Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Vcelku nevídaná záležitost se objevila v tom našem malém českém undergroundu.

O studiové nájemné hráče tu nouzi nemáme, na kdejaké desce někdo hostuje, ale nájemní muzikanti pro živá vystoupení tu zatím nebyli jevem příliš častým. V nové roli se poprvé v neděli představil basák FOB Corbow.

Na začátku letošního roku přerušila činnost Japamata Jam Pit a druhá Corbowova parta – FOB – lehce koncertně stagnovala. Agilnímu Corbowovi bylo chvíli do breku, na pódiu se vždycky rád ukázal, ale posléze dostal nápad vskutku geniální. V dnešní době má kdejaká kapela problém se sestavou, spousta jich marně hledá nové členy, některé dokonce kvůli absenci dostatečného počtu muzikantů fungují pouze na studiové bázi, některé vystupují s nástroji z playbacku či na některý nástroj rezignují při live akcích úplně. Tato nemilá věc postihla již poněkolikáté Avenger, který  avizoval, že ve Volyni na Heaven In Fire festu se bude muset obejít bez pracovně zaneprázdněného basáka Adama. To byla poslední potřebná informace pro Corbowa. Sice se celý večer tvářil tajemně a nikomu se ani slovíčkem nezmínil, ale z ničeho nic vtrhl na pódium jako nespoutaný živel a poněkud statické vystoupení Avengeru řádně rozhýbal. S baskytarou předváděl neskutečné kousky, na place se pohyboval s grácií a elegancí, navíc vyburcoval mírně latentní fanoušky k pořádnému běsnění. Co na tom, že baskytara nebyla připojená do aparátu, hlavní účel jeho performance splnila – doplnila počet hráčů na pódiu a do kapely přinesla tolik potřebné oživení. Ovace byly samozřejmě mocné a Corbow se po koncertu, když mu gratuloval nemalý počet diváků, tetelil blahem.

Samozřejmě jsme nelenili a ulovili jsme umělce k našemu redakčnímu diktafonu.

Tak jak to dneska vidíš – úspěch asi nečekanej?

Jasně, byla to paráda, ani jsem tak vřelé přijetí nečekal. Ale je vidět, že i na metalovém trhu jsou ještě zajímavé obchodní příležitosti, a kdo říká, že ne, nemá pravdu.

Počkej, já myslel, že to byla jednorázová záležitost, jen tak pro legraci...

Ale kdepak, já jsem na to přišel už někdy v lednu, kdy Japamata skončila a FOB nekoncertovali. Na pódiu jsem byl vždycky jako doma, občas jsem i zahostoval s Monstiferou, a pak mě napadlo, že bych mohl využít situace a některým kapelám trochu píchnout s lajv prezentací. A protože jsem věděl, že dneska Avenger vystoupí bez basáka, stoupnul jsem doma před zrcadlo a poctivě nacvičoval figury. Sice jsem měl málo času, s Rámusem jsme se dohodli až v pondělí, takže jsem se naučil hejbat akorát na dva starší songy, ale mám dojem, že pár lidí ani nepoznalo, že basa není zapojená, třeba tady Goro, ten netuší vůbec nic.

Ono to bylo s Rámusem předem domluvený?

Jasně, proč se ptáš?

Protože mi přišlo, že Honza s Rámusem koukali dost divně, když na pódium vtrhnul uragán

Ale to víš, museli dělat trochu Neználky. Na druhou stranu jsme spolu nic nenacvičovali a v budoucnu bych tomuhle trochu divokýmu nasazení rád vyhnul.

V budoucnu?

No jasně, kapel, který mají problémy se sestavou jsou mračna. Už dneska jsem tu dostal další nabídku na vystoupení od jedný kapely, kterou zatím nechci jmenovat. Mám v hlavě jasnej plán. Oslovím teď některý kapely, který hrajou bez basáků živý akce a myslím, že nebudu mít o práci nouzi. Zatím je jistý, že v pátek budu stát a běhat na pódiu s  Livores Mortis v Aši a v sobotu s Avenger v Českých Budějovicích, pak mám ještě jeden kšeft a pak se to myslím rozkřikne a rozjede ve velkým.

Vyplatí se Ti vůbec harcovat po Čechách s baskytarou bez aparátu?

Jasně, zadarmo to samozřejmě dělat nebudu, ale kapely mi rády zaplatí cesťák, flašku slivovice i nějaký to občerstvení, protože se jim moje angažmá vyplatí. Viděls dneska, ne? Lidi ožili, Rámus mi vzadu čtvrt hodiny děkoval a už jsem dokonce rozdal pět autogramů, z toho jeden na ňadro sličné satanistky.

Co na to říkají kluci z FOB?

No, to nevím, ale zrovna sem kráčí a moc mile se netváří, ale nakonec (až vystřízliví) jim dojde, že to bude dobrá reklama i pro FOB.

Takže jestli tyhle řádky čte nějaká bezbasá kapela, který nevadí, že nástroj z beden slyšet nebude, ale zato se na pódiu strhne pěkná mela, neváhejte kontaktovat Corbowa na jeho e-mailové adrese.


Zveřejněno: 17. 04. 2007
Přečteno:
4093 x
Autor: Dr. Kydy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 03. 2015 19:14 napsal/a .......
......
nebylo to ani vtipny ale trapny.....
19. 04. 2007 08:16 napsal/a corbow
zadnej rocker se neda koupit...a zaroven kazdej rocker se da koupit
Nabidka plati neustale a musim se ti PEklope priznat, ze na jidlo me utahnes vzdycky...a i na ty kozy..jo jo...zradlo a zensky, to je moje. Posli notove partitury:))
19. 04. 2007 00:04 napsal/a Peklop
poptávka
Jestli nabídka platí, můžeš se mi ozvat ? Mám už pár let kapelu a basák chybí. A ještě kytarista a bubeník, takže bys moh zlanařit i ostatní kluky z FOB. Ala to hlavní samozřejmě máme. Nesnesitelnej zpěv a kvalitní název. Kolik si teda bereš ? Nabízím cesťák, kvalitní místní kuře a když to nezkazíte, tak se snad najdou i ty ňadra lepé satanistky. Ale radši se po nich musím poptat.
18. 04. 2007 17:41 napsal/a O.
basoherec
Corba mi leze do zelí!!! grrr! :-D
18. 04. 2007 07:26 napsal/a Yvor
To Marty
hihihi.... :-)