Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DESPISE – Fragments of reprisal CD 2007, Lacerated Enemy Records

Tak jsme se konečně dočkali. Despise jsou koncertně velice aktivní kapelou (nedávno jeli tour se samotnými Devourment a Viral Load), ale na jejich CD se muselo čekat pořádně dlouhou dobu. V jejich případě však rozhodně platí to, že na některé věci se vyplatí čekat. Živě má jejich brutal death metal sílu uragánu a já po mnoha a mnoha posleších musím spokojeně konstatovat, že to samé se dá říci i o tomto CD. Ale postupně… První, čeho si posluchač všimne, je obal. Tomu vévodí logo Despise a dále pak vydařený cover, jehož autorem je samotný Jon Zig. Zasvěcení jistě vědí, že tato persona patří v daném ranku mezi nejuznávanější a nejvyhlédavanější autory a výtvarně se podílela na mnoha pro tento styl zásadních nahrávkách. S trochou nadsázky by se dalo napsat, že kdo chce na této scéně něco znamenat, musí mít obal od Ziga :o

Bez intra a jakéhokoliv slitování na vás vlétne první song Pain in the afterglow of eyes. Nelítostná technická rubanice, kde hned od první sekundy útočí i Sepp se svým chorým vokálem. Změny tempa (v této věci od rychlého k ještě rychlejšímu), pískání, palba bicích, kytarové vyhrávky a sóla… Prostě vše, co by podobná skladba měla obsahovat. A komentovat výkon Tomáše Corna fuckt nemá smysl… I přes délku, která přesahuje šest minut, nezačne úvodní kousek nudit. Následující Serenity through indulgence začíná zvláštními elektronickými zvuky, ale během chvíle se opět zvrhne v řež. Je zde více středních houpavých pasáží a Seppův vokál je nabízen hned v několika variacích. A ta kytarová sóla jsou fuckt vraždící! Je až dechberoucí, kolik nápadů je zde vměstnáno do jedné skladby. A spiral of paranoia je koncertně prověřená klasika a jasná „hitovka“. Úplně vidím dovádět Seppa v kotli pod pódiem. Self – analysis overdose je mým tajným tipem a favoritem této nahrávky. Největší podíl na tom mají kytarové vyhrávky ve druhé polovině skladby. Dejvy s Jardou se opravdu vyřádili. Neskutečné. Kdyby mi někdo řekl, že u Despise se setkáme s melodiemi, poklepal bych si na hlavu, ale tato skladba dává jasný důkaz, že tomu tak opravdu je. Ale s melodiemi se nesetkáme pouze v této věci. A ta heavy metalová kila, která ony vyhrávky podbarvují a poté se rozjíždějí, zabíjejí. Myslím, že slovo pestrost vystihuje vše. Enshrouded in misconception připravuje další překvapení. To, že uslyším na nahrávce Despise klávesy, jsem také nečekal. Ale do skladby sednou parádně a skvěle podbarvují atmosféru. Jako poslední věc na albu je pak cover Internal Bleeding. Důstojná tečka.

Samotné CD pak ještě nabízí bonus v podobě klipu A spiral of paranoia, který je na domácí poměry vysoce nadstandardní. Natáčelo se na zámku v Horšovském Týně a rozhodně se nejedná o klasický koncertní klípek. Despise v klipu samozřejmě účinkují, ale děje se tam toho mnohem, mnohem více. Nebudu toho příliš prozrazovat, ale některé záběry jsou celkem slušné psycho. A rovněž by asi nebylo od věci zmínit hosty, kteří se na albu podíleli. Takže, své hlasivky nabídli následující jedinci: Joel Sta (ex – Pyaemia, Arsebreed), Zdeněk (Godless Truth) a Fred (Smashed Face).

Někomu se možná bude zdát délka discu příliš krátká, ale já bych to tak v žádném případě neviděl. Každý tón, každá nota a úder do bicích zapadá přesně do celku a vše je dotaženo do nejmenšího detailu (už jsem pochopil, proč vytvoření nahrávky trvalo tak dlouho). Cokoliv navíc by pak působilo rušivě a nabouralo by to celistvost materiálu. Takto působí celá nahrávka naprosto kompaktně a je zcela prosta hluchých míst. A tato stopáž je ideální k tomu, aby poslech byl soustředěný po celou dobu. Ostatně, v tomto případě ani jiný poslech nepřichází v úvahu. Vydařený je i zvuk. Natáčelo se v domácím Imperial & Despise studiu a je slyšet, že byl dostatek času na vylazení všech detailů.  

Opravdu těžko hledám na Fragments of reprisal chybu. Od obalu, bookletu, klipu, přiložených informací, až po samotnou hudbu do posledního detailu kvalitně odvedená práce. Opět se nabízí jedno slovo. Perfekcionismus. Jediné, s čím mám problém, je zapamatovat si názvy skladeb :o). Despise dali vzniknout albu, které je schopné konkurovat mnohým zavedenějším jménům po celém světě. A některým z nich zařídí celkem slušné mindráky.  Nezbývá, než uznale pokývat hlavou. Jedná se totiž o dílo hodné uznání. Chápu, že těch superlativů je na jednu nahrávku pořádná porce, ale nemohu jinak…

čas: 33:03

seznam skladeb:

  1. Pain in the afterglow of eyes
  2. Serenity through indulgence
  3. A spiral of paranoia
  4. Self – analysis overdose
  5. Enshrouded in misconception
  6. Anointed in servitude (Internal Bleeding)
  7. A spiral of paranoia (videoklip)

www.despise.cz

www.laceratedenemy.com


Zveřejněno: 17. 07. 2007
Přečteno:
3409 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 07. 2007 20:24 napsal/a marty
cd
Goro je srdcar a pro nej jste srdecni zalezitost! :-)
17. 07. 2007 17:56 napsal/a Dejvy
Díky !!!!
Díky bro žes dal CD šanci a odměnil nás několikerým poslechem. Popravdě - takovouto recnzi jsem ani nečekal - snad si k CD najdou cestu i posluchači !!!!!