Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CLAWED FOREHEAD – At The End Of Spring CD 2007, vlastní náklad

Kdyby tohle cedlo vyšlo před rokem, okamžitě by mu každý přisoudil nálepku s nápisem „česká odpověď na Apocalypticu“. Jenže o něco dříve se v tuzemsku objevilo CD partičky Hyperion a tak nálepku „slízli“ právě pánové z Ostravy a na Brno zbyla jen nálepka „druhá česká Apocalyptica“ (smích). A není se čemu divit, kapela složená ze tři violoncell (plus houslí) k podobnému přirovnání okamžitě svádí. Navíc se CF na svých stránkách k inspiraci finskou družinou přiznávají a jejich skladby mají v repertoáru. Cédéčko je zabaleno do jednoduchého obalu. Siluetky nástrojů na titulce dávají jasně na srozuměnou o čem na nahrávce půjde.

CF se vydali na nelehkou cestu a ač má hudba místy rockový nádech (možná díky oné paralele s již zmíněnými kapelami a také snaze upozornit na sebe v rockovém světě), vlastně až tak moc společného s tvrdou hudbou nemá. Rezignace na bicí znamená, že chybí výrazný nástroj, který by udával tempo a muziku  „hnal“ kupředu. Mládenci s violoncelly a slečna s houslemi si tedy musí hlídat rytmus sami.

Strohé Intro s chytlavým závěrečným motivem střídá první regulérní skladba, která má k tomu rocku asi nejblíže. Poměrně svižné tempo, nervní tóny a melodizující housle činí z Crushed první výrazný zářez alba. To trojka začíná opatrněji, citlivěji a do hry se nástroje dostávají postupně. Skladba má dvě polohy, které se pravidelně střídají – odlehčené pasáže náhle přecházejí v ostřejší a zase je u ten rockový tah na bránu, byť absence bicí soupravy je znát a možná by její využití stálo za přemýšlení. Ale na druhou stranu je přístup CF originální. K výrazným songům řadím ještě Desire Express, jejíž nespoutaná energie je občas přerušena výraznou melodií v podání housliček. Pro mě asi vůbec nejlepší věc na albu a dokonce mám chvílemi pocit, že něco podobného se občas ozývá z hájemství SSOGE. Jak byla  pětka divoká, tak je šestka jemná. Tklivé melodie dobře korespondují s názvem Ztracená víla, kapela se vydává do říše fantasy a hudba by mohla sloužit jako hudební doprovod nějakého filmu, samozřejmě v pasáži, kdy ona éterická bytost pomalu kráčí lesem… druhá polovina ale sklouzne až ke středověkým motivům a neztratila ba se na hradním nádvoří při středověkých slavnostech. Ke konci se lehce zvolňuje a hlavně závěrečná At The End Of Spring opět nabídne křehčí polohy. Nechybí ani chytlavé momenty a hitové melodie, o které se spravedlivě střídají violoncella s houslemi.

Celkově se CF prezentují zajímavým materiálem, který je bezchybně interpretován a opatřen kvalitním zvukem.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Crushed
  3. When It Rains
  4. Bezejmenná
  5. Desire Express
  6. Ztracená víla
  7. Modlitba
  8. At The End Of Spring

Čas: 22:33

www.clawedforehead.com


Zveřejněno: 15. 03. 2008
Přečteno:
3237 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 03. 2008 15:08 napsal/a Michal CF
ukázky
Ukázky z CD najdete na www.myspace.com/clawedforehead