Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MISTRESS OF THE DEAD – Cryptic CD 2006 – Epidemie Records

O tom, že se i u nás pomalu rozvíjí tzv. funeral doomová scéna, svědčí nahrávka projektu MISTRESS OF THE DEAD pocházejícího odněkud z Moravy. Slůvko „odněkud“ je na místě, neboť mnoho o tomto subjektu vzhledem k relativně nedávné době vzniku (2004) doposud známo nebylo a není. Duší a zároveň jediným členem projektu je Vlad Cristea Vales, kterému se pod hlavičkou Mistress… podařilo vydat již více než desítku demosnímků a jedno split album (se stylově spřízněnými Quercus Lorda Morbivoda).

Cryptic, coby demo s pořadovým číslem osm, vyšlo již v lednu minulého roku, přesto se právě tento materiál společně s demáčem Buried dočkal své „renesance“ – tentokrát již pod záštitou vydavatelství Epidemie Records. A při poslechu tohoto ponurého kotouče se nedá říci, že by Epidemie vydáním hudby v podstatě neznámé a v tuzemsku spíše neobvyklé, šlápla vedle.

Základ hudby Mistress of the Dead tvoří depresivní a velmi pomalý funeral doom, u kterého však Vlad nezůstává a pomalé tempo využívá k různým experimentům se zvukem a k míchání jiných hudebních vlivů. O co ovšem jde na prvním místě, je atmosféra. A té je tady naloženo v míře téměř vrchovaté. Prostředí opuštěného, neudržovaného hřbitova s nezbytnými, věkem zašlými skulpturami andělů pouze podporuje deprimující atmosféru všeobecné dekadence. Chlad náhrobních kamenů, jejichž puklinami a škvírami zlověstně skučí podzimní vichr prohánějící po omšelých deskách a polozarostlých chodníčcích poslední listí stromů, je citlivě přenesen do hudby, která díky využití různých ozvěn a podzemních zvuků toto pochmurné místo věrně připomíná a na posluchače tak útočí atmosféra totální beznaděje a do krajnosti vyhnané melancholie – neboť „Na vše již pozdě a konec tak blízko…“

Muzika tak, i přes neustálé podepření kvalitním zvukem, kupředu kráčí jen pomalu a těžce. Vzhledem k průměrné délce kompozic (cca 16 min) také dochází k jejím pomalým a postupným obměnám – do dřevních zvuků fošen jsou postupně přimíchávány další a další zvuky (bouřka, dující vítr, kamenné údery, záhrobní doprovodné sbory, apod.), takže se z toho místy stává dokonce velmi slušný noise či ambient. Na hudbě Mistress… je třeba ocenit neustálou snahu o vytvoření zajímavého zvuku – kromě pestré škály vhodně vybraných „hluků“ své dílo odvádí samozřejmě Vladův záhrobní murmur a zajímavě pojaté kytary. Zvuk kytar je naostřený a nezapře inspiraci starou školou doom metalu. Nekomplikované riffy hojně využívají kila a tlumení a jsou v mnoha pasážích nezbytným základem, přesto v některých místech skladbu výborně gradují. Na riffy jsou dále roubovány táhlé melodické linky obtěžkané melancholií – to samé platí o pěkných kytarových sólech, která znějí méně zřetelně na pozadí skladeb a bez reptání se podřizují celku. Z celkového konceptu nevybočují ani vokály beze slov, které se v každé skladbě postupně vynořují a mizí v temnotách hrobky, aby skličující atmošku pokud možno dorazily. Těžkou, dunivou a pomaloučku se šinoucí muziku (která není tak minimalistická, jak by se mohlo na první poslech zdát) obzvláštňují akustické kytarové vsuvky, klavír a samozřejmě nezbytné varhany. A pokud by jste postrádali zvuk umíráčku, ani ten tu nechybí – zvuk ze vzdáleného kostelíku však na opuštěný hřbitov doléhá jen zdálky a v č.2 je třeba hodně napnout sluch, aby byl zvon slyšet.

Disk, obsahující více než 60 minut hudby, je velmi propracovaný a na poměry žánru přímo kypí přesvědčivou trudnomyslností. Přesto jeho hudba na nervovou soustavu nepůsobí s takovou ničivostí jako např. raná tvorba Dissolving of Prodigy, jejichž pojetí se dílo Cryptic po kytarové stránce tak jako tak přibližuje. Určitým negativem tohoto CD jsou právě riffy, které se na některých místech skladeb opakují až příliš často – ale to je záležitost osobního vkusu. Fandům žánru lze toto poctivé a zkušené dílko jen doporučit.

Čas: 67:08

Seznam skladeb:

  1. Take Away
  2. Grey Light of the Sentenced
  3. The Sadest Autumn
  4. Cryptic

web vydavatele: http://www.epidemie.cz


Zveřejněno: 09. 04. 2007
Přečteno:
3522 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář