Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

BIOMECHANICAL – The empires of the worlds CD 2005, Earache records

Toto album od Biomechanical není žádnou žhavou novinkou, protože jeho vydání se datuje už do roku 2005. Každopádně do mých rukou se dostalo až závěrem roku minulého, takže s chutí do toho. Hned po prvním poslechu mi v mysli vyvstanuli Nevermore. A když jsem se k albu The empires of the worlds po několika týdnech vrátil, můj první dojem z této nahrávky se nijak výrazně nezměnil. Právě tvorbu těchto géniů ze Seattlu vnímám jako hlavní inspirační zdroj Biomechanical. Patrná je zde i značná obliba v thrash metalu z amerických břehů, který zastupují Vio-lence, Testament, popř. Forbidden. Pravdou je, že podobných uskupení na světě běhá poměrně značné množství, ale v Anglii, odkud pocházejí, by se možná dala spočítat na prstech jedné ruky. Přeci jen jsme zvyklí z těchto končit slýchat jiné žánry. Překvapením je pro mne i to, že tuto nahrávku zaštiťují Earache records. Tato společnost byla vždy přeci jen spojována s poněkud extrémněji zaměřenými nahrávkami. Ale časy se mění.

Další pojítko s Nevermore je i osoba Andyho Sneapa. Tento bývalý kytarista anglických Sabbat (kult!!!) dnes patří k nejžádanějším metalovým producentům a jeho výtvory dávají jasnou odpověď, proč tomu tak je. Pravda, tuto nahrávku „pouze“ mixoval (nahrávání a produkci vzal na svá bedra pěvec John K), ale rozhodně je zde jeho práce slyšet. A albu to jen pomohlo. Byť k dokonalosti zmiňovaných Nevermore tomu chybí ještě řádný kus cesty (a nemám zrovna na mysli původní produkci alba Enemies of reality…). Ale pokud se za něco budou strhávat bodíky, rozhodně to nebude za zvukový kabát.

Po absolvování nutného zla v podobě intra konečně nastupuje hudební složka úvodní Enemy within. Trochu chaotický začátek s kanonádou bicích a mírnými symfonickými doteky, který rozjíždí až nabroušená kytarová kila. Mám ale pocit, že se pánové do úvodní skladby snažili zakomponovat až příliš velké množství motivů a zvratů. Co ale musím pochválit hned od první chvíle, je vokál Johna K, který, alespoň ze studia, působí velmi jistě a nezůstává pouze u jednoho výrazu. A opět mne napadl jistý Warrel Dane… Následná titulní The empires of the worlds už působí kompaktněji a to kytarové sólo se vyloženě povedlo. Celou nahrávku jemně dobarvují symfonické pasáže a jinak tomu není ani u této věci. Assaulter nezůstává nic dlužen svému názvu a jedná se o thrashový kvapík. Jedna z nejpovedenějších věcí na albu. Bicí chvílemi uhání pěkně svižně. Relinquished destiny zase začíná jako klasická Pantera. Silové kytary ve středním tempu, které na chvíli ustoupí brnkání s čitelnou basou, aby se vše po chvíli vrátilo do původních kolejí. I pěvec John K se během chvíle dokáže přiblížit hulvátskému projevu Phila Anselma. Po agresi předchozích skladeb přichází zklidnění v podobě Long time dead. Ale i ta umí chvílemi pěkně kopnout. Regenerated a DNA metastasis jsou klasičtí Nevermore. Ale jinak povedené věci, které rovněž patří z nabízených k těm nejpovedenějším. Zdá se mi, že tam, kde Boimechanical svoji tvorbu zbytečně nekombinují, jsou si nejjistější v kramflecích. Jen by mne zajímalo, jak si s vokály v prvně jmenované skladbě poradí John K živě, protože chvílemi jsou opravdu hodně vysoko… Kdo viděl společné vystoupení Biomechanical s Exodus v minulém roce v Brně, může posoudit. Survival a vlastně i Existenz opět koketují s thrashem (u Existenz jako bych slyšel Sacred Reich) a po Truth denied (největší „sypačka“ celého alba) tu máme závěrečnou Absolution, která je rozdělena do čtyř částí. A v těchto skladbách se dostávají klávesy ke slovu nejčastěji a epické pasáže dávají chvílemi vzpomenout i na prog metalové sebranky. Ale řezající kytary stále dominují a já opět musím pochválit jistý hlas pěvce. Důstojná tečka.

Není zde nic, s čím by jsme se už někde nesetkali. Ale v žádném případě album nenudí a je na něm spousta zajímavých nápadů. Pokud se Vám bude zdát, že máte v přehrávači klenoty jako Dead heart in a dead world, popř. This godless endeavor až příliš často, zkuste tuto alternativu. Nehrozí, že by jste na ně kvůli The empires of the worlds zanevřeli, protože rovnat se jim nemůže, ale zklamáni nebudete.

Čas: 54:12

Seznam skladeb:

  1. Enemy within
  2. The empires of the worlds
  3. Assaulter
  4. Relinquished destiny
  5. Long time dead
  6. Regenerated
  7. DNA metastasis
  8. Survival
  9. Existenz
  10. Truth denied

Absolution:

  1. Part 1: Final offence
  2. Part 2: From the abyss
  3. Part 3: Absolution
  4. Part 4: Disintegration

www.biomechanical.co.uk

www.earache.com


Zveřejněno: 30. 01. 2007
Přečteno:
3326 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 02. 2007 01:09 napsal/a R.
chybka
...zastáncem technickýho metalu...
01. 02. 2007 01:01 napsal/a Richard
enemy within
Mně ta jednička nepříde ani trochu chaotická, myslim že je to komponovaný s citem a má to svojí \"hudební logiku.\" K tomu earache; já osobně sem zastáncem a myslim, že dost často se tyhle kapely díky svý komplikovanosti přirozeně řadí mezi repertoár menších okruhů posluchačstva, podobně jako extrémnější formy metalu. Třeba nevermore mě nikdy moc nezasáhli a biomechanical mam rád hodně. Díky za recenzi.