Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

EMPIRE - The Raven Ride CD 2006, METAL HEAVEN

Když někdo v dnešní době zaslechne název kapely Empire, může si říci ach ne, zase jedni z těch powermetalistů případně truemetalistů, kteří nám naservírují přeslazený epický metal, ze kterého může člověk dostat tak maximálně cukrovku. Pravdou je, že Empire může pojmenovat svůj projekt jedině blázen a nebo člověk, který moc dobře ví, co dělá. Ať už je volba jména Empire jakýmkoliv hazardem, Empire nepřinášejí ani náznakem nabubřelý epický metal, ale starý dobrý hard rock tak, jak má být.

Raven Ride je teprve třetím albem skupiny, kterou založil v roce 2001 Rolf Munkers (Majesty, ex-Vanize), a je albem, na kterém se zatím podílelo nejméně lidí v historii kapely, "pouzí" čtyři členové. Ze známějších jmen se zde již dříve vystřídali Anders Johansson (HammerFall) či Don Airey (Ozzy Osbourne, Gary Moore) až po současnou sestavu s André Hilgersem (Axxis, Silent Force) za bicími, Neilem Murrayem za baskytarou a Tony Martinem jako zpěvákem.

Album otevírá šlapavá píseň Raven Ride, která uvádí koncepci celého alba. Písni neschází snad nic, co by si mohl člověk přát - je přímočará, šlapavá, má chytlavý refrén, má spád a ve stejných výškách, jako se pohybuje onen zmiňovaný havran poletuje i Martinův vokál. Zdá se, že se po pauze po rozchodu s Black Sabbath již řádně rozezpíval, a tak vysoko položené vokální linky, jaké předvádí v této písni, jsem od něj snad ještě neslyšel. Pojďme tedy na křídlech havraních oblétnout stinné stránky lidské duše...

Druhou písní alba je Breathe (Dech) - píseň o neschopnosti lidí vážit si daru života a vlastní existence. Tématu odpovídá i pomalejší, až téměř Sabbathovské tempo písně, které pronásleduje syntetický klávesový "dech".

Celé album, ač stojí na pevný hardrockových kořenech, v sobě nezapře progresivnějšího ducha - ať již skladbou Carbon Based Lifeforms, která mísí kytarový riff, se zajímavým klávesovým doprovodem, nebo Al-Sirat - The Bridge to Paradise, ve které do Evropského hardrocku prosakují arabské motivy. Podobně progresivně laděnou je i jediná (polo)balada alba - What Would I Do.

Poněkud rozporuplnější pocity ve mně vzbuzuje píseň Maximum. Je sice svižná, odsýpá, pobaví, ale její nápad mi nepřipadne natolik silný na to, aby mohla být umístěna na jinak velmi dobrém albu. Možná jako bonusová stopa, kam by se podobný úlet hodil. Ještě horší je to s poslední písní The Devil Speaks, the Sinner Cries. Osobně nejsem příznivcem rozvláčných hymnických eposů a musím říci, že tento, kde se Martinův recitativ střídá s jeho do výšek vyhnaným vypjatým zpěvem, mi svou délkou 4 minut a 52 sekund spolehlivě přivodí bolest hlavy.

Ani této písni ovšem nelze upřít jeden společný prvek celého alba - skvělý text. Skvělý text dokonale provázaný s hudbou, která jej více než stoprocentně dokresluje. Texty jsou promyšlené, mají jednolitou koncepci a nejde o narychlo spíchnuté kousky ničeho. Obdobně precizně a příjemně je proveden i ilustrovaný booklet alba, který doplňuje ještě papírový přebal krabičky s CD.

Upřímně, kdyby nebylo jmenovaných slabých míst, nad desítkou pro toto album bych ani nepřemýšlel. Maximum by se nechala jako vtip na albu ustát, ale doposlouchat takto skvělé album s bolestí hlavy, je škoda. To klidně mohlo být o oněch pět minut kratší.

Čas: 45:41

Seznam skladeb:

  1. Raven Ride
  2. Breathe
  3. Carbon Based Lifeform
  4. Satanic Curses
  5. Ale Sirat - Bridge to Paradise
  6. What Would I Do?
  7. Changing World
  8. Maximum
  9. I Can't Trust Myself
  10. The Devil Speaks, The Sinner Cries

web: http://www.empire-rock.com/


Zveřejněno: 20. 12. 2006
Přečteno:
3734 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář