Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

OKROZOM – Sea Of Sorrow CD-R 2006, vlastní náklad

Po prvním okouknutí obalu a prvním poslechu demáče ostrovské kapelky Okrozom mě vrtalo v hlavě hned několik otázek. Třeba „Proč celkem pěkný obal hyzdí tak nehezké logo?“ nebo „Proč celkem pěkný hlásek zpívá tak neobratné texty?“ či „Proč ten pěkný hlásek zkouší polohy, ve kterých si není úplně jistý?“.

Ani po velkém množství poslechů jsem na odpovědi nepřišel... Přitom necelých dvacet minut se poslouchá docela příjemně. Muzika na pomezí rocku a metalu, silné a chytlavé melodie, výrazný ženský zpěv. Veronika disponuje zajímavým hlasem, se kterým se snaží hodně pracovat. K vyššímu čistému výrazu přidává tu polohy trochu ostřejší (refrén Sailing on Sea of Sorrow), tu trochu zachmuřenější – a obě jí jdou zcela přirozeně a bez potíží. Kámen úrazu nastává, když po vzoru operních zpěvandulí vyjede krkolomně do nebeských výšek, kde se začne ztrácet. Jsem přesvědčenej, že tyhle pokusy do muziky nepasujou a na mě působí přímo rušivě. Absence producenta přímo čítanková. Naštěstí není těchto úletů mnoho. Nejkřiklavější případ je v Brzy může být pozdě, kde se tohle šponování ozve dokonce třikrát. Ač kapela uvádí, že hraje rock / metal, vystačí si jen s klasickým nástrojovým obsazením, tedy bez kláves. Všechny melodie mají na svědomí kytary a jde jim to většinou velmi slušně. Táhlé tóny, spousta vyhrávek, sól, změn temp a nálad – prostě to odsejpá. Nejpropracovanější skladba se skrývá pod číslem tři, po křehkém, minimalistickém úvodu se nenásilně mění nálada z truchlivé do energické, pomalejší pasáže lze označit snad i za doom rock, zato nadupaný refrén je klasická heavy metalovina. Samozřejmě, že podobných nahrávek se ve světě najde halda, ale léty prověřené postupy znějí od Okrozom přesvědčivě a nenásilně, takže proč ne.

A teď k nejméně podařenému, čili textům. Třikrát česky, jednou anglicky. Třikrát česky a třikrát bída. Třikrát upachtěnost a upracovanost. Nechce se mi vypisovat všechny ty neohrabané veršíky, kdo nevěří, ať na web kapely běží. A ještě jedna zbytečnost – občasné ostřejší výrazy se k muzice a ke zpěvačce vůbec nehodí („všechno v hajzlu“, „svině – čas“ nebo „kdo nehulí je kráva“) a jsou z hodně laciného kraje. Angličtina aspoň neruší při poslechu, ale zase neosloví tolik posluchačů. Já bych zůstal u češtiny, ale snažil bych splašit někoho, kdo umí slova trochu rozumněji sesumírovat.

Zvuk z plzeňského studia T&S studia mě příjemně překvapil – o mix a mastering se postaral Vašek Kudlič z Beltaine. Všechny nástroje zní úplně čistě, nepřebíjí se mezi sebou, na demo určitě nadprůměr.

A protože se blíží pololetní vysvědčení, oznámkuji tentokrát jako ve škole a pak to převedu na bodíky. Hudba za dvě, zpěv za dvě (většinou) až čtyři (vysokohorské úlety), texty dostatečná, grafika dobrá – celkově lepší trojka.

Seznam skladeb:

  1. Každý jednou skončí
  2. Brzy může být pozdě
  3. Sailing on Sea of Sorrow
  4. Prázdné duše

Čas: 19:25

http://www.okrozom.net


Zveřejněno: 20. 01. 2007
Přečteno:
3431 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 07. 2007 13:50 napsal/a Johan
Ale, ale...
Koukám, že to tady zase ožilo... Jen poznámka k reakci \"majora\" (nějak mi unikla) - nebylo by lepší ji vymazat? Verča aspoň bojuje za svou pravdu, ale \"major\" se předvádí tím nejodpornějším způsobem, navíc schovaný za nic neříkajícím nickem.
01. 07. 2007 12:36 napsal/a marty
jj
myslim, ze hlavne kapely by mely mit aspon spetku soudnosti, to co tu napsala slecna Veronika, tomu se lze jen smat...
30. 06. 2007 15:16 napsal/a Louise
pro vsechny
Nevim, proc ma nekdo zapotrebi lecit si sve komplexy tim, ze nekomu jinemu nadava. Namyslenost se podle me projevuje trosku jinak, ale s i kdyby, s tuposti podle me nema zase tolik spolecneho, protoze v dnesni dobe mezi lidma, kteri jenom sedi doma na zadku a nedelaji nic, chapu sebevedomi tech, kteri neco dokazali, makaj a maj na to neco jeste dokazat. Kdyz nekdo nekomu posle CD, ze chce recenzi, neznamena to prece, ze se k ty recenzi potom nemuze vyjadrit. I kdyz to samozrejme jde rict slusne a inteligentne. Neda se vsak zapomenout na to, kolik dotycnemu co reaguje je. A puberta dela sve. Jenze i drzej pubertak muze neco umet. A nepripada mi, ze by ho to vyvedlo z miry, proste zareagoval. Pokud recenzenti nechteji, aby na jejich recenze nekdo reagoval, proc je tady teda polozka diskuze k clanku? Pro kapely je dulezite mit sebevedomi a umet si obahjit co delaji. Zpusob jakym to delaji uz je jina vec, ale kvuli tomu, ze neco umi ji rikat tupa namyslena kunda je dost prehnany.. Myslim si, ze nejlip z vas zareagoval recenzent. A mne neci namyslenost naladu spis kazi, premyslim o tom, ze bych taky mel neco se svym zivotem delat, abych si nekdy mohl dovolit byt namysleny. Myslim, ze tahle reakce nebyla zase tak prehnana, jak ji vidite.
09. 03. 2007 23:38 napsal/a major
pro veroniku
werco, si fakt neskutecne tupa namyslena kunda....spratku
01. 03. 2007 11:18 napsal/a Johan
Shořím snadno...
Při mé postavě by ani nebylo třeba příliš velkého množství paliva, shořel bych jak věchýtek a byl by klid. Jinak Ti Pigeone děkuji za hezká slova...