Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

MORIORR – Řev alkoholika + Bonus DVD CD-R + DVD-R 2006, BlackFuneral Music

Zhruba před půl rokem jsem recenzoval reedici prvního dema Moriorr s názvem Cholera. Tehdy jsem se celkem podrobně rozepsal o vzniku a personáliích kapely, takže kdo by si to chtěl osvěžit, nechť si recenzi vyhledá. Po Choleře přestupuje Pavel Kohout do Törru a dvojici Jirka Šujanský (basa) – Mirek Nedvěd (bicí) posiluje Miloň Šterner, někdejší kytarista Arakainu. Tato sestava je podepsána pod druhým a zároveň posledním demáčem kapely z přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století, který se na metalové poměry té doby jmenuje poměrně netradičně – Řev alkoholika. Původní demosnímek měl skladeb 11, z nějakého mě neznámého důvodu se na cédéčku nachází pouze skladeb osm, navíc jsou zařazeny čtyři skladby kapely Talbot. I s Talbotem je ale stopáž třičtvrtěhodinová, takže o důvodu absence songů Mr. Šílenec, Mor a Hrobník můžeme leda spekulovat. Ale spekulovat se mi nechce, takže co vlastně Alkoholik nabízí?

No, kdybych neznal posloupnost jednotlivých nahrávek Moriorru, tak bych tipnul, že Řev následoval po Death metal session a teprve později přišla Cholera. Řev totiž jakoby volně navazoval na ono památné vystoupení v Kulturním domě dopravních podniků na podzim 1988. Šternerova kytara je mnohem více podobná té Pracnově, Kohout měl úplně jiný rukopis. Jestliže období s Pracnou coby hlavním skladatelem bych označil jako old school thrash – black metal, tak doba Šternerova by se mohla psát jako thrash metal – black n roll. Dnes mám vážné problémy tohle demo poslouchat, o hodně více se mi líbila Cholera. Některé texty jsou opět poplatné době (Rozparuj navěky, Zlá smrt, Masakr, Po smrti), některé tak trochu vybočily z metalového žargonu - alkoholické téma proslavil spíše Orlík a poté jeho tvrdší kopie Alkehol. Muzika samozřejmě trpí řadou nedostatků, ale i místa zdařilejší se najdou, třeba rychlá pasáž v Sejdem se na prosektůře, svižná Po smrti nebo poslední song, který trochu naznačuje kam budou směřovat další kroky Šujanského – do skupiny Talbot. Talbot musel být docela zajímavou záležitostí. Nikdy jsem o existenci téhle kapely neslyšel, o to víc překvapí vcelku kvalitní kříženec špinavýho metalu a rock n rollu silně ovlivněnej Motörhead. Jirka konečně zpívá bez nucení se do drsné polohy a ono mu to svědčí mnohem lépe. Za bicí soupravou sedí Michal Trůka, který v osmdesátých letech fungoval v poměrně známém spolku Barracuda, ale hlavně namlátil debutní zásek Debustrolu Neuropatolog. Mám dojem, že zmrtvýchvstání Talbotu by potěšilo více než návrat Moriorr.

Bonusové DVD nabízí materiál z historických protipólů existence Moriorr. Zvuk z vystoupení na Death Metal Session z roku 1988 se objevil jako bonus už na předešlém vzpomínkovém CD Cholera, tentokrát je k dispozici i obraz. Před osmnácti lety nebyly možnosti záznamu takové jako dnes, přesto je obraz sledovatelný a zvuk celkem slušný. A po živáku starém 18 let skokem do roku 2005. Tři videoklipy jsou svědectvím o tápání kapely po reunionu. Pohyblivé obrázky jsou u všech tří skladeb tak trochu na jedno brdo, žádná velká invence, ale zase ne úplný průser; vzhledem k době vzniku by měl být obrazový formát 16:9 samozřejmostí. V Času na funeral se střídají záběry muzikantů se záběry nějakých starých staveb a občas se objeví sám pán s kosou. Jsem tvůj kristus je vlastně nemlich to samý, prostřihy tentokrát znázorňují animovanou kostru nebo ukřižovanýho nebožáka. Třetí klip je točenej na koncertě, prostřihy na hřbitov. Hudebně jsou všechny tři novější skladby slabota s děsivě naprogramovaným automatem, nuceným zpěvem, klišovitými texty – jako kdyby neuteklo od první etapy existence 17 let, ale jeden. Jediný, kdo snese přísnější měřítko, je klávesistka Olga. Z roku 2005 je i rozhovor s Michalem Husákem v Madhousu, klip Čas na funeral se opakuje, rozmlouvá celá tehdejší sestava, ze které dnes zbyl už jen tandem Jirka – Olga. Asi nemá cenu dál na nový materiál nadávat, spíš si počkám na novou desku, která už je natočená a na případné koncerty v nové sestavě, kde momentálně funguje Honza Kapák (Avenger) na bicí, Jarda Pelán (In Articulo Mortis, Amok) na kytaru a právě se navrátivší původní kytarista Jarda Pracna - tahle sestava slibuje světlejší zítřky. Obal je pro reediční účely dostačující, akorát si neodpustím rejpnutí směrem k způsobu upravování fotek. Půlka obličeje normálně, půlka coby lebka sice působí zajímavě, ale už je toho z Jirkovo počítače na mě nějak moc. Jako kopírka mistra Štorma to jednou projít může, ale když už je to použitý na webech Törr, Moriorr a teď znovu, začíná to přinášet pochybnosti o ... každý si dosaďte o čem. Bodovat takto pojaté nosiče není jednoduché, ale překážky jsou proto, aby se překonávaly. Mě se z předloženého matroše nejvíce zamlouvá Talbot, tam dávám za 7, live z DMS za 6, Řev za 4 a klipy za 3, což při prosté matematické operaci zahrnující sčítání a dělení dává bodíků 5.

Čas: 44:35

Seznam skladeb:

Moriorr - Řev alkoholika 1990

  1. Intro
  2. Řev alkoholika
  3. Sejdem se na prosektůře
  4. Rozparuj navěky - ámen
  5. Zlá smrt
  6. Masakr
  7. Po smrti
  8. Chlast rock n roll Moriorr Bonus – Talbot 1991
  9. Heroin
  10. Pod bodem mrazu
  11. Jen přes mou mrtvolu
  12. Dobře žít

DVD Video 30 min. live záznam Death Metal Session vol. II. 1988, 3 klipy Moriorr – Čas na funeral, Jsem tvůj kristus, Miluju tě mrtvou Rozhovor na Óčku s Michalem Husákem

Web: http://www.blackmetal.cz


Zveřejněno: 26. 06. 2006
Přečteno:
3874 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 07. 2006 18:52 napsal/a peterovic
borisek
tak si pojdme zaplakat Borisku, buu buu buu :(
02. 07. 2006 18:17 napsal/a Boris
peterovic
peterovici, lidská blbost moc k smíchu neni.
02. 07. 2006 13:12 napsal/a peterovic
???
hehehe, tady je nekdo vtipnej jako texty Morrioru a vydava se za mne. :)) Nu coz uz. Aspon se zasmejeme. :)
02. 07. 2006 12:18 napsal/a peterovic
přiznání
já jsem ale kretén
01. 07. 2006 15:36 napsal/a marty
vidle??
a to si vem, ze ja mam na basinu na sobe holínky,....