdyby si lidi našli čas, poslechli si ukázky z „Riven“ a dali albu šanci, můžu ujistit, že se nejedná o nějaký zaprděný staro školní death metal kam nás občas někdo chce cpát. Mějte se všichni co nej a tobě Deathere díky za skvělé otázky a za to že pořád dáváš undergroundu srdce. www.pandemia-deathmetal.com

Zveřejněno: 10. 07. 2008
Přečteno:
3505 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář