Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

KillHim!, Mater Monstifera, Fleshless, Dekadence, Panychida

Večer plný té nejtvrdší muziky, slibovala pozvánka na nezvykle teplý lednový večer, kde místní DEKADENCE pokřtí své debutové demo cd. Za tímto účelem si pozvala rozmanitou hudení enklávu, z různých koutů naší vlasti. Začátek avizovaný na sedmou se samozřejmě nekoná, takže asi deset minut před osmou, atakují mé sluchovody vcelku neurvalým způsobem prvními akordy KillHim! z České Kamenice. Služebně mladá skupina, označuje svůj styl jako melodic thrash/death. Trio hudebníků, zpívající baskytarista Maňas, občas podpořený rykem svého kolegy, kytaristy Ládina, si nebere servítky s nějakými extra vyhrávkami a sype starou školu. Neotesaný, obhroublý sound  a celkový projev kapely na mě působí nevyzrálým dojmem. Celkovému zvuku by určitě prospěla i přítomnost druhé kytary, aby to mělo ty "správný grády". Jinak sympatické KillHim! čeká ještě dlouhá cesta, neboť takovýchto regionálních spolků jsou mraky, takže uvidíme do budoucna. Na seznámení s kapelou mi jejich půlhodinivý set bohatě stačí. 

A jedeme dál, pomyslná laťka kvality stoupá s nástupem druhé kapely tohoto večera Mater Monstifera. Atmosférická melodická blackmetalová jízda původem z Jižních Čech, je myslím zdejším fans dostatečně známa, a příznivci tohoto stylu musejí být spokojeni s tím co M.M. produkují. Hraje se především z debutu Zrozen z hříchu. Potěšila jedna nová vcelku nářezová věc z chystané nové fošny, takže semáme na co těšit. Na playlistu nesmí chybět ani hit Nevinnost z dema Sepsáno krví. Hudebníci si vystoupení s dobrým zvukem a hezkými světly evidentně užívají, a pod podiem se probouzí i první hroziči. Na závěr svého setu vystřihnou Run to the hills od Iron Maiden, povedený konec vystoupení. Viděl jsem je před měsícem na vánoční Ifa párty, ale  ten dnešní výkon mi přišel vydařenější po všech stránkách.

Na Fleshless jsem se velmi těšil, neboť od jejich poslední návštěvy Plzně uplynulo už hodně vody a tato kapela mě vždy bavila. Znamenitý brutal death/grind v jejich podání je radost poslouchat a tahle kapela je ve svém ranku po celém světě po zásluze oceňována. Ultra rychlé Vitysovi bicí, makabrozní vokál, rachotící, ale vždy melodické a vkusně se doplňující kytary. V pomalejších groovy pasážích bych ocenil basu, pak by konečně jejich muzika naživo drtila kosti, ano. Zní písně převávážně z posledních dvou desek Sensual death immitation a To kill for skin. Jako ochutnávka z cd, které se pánové chystají na jaře zvěčnit ve studiu, zazněli dva divoké kousky, nesoucí se zcela v duchu typické tvorby Fleshless, deska by prý měla vyjít nejpozději v dubnu tohoto roku, tak se nechme překvapit. Nesmí chybět skladba Noise III., oblíbený koncertní několika vteřinový výplach, jehož prvopočátky lze vystopovat na kultovním demu Grinding (1994). Posluchači se skvěle baví a já také. Nakonec si všichni zahopsáme na Anti-Castro, což není nic jiného, než cover od Brujeria. Bravo. Pro mě vrchol dnešního večera.

Následuje vystoupení kapely, která má dnešní celou estrádní show na svědomí - Dekadence, která při této příležitosti, křtí svoje dubutní demo cd nahrávku. Tato mladá plzeňská parta si dala do vínku skloubit death,black a hardcore do jednoho tyglíku a výsledkem je celkem zajímavý moderní metal. Do budoucna je třeba s nimi počítat, protože jejich koncerty jsou zábavné a nenudí. Charizmatický zpěvák Maxa, s dlouhými dredy, je zase lákadlem pro nejedno dívčí oko. Což také fanynky a obdivovatelky daly náležitě najevo asi v polovině vystoupení, po konci jedné skladby, přistála na překvapených muzikantech sprška dámského spodního prádla...asi sen každého muzikanta :o) Demo je řádně pokřtěno a může se slavit! Za poměrně krátkou dobu, co tato skupina funguje, si vytvořila celkem početnou základnu svých posluchačů, kteří ji rádi podpoří na jejich vystoupeních.

A to už se nám přiblížila hodina duchů a s ní přichází na malé klubové podium Panychida. Jejich loňské debutní cd Paganized, vydané německou firmou Folter Records, bylo pro mě příjemným překvapením na poli "pohanského" metalu. Kluci dokazují své kvality i na živo, skvělý zvuk jen podtrhuje dobrý dojem z jejich setu. Hrají se pecky ze stále aktuální, první desky, jako Dream about the roaring sky, ...when drums of war will sound, chytlavá She was the water, či na úplný závěr v rodném jazyce zpívaný hit Dračí úsvit, který je zavírákem i na albu. Tak to byla velmi povedená "dekadentní zima" a myslím si, že spokojeno bylo i těch stotřicet platících návštěvníků, kteří přišli podpořit tuto zajímavou kulturní akci, jen houšť.


Zveřejněno: 21. 01. 2008
Přečteno:
3232 x
Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář