Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

KANTHAKA – The world is changed CD-R 2007, selfrelease

Svět se změnil. Cítím to ve vodě, cítím to v půdě, cítím to ve zduchu. Tak těmito slovy nezačíná jen filmová trilogie Pán prstenů, ale i novinka uskupení Kanthaka s názvem The world is changed. Hlavním mozkem je zde Tomáš Holub, který na svých bedrech nese tíhu skladatelskou, částečně textařskou (text 1. a 5. skladby) a k tomu ještě hraje na několik hudebních nástrojů (elektrická a akustická kytara, basa, flétna). Zmíním-li ještě doprovodné vokály, bude snad výčet jeho aktivit na této nahrávce dokončen. Společně s ním se na tomto materiálu podílelo ještě několik dalších hudebníků, z nichž nejznámější bude pro metalovou obec pěvkyně Dáša (TLOR). Zajímavá je pak přítomnost Honzy Trhlíka z brněnské folkové kapely Ořešák (flétny, klarinet, saxofon). A aby byl seznam účinkujících kompletní, je nutné ještě zmínit bubeníka Davea (Demogorgon) a Tomášova bratra Jindřicha, který zařídil klávesy a úvodní motiv v první skladbě.

Na začátek titulní skladby klávesy, brnkání kytary a zasněná atmosféra. Po chvíli už nám ale Dášenka svým ječákem oznamuje, že se svět změnil a celá věc se zrychlí a patřičně zhrubne. Během délky jejího trvání nabídne několik rozdílných temp, postupů, vyhrávek a je zakončena kytarovým sólíčkem. Následná Halloween march of blues dwarves pak ukazuje, v čem je síla tohoto materiálu. A ona síla spočívá v pestrosti, barevnosti a schopnosti navodit tu správnou atmosféru . Od skočných poloh v úvodu (vzpomněl jsem si na Skyclad, nebo finské ochmelky Finntroll) se nenápadně vklouzne do hájemství art rocku a progresu, kde by si u některých pasáží spokojeně podupával mnohý jazzman (zdravím Corbowa). Po krátkém oddechu opět následuje změť tvrdých rifů a vše je zakončeno notoricky známým popěvkem, který si pamatuji ze studijních dob, ale jehož názvem nemohu sloužit (tuším, že tam padal londýnský most :o). A v podobném duchu proplétání různých (nejen) metalových stylů se nese celá nahrávka. Od klidných akustických momentů se do blackové sypanice dostanete během několika málo chvil (Human – free world), aniž by to působilo násilně a rušivě. Využití několika v metalu ne zrovna obvyklých instrumentů nahrávce rovněž napomáhá a oživuje ji. Stejně jako vypůjčení si některých motivů od známějších „kolegů“. Třeba část fláku Paranoid od Black Sabbath hraná na flétnu v předposlední Amen for death metal nemá chybu. Je slyšet, že Tomáš měl (nebo ještě má) co do činění s folkem, protože některé melodie, byť patřičně přitvrzené, dávají na tento žánr vzpomenout. V tvorbě uskupení Kanthaka slyším jistou spřízněnost se slovenskými Abstract. Ti ale zpěv nevyužívají vůbec. A abych se přiznal, pokud by zpěv nebyl ani zde, nezlobil bych se. Samotné nástroje mají dostatečnou vypravěčskou schopnost, dokáží navodit patřičnou atmosféru a zpěv chvílemi působí rušivě. Jako porovnání s dřívější tvorbou pak slouží závěrečná věc Happy Death in Ankh – Morpork, která se původně nachází na prvním demu z roku 2006.  Na čem se ale příště zapracovat rozhodně musí, je zvuková stránka. Nejedná se o vyložený průšvih, ale podobně kvalitnímu materiálu by slušel kvalitnější kabátek.

Zajímavé jsou pak názvy skladeb a lyrika. Stačí si přečíst níže, nebo navšívít stránky kapely. Zejména s Ankh – Morporkem mi udělali radost. Další, kdo oceňuje genialitu nedostižného Terryho Pratchetta :o). Ale ke slovu se dostane i již zmiňovaný pan Tolkien a v šesté skladbě je využit finský text vyprávějící příběh z třicetileté války. Příjemně působí i obal. Nikterak objevný, ale barevně hezky sladěný, k hudbě se hodící a obsahující veškeré potřebné informace. Tedy, kromě textů, ale jak už jsem se zmínil, ty jsou umístěny na stránkách kapely.

Tomáš si po účinkování v punk rockových, folkových a rockových formacích chtěl vyzkoušet své metalové nápady a Kanthaka mu posloužila k uskutečnění těhto plánů. A po vyslechnutí druhého počinu s názvem The world is changed musím konstatovat, že obstál. Překvapení a příslib do budoucnosti.

Čas: 43:24

Seznam skladeb:

  1. The world is changed
  2. Halloween march of blues dwarves
  3. Human – free world
  4. Ballad for Eddie Ojeda
  5. Forbidden chamber
  6. Hakkapeliittain Marssi
  7. Amen for death metal
  8. Happy Death in Ankh - Morpork  

www.kanthaka.eu


Zveřejněno: 28. 11. 2007
Přečteno:
3622 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář