Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Dvě kapely patřící v současné době mezi úzkou špičku tuzemského post pagan black metalu vydaly nedávno společné CD.

A protože mě kotouček zaujal (stejně jako předchozí plnohodnotná alba obou kapel), položil jsem oběma partám stejné otázky (s výzvou, aby odpověděli nezávisle na sobě). Slovo mají Einsk, Varnag, dalias qelhma, Kverd (Heiden) a Asura, Morbivod a Throllmas (Trollech).

1. Nezačnu zrovna originálně, přesto si tento dotaz neodpustím. V které hlavě se vylíhla myšlenka na společný nosič?

Kverd: Abych se přiznal, tak už ani nevím...

Varnag: Myslím, že to ze své chlebárny vypustil Morbivod. Pár roků se pak nic nedělo, až před krátkým časem jsme se dohodli k této myšlence vrátit, a zrealizovat ji.

Asura: Abych pravdu řekl, tak přesně nevím. Bylo to (mám dojem) na našem vystoupení v rámci Metal Swamp festu v prosinci 2005. Tam v přilehlé hospodě padla první slova o společném splitku – buď CD nebo 7“ EP. U stolu seděli Morbivod, Kverd a Varnag, já jsem různě „poletoval“ od stolu ke stolu, od piva k pivu (smích). Poté jsme se různě domlouvali telefonicky a e-maily. Nějak jsme se na společném „materiálu“ shodli všichni. Považuji  Heiden za přátele a spřízněnou kapelu.

Morbivod: Já už si nevzpomínám, kdo s tím přišel první, mám dojem že jsme to naťukli já a Kverd, přišlo nám to jako příjemný nápad.

Throllmas: No to nevím, ale nejspíše Morbič, Asura a Heiden dohromady?

2. CD vychází u domácího labelu Naga productions, který nepatří mezi ty největší. Bylo předem jasný, kde materiál vyjde, nebo jste oslovovali i jiné subjekty?

Einsk: Label NAGA vedu já, takže bylo už předem daný, že to vydáme u NAGY. NAGA sice nepatří mezi největší labely, ale které labely u nás ano? Výhodou je, že si můžeme osobně dohlédnout na výrobu, distribuci a taky na termín vydání. Původně byla zamýšlená zahraniční spolupráce na vydání, od které jsme, ale z časových důvodů upustili.

Varnag: Byli jsme předem domluveni, což bylo pro nás přínosné v tom smyslu, že jsem se mohli plně věnovat tvorbě hudby a nedělat si hlavu s tím, kdo nám to pak vydá.

Kverd: NAGA nám jako firma vyhovuje – máme věci plně pod kontrolou a to je velmi důležité. Větší nebo menší... to je na pováženou, věřím tomu, že přijde doba, kdy budou lidé o NAGA prod. mluvit v docela jiném světle.

Asura: NAGA Productions byla jasná volba, je to label Einskaldira (bicí Heiden) a pokud vím, žádné jiné firmy jsme neoslovovali. A také proč, že? Vždyť NAGA pracuje velmi dobře a za svou krátkou existenci udělala kus práce a získala mnoho dobrých kontaktů nejen u nás.

Morbivod: Ano, součástí nápadu na vydání splitka bylo, že to vydá Naga, v podstatě domovský label Heiden. Takový byl plán a plán se uskutečnil.

Throllmas: Zase o tom nic moc nevim – ale asi to bylo už předem dané – kde to vyjde.

3. V jakém nákladu „vs“ vyšlo? Má Naga kromě ČR podchycenou distribuci i do zahraničí? Kolik myslíš, že jste schopni u nás v dnešní době prodat kusů? Kolik venku?

Einsk: První náklad se rovnal 1000 ks. Samozřejmě do budoucna počítáme s dalším nákladem. Vše závisí na zájmu ze stran distributorů i lidí samotných. NAGA samozřejmě zajišťuje distribuci v zahraničí. A to USA, Německo, Rusko, Itálie, Řecko, Mexiko atd., atd. Většina nákladu putuje do zahraničí. Počítám tak 200 kusů u nás, 800 v zahraničí z 1000 nákladu.

Asura: Che che che, tak to netuším, ale tipuji 1000 ks. Odhad prodeje? Hmmm… Tak pro ČR odhaduji tak 350 ks a zbytek zahraničí. Bude pro mne překvapením, když to bude více a byl bych tomu rád. Protože obě kapely mají v ČR dost silnou fanouškovskou základnu a věřím, že obal (jako celek) vypadá dost zajímavě a stále je dost lidí, kteří chtějí mít doma originál CD s obalem a ne jen muziku v „datech“ (MP3).

Morbivod: Je toho 1000 kusů, myslím, že během roku se to vyprodá, půl u nás, půl po světě. Naga má kontakty u mnoha zahraničních distributorů a pracuje skvěle.

Throllmas: Počet nevím – doufám že do zahraničí se taky něco dostane – alespoň přes Alexe, když jsme hráli na Nocturnal Empire festu v Erfurtu.

4. Myslíš, že kapely vašeho ražení může současná móda přepalování cédéček a stahování hudby na internetu ohrozit?

Einsk: Ohrozit kapelu samotnou nemůže, ale samozřejmě znesnadňuje pozici vydavatelů a distributorů. Kdyby si každý, komu se tvorba obou kapel líbí, koupil orig. CD, tak děláme náklady několikanásobně větší a mohli bychom si dovolit ještě kvalitnější zpracování obalů atd. Ale člověk musí pracovat v daných podmínkách a smířit se s okolnostmi.

Varnag: Ohrozit? Tak to přesně nevím, ale jelikož si hudbou nevyděláváme, tak nás to přímo neohrožuje. Lze se na to koukat z více pohledů. Člověk, kterému se ta hudba bude líbit a stáhl si ji z internetu, může potom sáhnout do obchodu a CD-čko si koupit. Rozhodně s tím nic neuděláme.

Kverd: Myslím, že může ohrozit hudbu jako takovou.

Asura: Ne, nemůže che che che… Jako kapelu určitě ne. Dopad je to na firmu, neboť většinou ona platí výrobu CDs.

Morbivod: Nemůže, protože z toho nemáme prakticky žádné peníze, nejsme na prodeji originálních CD nijak závislí, naše existence závisí na vlastní chuti do práce, a té je víc než dost. Sám nemohu odsuzovat přepalování CD, když takových mám také dost, ale pokud mi na něčem alespoň trochu záleží a dá se to sehnat, pořizuji originální CD, kterých si pak také více považuji.

Throllmas: Myslim, že moc ne – Ti věrní si pořizujou originály… (smích).

5. Obal CD na první pohled nepřipomíná dílo metalových skupin. Byl to záměr – odlišit splitko od vašich řadových alb nebo jste nechali volnou ruku grafikovi?

Kverd: Tak předně je třeba vědět, že „MY“ jsme právě tím grafikem (také proto je tebou zmiňovaný řádek o designu zařazen v našem sloupci) a tudíž... ano... nechali jsme si volné ruce. Na design se dívám univerzálně – je buď dobrý nebo zlý, nic dalšího mě nezajímá.

Varnag: Záměr to nebyl. Rozhodně jsme chtěli něco netradičního, což se myslím nakonec povedlo jak hudebně, tak i po grafické stránce. dalias se nabídl, že by pro nás něco nafotil a pokud by se nám to líbilo, mohli by jsme to použít. Takže nakonec jsme povybírali fotky a zakomponovali je do celkové grafiky.

dq: Bylo to zcela jednoduché, Kverd a jeho skvadra mě oslovili, jestli bych neměl nějaký fotografický nápad na téma split. Shodou okolností jsem si v té době pohrával s jednou starší vizí a ta se pro tohle hodila. A kde je přesná vize, tam je snadná realizace – během půl hodiny bylo nafoceno a výsledek byl přijat s nadšením. Zbytek už si Heiden zpracovali dle svých představ. Á propos, proč by neměl připomínat dílo metalových skupin?

Asura: Grafikovi Kverdovi jsme nechali naprosto volný prostor tvorby a kreace. Podle mne je to jen dobře, split CD je něco „jiného“ než řadovka a obal by tuto skutečnost měl jen podpořit.

Morbivod: To je dobře, že nepřipomíná. Veškerou práci na obalu dělal Kverd z Heiden, z naší strany volnou ruku měl a je jen dobře, že z toho vyšlo něco neotřelého.

Throllmas: Nevím, co bylo domluveno, ale asi to byl záměr – ale vypadá to pěkně ne?

6. S předcházejícím tématem souvisí i nevýskyt log v bookletu. Není to trochu škoda? Přece jen logo je poznávacím znamením kapely a tak trochu prodává... Nemůže na stánku vaše dítko zapadnout?

Kverd: Logo je pro mě velmi diskutabilní věc – nejsem typ člověka, který by na něm trval, či si na něm nějak zakládal. Pokud reflektuje tvorbu a zapadá do vizuálního konceptu – nemám problém jej použít. V případě splitka tomu tak nebylo – proto tam logotypy nejsou.

Varnag: Myslím, že CD-čko je už na první pohled vcelku lákavé a absence známého loga, může ještě více přitáhnout pozornost.

Asura: Pravda, logo je poznávací „značkou“ kapely, ale v tomto případě se jedná o 2 kapely a tak zvolená varianta bez log je něco jako „fair play“. A ještě by Heiden frfňali, že máme hezčí logo a tak podobně, a Kverd to ví, tak to asi udělal takto he he he… Toto CD rozhodně na stáncích zapadat nebude.

Morbivod: Právě naopak, nevýskyt log symbolizuje, že jde o CD speciální, a také by to z estetického hlediska těžko šlo sjednotit. Podle mě by to vypadalo špatně, kdyby na přední straně byla obě naše klasická loga. Věřím, že zájem o to bude, i když tam ta loga nejsou. Neprodáváme logem.

Throllmas: Nemyslim, že by to byla škoda – lidi vědí do čeho jdou…Loga všichni znají a alespoň se splitko bude trochu odlišovat (smíchj).

7. A poslední výtvarná otázka. Názvy kapel jsou na titulu „do kříže“. Ale Heiden je na horizontále vzhůru nohama a Trollech na vertikále také opačně (když to beru z pohledu pravidel čitelnosti zprava). Brali jste v úvahu i „správné“ nasměrování písma? Proč padla volba na použitou variantu?

Kverd: Písmo na titulní straně je natočené tak, aby se dalo číst při otáčení obalu doleva. Svůj význam to mít může a nemusí, přijde na to, čemu chcete nebo nechcete věřit. Nejde říct, který z pohledů je správný – nechám to na každém z vás.

Asura: Nemám tušení, jaký to byl záměr nebo nebyl. Vůbec jsem se nad tím nepozastavoval, ale Kverd to jistě osvětlí.

Morbivod: Je to čistě Kverdova práce, výsledek se mi líbí.

Throllmas: O tom opět asi rozhodl grafik – neznám podrobnosti, sorry…

8. Plánujte společný koncert na počet společného CD? Plzeň a Brno zrovna nejsou sousední vesnice, ale co třeba po koncertu v každém městě nebo jeden v ideálním středu mezi Brnem a Plzní (vychází mi Pacov)?

Einsk: O žádném společném koncertu zatím nevím. Něco se chystá v Praze a Brně, ale není to ověřené…Pokud by měli pořadatelé zájem, tak ať se ozvou a můžeme tvou myšlenku realizovat.

Asura: Ne, nic takového v plánu není a nebylo. A v Pacově už vůbec ne che che che…

Morbivod: Prozatím konkrétní plán není, ale když vyjde, bude to jistě příjemné.

Throllmas: Já bych byl samozřejmě pro si společně zahrát – i když Heiden moc neznám. Opět nevím nic bližšího, ale jsem rozhodně pro.

9. Co videoklip – nejste žádnými začátečníky a v dnešní době je prezentace formou klipu poměrně dostupná i v televizi, o umístění na CD jako bonus nemluvě...

dq: Zatím jsme o tom neuvažovali, protože pro kvalitní klip, který by vyhovoval našim představám, nemáme dostatečné hmotné i nehmotné prostředky – bylo mi řečeno. Vidím to trochu jinak, takže se to nejspíše změní, ale určitě ne do příští desky. Přece jen je důležitější hudební a (statická) grafická složka. Každopádně díky za tuhle myšlenku, budeme o tom vést vášnivé spory někde u piva, heh.

Kverd: No jo no jo... Takže pakliže budou daliasovy argumenty dostatečně silné, o něco podobného se pokusíme.

Asura: Osobně klip nepovažuji za něco pro nás vysloveně důležitého. A hlavně natočit kvalitní stojí dost peněz, pokud ovšem nemáš nějaké dobré známé s vybavením. Nechci tady předbíhat a něco pustit do „éteru“, ale rádi bychom na novou desku k nějaké písni klip natočili. Uvidí se…

Morbivod: Inu, v nejbližší době není videoklip na programu. Nyní pracujeme na novém albu a myšlenky směřujeme na hudbu, ke které obraz je jen a jen na představivosti a fantazii posluchače. Pak ale až to bude hotové, je pravděpodobné, že něco vymyslíme. Víme už i o člověku, který by to profesionálně natočil a sestříhal.

Throllmas: Hmmm no musíme něco vymyslet, co?

10. Poslední řadová alba jste vydali u německých firem Ketzer resp. Blood Fire Death. S odstupem času už jde asi zhodnotit dosavadní spolupráce – jak jste spokojeni vy a jak labely?

Einsk: Spolupráce s Blood Fire Death nám zajistila špičkovou distribuci po celém světě. Naše CD je v distribuci Plastic Head, Twilight Vertrieb, Season of Mist a její sítě jsou schopny zajistit prodej i v kamenných obchodech s metalovou muzikou. Dalším pozitivním faktem byla i zahraniční promotion zajištěná distribučními sítěmi. Zajistil i koncertní vystoupení v Německu a výrobu triček a longsleevů. Vše co nám vydavatel slíbil i splnil. Takovou nabídku by nám zde nikdo nenabídl ani nezajistil. Náš vydavatel je spokojený a přál by si vydat i další CD, avšak my jsme raději svobodní a vydavatele dalšího CD si pečlivě vybereme.

Asura: Na naší straně spokojenost je… Však jak se říká: „Neusínej na vařínech“. Vždy se najde něco, co je třeba zlepšit nebo udělat jinak. Promotion a distribuce Ketzer je pro kapelu „naší velikosti“ naprosto dostatečná. Tato spolupráce nám otevřela nové cesty a možnosti třeba koncertů v zahraničí. A stále s Alexem (Ketzer Records) debatujeme, kterých chyb se vyvarovat, co udělat lépe apod.. A Ketzer zase získal nové kontakty u nás a na Slovensku.

Morbivod: S Ketzer Records jsme velmi spokojeni, s majitelem Alexem se občas setkáváme v Německu na koncertech, pořád nám dává do rukou pivo, a taky peníze na natáčení dalšího alba.

Throllmas: Neznám nic bližšího, ale já jsem spokojenej – nebo nejsem, nebo kurva zase nevím (smích).

11. Obě kapely zpívají výhradně v češtině. Nepožadovali vydavatelé anglický zpěv? Když jste alba Skryti v mlze resp. Era 2 nahrávali, měli jste jasno pro koho, nebo s hotovou nahrávkou probíhalo výběrové řízení?

Einsk: Náš vydavatel nám do naší tvorby vůbec nemluvil ani nezasahoval. V době nahrávání jsme ještě netušili kde materiál vyjde. Rozeslali jsme nějaké promáče do labelů, jejichž kapely a činnost se nám líbila. Nabídka, která přišla z Německa se nám zamlouvala a tak jsme podepsali smlouvu na „Era 2“.

Varnag: S BFD jsme byli již předem domluveni, takže jsme měli opět lehčí hlavy. Co se týče jazyku, rozhodně na nás žádné podmínky kladeny nebyly.

Asura: Nikdo po nás nechtěl anglický zpěv, si myslím, že už by to nebylo ono. Angličtina svým způsobem „nudí“ a pro posluchače (zahraniční) to může být dost zajímavé slyšet náš mateřský jazyk. Jen jsme do bookletu dali anglické překlady textů, aby měli tucha o čem to vlastně je che che che… My už jsme nahrávali pro Ketzer, už jsme se dohodli předem. Nabídek před vydáním přišlo několik, ale Ketzer byl v tomto směru naprosto konkrétní a podmínky nejlepší…

Morbivod: V případě alba Skryti v mlze probíhalo nahrávání s plným vědomím, že bude vydáno u Ketzer records. Je to zvláštní věc, občas někde čtu něco jako „kapela se prosadila v zahraničí, přestože zpívá v češtině“… No právě proto sakra. Angličtiny je plný svět, toho je všude víc než dost, kdybychom zpívali anglicky, nebude se nám to líbit, nebude to nikoho zajímat tady a ani ve světě. Mě se sice angličtina mimo jiné líbí, a v některých projektech ji občas používám, ovšem Trollech je Trollechem právě díky češtině. Samozřejmě to hodně záleží na tom, jak je čeština napsána a podána. Mám rád, když kapely zpívají svým rodným jazykem, to je na nich pak jeden z nespecifičtějších prvků. Kdyby nám nějaký vydavatel mluvil do hudby nebo do textů, nespolupracovali bychom s ním.

Throllmas: Nevím, ale od Trollech asi angličtinu neuslyšíš – a to je dobře – budeme se alespoň trochu lišit od ostatních – a čeština je skvělá.

12. Jak jste na tom s koncertama? Hráli jste už v zahraničí nebo se soustředíte jen na Českou republiku?

Einsk: S koncerty jsme na tom poměrně fajn. Vystupujeme tam kde nás chcou, ať je to u nás nebo v zahraničí. V současné době, ale akce selektujeme. Nelze hrát všude kam tě pozvou, ať už z žánrové odlišnosti nebo neschopnosti pořadatele zaplatit. Co se týče zahraničí, tak už jsme stihli vystoupit v Bratislavě, Vídni, Nauenu u Berlína, Zwickau, Mnichově. S kapelami jako Skyforger, Negura Bunget, Kampfar, Elite, Angantyr atd. Doufáme, že to půjde i nadále dobře.

Varnag: Odpověď je velmi jednoduchá. Stačí se podívat na stránky kapely (hehe).

Asura: Několik koncertů v zahraničí proběhlo a to hlavně u našich sousedů – Slovensko, Německo, Rakousko a nejdále jsme zatím byli v Flandrech (Belgie).

Morbivod: Nejčastěji hrajeme u nás, ale byli jsme také několikrát v Německu, na Slovensku (což ale neberu úplně jako zahraničí), jednou v Belgii a jednou v Rakousku. Do budoucna jsou v plánu nějaké další koncerty i v zahraničí, vesměs opět okolní země kolem Čech.

Throllmas: No já za ten rok u Trollech  jsem absolvoval mini turné po velkém zahraničí (smích) - na Slovensku – a bylo to skvělý, no a ten festival v Německu – taky dobrý…

13. Jaký máte koncertní sen – jak místo, tak akci nebo spolu-kapely?

Einsk: Nějaký vysloveně konkrétní koncertní sen nemám. Jako vrchol koncertních aktivit kapely samozřejmě počítám pořádné turné (smích). Byl bych i rád, kdyby se nám podařilo zahrát na nějakých větších festivalech u nás nebo v zahraničí.

Varnag: Já osobně žádné přání či sny v této oblasti nevedu. Co přijde, přijde. Pokud to bude koncert s velkou kapelou na atraktivním místě a pro lidi, kteří přišli kvůli nám, bude to asi nejlepší kombinace co si může jakákoliv kapela jen přát. Momentálně mě absolutně stačí posluchači, kteří si nás přijdou poslechnout a odcházejí z vystoupení spokojeni.

Kverd: Snem je nalít do lidí energii, strhnout jejich zájem a zavdat jim příčinu k lásce (nebo nenávisti) vůči nám a našemu projevu. Pracovat na sobě v mnoha ohledech a dotáhnout svou práci do nejmenšího detailu. Potom je již celkem jedno s kým nebo kde budeme hrát.

Asura: Vyloženě vysněné koncertní místo nemám, možná by nebylo špatný si zahrát na nějakém velkém zahraničním festu a bylo by mi jedno v jakou hodinu. V Čechách už jsme hráli na dnes již „kultovním“ Open Hell a BA. Rád bych si někdy zahrál po boku Ancient Rites, Kampfar, Immortal, Forefather či Morrigan…

Morbivod: Nemám vyloženě tak konkrétní sen, spíš jsem rád, když se nám koncert podaří pořádně zahrát, když je dobrý zvuk, když je dobrá nálada a s dobrou náladou pak i odjíždíme.

Throllmas: No možná Dynamo – nebo něco podobnýho to chce každém(smích). A zahrát si třeba s Immortal, Enslaved – nebo …hehe třeba i jinej žánr kapel – Entombed, Morbid Angel, Dismember... no jo sny.

14. Je v ČR kapela, která by hrála podobnou muziku jako vy? Koho považujete za „spřízněné duše“?

Einsk: Nemyslím, že tu někdo hraje podobnou muziku. Snažíme se mít svůj vlastní ksicht a dělat vždy něco odlišného. Za spřízněné duše osobně považuji Trollech, Stíny plamenů, Hromovlad, Tisíc Let od Ráje, Belligerence…V těchto kapelách účinkují příjemní, přátelští lidé, s kterými se vždycky rádi uvidíme a popovídáme.

Kverd: Tvůj dotaz rozdělím do dvou a na každý odpovím zvlášť. Nemyslím si, že je v republice kapela, která by hrála podobnou hudbu jako my. Dřív bych toto patrně tvrdit nemohl, ale dneska již máme nějaký „svůj“ výraz. Spřízněné duše ale rozhodně jsou – jsou to všichni přátelští lidé se kterými jsme se setkali. Je jedno jestli sami hudbu hrají (natož pak jakou hrají), nebo ji jen poslouchají – pokud si porozumíme je vše v naprostém pořádku. Nezbývá než poděkovat právě za tyto duše.

Asura: Nejsem si jist, jestli někdo hraje stejně nebo podobně jako my. Asi ne… Ale co se týká stylu určitě. Spřízněné duše jsou určitě Heiden, Sorath, Hromovlad, Adultery, Panychida, Avenger, Mortifilia, Martyrium Christi, F.O.B., Solfernus, Mater Monstifera, Svardenvyrd, Silva Nigra, ale třeba i Wapenspraak et Drinkgelag, Theudho, Forefather a další…

Morbivod: Že by hrál někdo podobnou muziku, to úplně ne, tedy podle toho jak moc podobnou. Spřízněné duše jsou pochopitelně Heiden, ale spíše jako lidé, než že by to bylo hudebně podobné. Je tu pak řada kapel, které buď poslouchám, nebo se s nimi přátelím, většinou do různé míry obojí. Uvedl bych hlavně tyto: Panychida, Sorath, Avenger, Mortifilia, Agmen, Martyrium Christi, Return to Innocence, Svardenvyrd, Silva Nigra, Inferno, Solfernus, Rites of Undeath, Hyperborean Desire. Určitě by se ještě něco našlo, ale teď nevím.

Throllmas: Nevím ale asi je jich pár – mě se třeba líbí Heiden, Hromovlad (já vím, ty jsou ze Slovenska), Panychida -  určitě, Sorath atd.  

15. Jak hodnotíš tvorbu kolegů na splitku? Co se Ti na jejich prostoru líbí a co třeba ne? Kolik bodů bys jim dal – rozsah 0 – 10?

Einsk: Pár let zpět jsem byl velkým fandou TROLLECH, čili společné split je pro mě jistou satisfakcí. V době kdy jsem chodil na jejich koncerty, jsme ještě ani neměli kapelu a já ani neuměl držet paličky (smích). Nejlepší skladba je asi Elf a duch lesa. Na stupnici 0 – 10 bych dal tedy 7/10…

Varnag: Nejsem hudební kritik, soudit nebudu. Pro mě je vrchol tvorby EPko „Tumultus“ a to tímto materiálem překonáno nebylo (smích).

Kverd: Trolleší část splitka je fajn – jsou tam opět (jak bývá dobrým zvykem) výborné nápady a zajímavé harmonie, co se mi moc nezdá je jejich zvuk. Kdybych už měl bodovat, patrně by to bylo tak 6,5/10. Varnag mi vzal z klávesnice moji „top“ nahrávku v „lesácké“ diskografii.

Asura: Heiden za svou osobu dávám 8,5 bodu. Skladby se jim fakt povedly a jsou originální. 1,5 bodu jsem strhnul za zpěv, někdy mi přijde dost monotónní. Kverd má na víc, ale připadne mi, jako by se svým hlasem nechtěl pracovat. Ale to je můj subjektivní názor.

Morbivod: Když budu dost přísný, dal bych asi sedm bodů, ale to bodování je zavádějící. Hlavně oceňuju, že nacházejí vlastní tvář, zlepšujou hru na nástroje, skladby jsou kompozičně vyzrálejší než dřív. Zajímavé nápady tam jsou, zvuk to má hodně kvalitní. No ale pár negativ bych i tak našel, přestože hra na kytary je oproti minulé tvorbě lepší, chtělo by to ještě zlepšit přesnost v rychlých rytmických pasážích. (Taky ale plně věřím, že zlepšovat se to přirozeně bude.) A další prvek je Kverdův vokál, přestože opět lepší než dříve, zpracovaný různými efekty, pořád mi to nepřijde úplně dobré. Uvidíme jak to dopadne příště.

Throllmas: Líbí – 10 bodů (smích).

16. Volba studií byla při pořizování zvuku skladeb pro split rozdílná. Zatímco Heiden zamířili do Shaarku, Trollech zůstali doma u Morbivoda. Jaké vás k tomu vedly důvody?

Varnag: Proč? Příjemní lidé, profesionální přístup a vše co si od studia můžeme momentálně přát!

Kverd: SHAARK plní beze zbytku roli „vhodného studia“, je velmi příjemné tam být a rozhodně se tam budeme i nadále vracet.

Asura: Volba Morbivodova domácího „studia“ byla z časových, tvůrčích a finančních důvodů to nejlepší. Na vše byl dostatek času, nikam jsme nemuseli spěchat a byl dostatek času skladby naaranžovat. Prostě klídek…

Morbivod: Je dost velká výhoda, že když se všechno nahrává u mě, nestojí to žádné peníze (krom pořizovacích nákladů na techniku), času je dost, může se to dělat ve volných chvílích libovolnou dobu a není vyhrazen čas, za který se to musí stihnout. Nevýhoda v tomto případě byla, že moje technika i zkušenosti nedosahovaly takových kvalit, takže výsledný zvuk je stále amatérský. Dnes už mě tento fakt tolik netrápí, zkušeností přibylo, investoval jsem do nové  techniky a nyní jsem schopen dosáhnout podstatně profesionálnějšího výsledku. První má nahrávka s touto produkcí je nové album War for War – Kovy odjinud. Další tvorba mých projektů včetně Trollech bude mít zvuk přinejmenším podobných kvalit.

Throllmas: Ondra je zvyklej nahrávat doma – je to nejpohodlnější - zároveň nejlevnější – a co do kvality – velice srovnatelné! Takže jasná volba – Morbič je machr!!!

17. Kterou skladbu považujete za reprezentativní v rámci vaší tvorby – kdybyste mohli někomu představit kapelu jen jedinou skladbou, která by to byla a proč?

Varnag: Dle mého názoru kapelu Heiden reprezentuje kompletní tvorba. Mluvit zde o jedné skladbě jako o pomyslném „vrcholu“ je mimo mísu. Máme své oblíbené skladby a posluchači též. Každý si vybírá dle svých kriterií.

Asura: To se mění podle aktuální desky. Kdyby to byla fakt ta jedna jediná (což je dost těžké) asi bych v tuto chvíli volil „Stromy jsou v nás“. Ale jak říkám, za měsíc to může být jiná…

Morbivod: Taková skladba není, žádná sama o sobě nevystihuje celý náš styl. Dovedl bych si představit spíše vybrat z každého alba tři skladby, různě poskládat za sebe, a to by nás přibližně charakterizovat mohlo.

Throllmas: No mě se líbí – Naturia, V rachotu hromů, Poustevník,  - těžko vybrat jednu. Asi…Stromy jsou v nás!

18. Co odezva od kritiků. Sledujete, jak si vedete a berete si z recenzí nějaký „ponaučení“ do budoucna?  Naštvala (potěšila) vás v poslední době nějaká recenze, nebo to až tak neřešíte?

Einsk: Recenze jsou samozřejmě pro nás důležité. Bereme to jako takový reprezentativní vzorek celkového ohlasu. Co mě dokáže naštvat je fakt, kdy se recenzent na to vybodne a napíše nějaký krátký nesmyslný cár nebo vůbec nic. Jinak se u recenzí nerozčilujeme a bereme to tak jak to je. Pro mě osobně byla milým překvapením opravdu pozitivní kritika tuzemských periodik na „Era 2“. Snad budou lidé spokojeni i se splitkem.

Varnag: Zatím je to skoro až na pováženou velice dobré (smích). Rozhodně nečekáme, že budou všechny ohlasy pozitivní, ale jsme samozřejmě rádi, když někdo pochválí naši práci, kdo by taky nebyl.

Asura: Určitě. Ale žádné ponaučení si z toho neberu, protože vždy sami přijdeme na to, kde je co zlepšit a kde je slabá stránka. Nebudu zakrývat, když čtu pozitivní kritiku, že to nepotěší. Naopak. Ale zase si z toho hlavu nedělám, ať se jedná o záporné nebo kladné ohodnocení. Vždy je to subjektivní pocit – názor jedné osoby…

Morbivod: Přijde mi, že náš materiál je v recenzích spíše až přechvalován. Jistěže potěší pozitivní kritika, potěší, že se to lidem líbí, ale nemuselo by se to přehánět, každý náš materiál má nedostatky. Vítám, když nějaký recenzent odhalí na albu stejné neduhy, jaké tam s odstupem vidím taky. Celkově samozřejmě potěší každá recenze. Určitě mě nic nenaštvalo a i kdyby někdo napsal něco strašného, tak bych si s tím hlavu nedělal.

Throllmas: Já to trochu sleduju – a vždy to bylo dobrý (smích).

19. Dneska vychází na papíru jen pár časopisů, na internetu je to celkem džungle (pořád vznikají a zanikají a fúzují webziny)... Sledujete pravidelně média? Co říkáš na jejich úroveň?

Kverd: Média sleduji – víc pochopitelně ta internetová, protože přinášejí aktuálnější informace. Stran těch tištěných si občas koupím Spark, nebo Pařát, většinou když si jdu pro nějaký kompakt. Jejich úroveň je, myslím, poměrně dobrá. Jak zmiňoval Einsk výše – je smutné, že se najdou lidé, kteří obdrží kompakt zdarma a nejsou, jako kritici, schopni napsat názor. Stává se, že úroveň zinu je vyšší než úroveň článků (nebo dokonce samotných pisálků), to už je ovšem docela jiné hřiště...

Asura: Jsem odběratelem Pařátu a sleduji jen pár webzinů. Není možné všechny sledovat, neboť jak sám říkáš (a je to pravda), je mnoho webzinů a je to fakt nepřehledné. Sleduji Mortem, Abyss, Payo a teď si trochu šplhnu Fobii, Metal Swamp a občas i nějaký jiný… Nejsem kritikem, pro mě je jediné kritérium – přehlednost a informace. Pokud je tam nenajdu, už tam nevlezu. Až mě Pařát  přestane bavit, prostě ho přestanu odebírat. Jo jo jo, kde ty loňské fanzinážské sněhy jsou…

Morbivod: Z těch papírových čtu akorát Pařát, jinak si pořádně na nic nevzpomínám. Spark nemám moc rád. Internetových zinů je řada, pravidelně koukám na Mortemzine (ten je nejčastěji aktualizován), na Fobii a na Metalswamp, na ty další vesměs nepravidelně. Řekl bych, že úroveň všech, které už nějaký ten rok fungují, se zvyšuje. U Mortemzinu je to asi nejvíc vidět, jeho tvůrci se snaží a pracují.

Throllmas: Snažim se , ale asi jen okrajově – kupuju si Spark – dřív to byl Rock n Pop (jak by řek Asura takový plátky!!!), na internetu – Payo... no moc na netu nehledám. Úrověň asi přijatelná – vono je vždy co kritizovat – to umíme všichni… (smích).

20. Kam byste to chtěli s kapelou dotáhnout, kde je cíl, ke kterému směřujete?

Varnag: Asi jako každý co bere muziku vážně, co nejdál. Hranice nemáme, takže záleží na tom, jak moc se budeme snažit a kolik toho hodláme obětovat.

Asura: Náš cíl je stále daleko (nebo blízko?), nevím. Myslím, že každý v kapele vidí to své a má svůj nějaký ten hudební sen. Mně už se nějaké splnily a na ty další si počkám a neprozradím, abych to nezakřikl. Snad vyjdou…

Morbivod: Náš cíl je, aby to bylo příjemný, a hrát hudbu, která nám dělá dobře.

Throllmas: Co nejvíc dobrý muziky – skladeb, aby to lidi bavilo – no a hlavně nás. Asi vydat desku u větší firmy s větším nákladem a hrát třeba i víc ve světě, hůůůůůůůůůů – to jsem se rozjel co?

22. Poslední slova jsou vaše...

Varnag: Zdravím kluky z Trollech a všechny ostatní. Fobii přeji vše nej! do nového roku a děkuji za rozhovor (smích).

Kverd: Díky ti za prostor, zájem a zajímavé otázky. Lidem díky za podporu a přízeň a Trollech jedno veliké zelené „Ahoj“.

Asura: Tak tady vždy nevím co napsat che che che, tak to zakončím obligátně… Děkujeme za rozhovor a možnost se takto vyjádřit ke splitku. Výborný nápad zpovídat více lidí najednou. Zdravím Tě, Johane a celou (opileckou redakci, hlavně mého metal bratra Gora!!!) a Heiden. METAL!

Morbivod: Ne, poslední slovo bude mít příroda.

Throllmas: Ehmmmmm baf baf mňau mňau… idiot co?

www.trollech.com

www.heidenhorde.com

 

 

 


Zveřejněno: 01. 10. 2007
Přečteno:
3423 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 10. 2007 22:18 napsal/a Loathsome
Kverd
Rozhovor fakt dobrej.. až teda na nějaký nedostatky.. z řad odpovídajících(ho)... každopádně nejvíc se mi líbí Kverdovi názory :o) hlavně s tim Shaarkem a s tim jakej má sen! Vystih jsi to přensně.. nalejt energii a bejt milován či nenáviděn!