Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ADOR DORATH loni pobrali obě výroční ceny za vydařené album Symbols. Nejen o cenách, ale i o dalších věcech kolem kapely pohovoří Ivoš.

Nějak se mi ty intervaly mezi kontakty s Ador Dorath zkracují. Adon Nin ... jsem slyšel v roce 2002, první rozhovor dělal po dvou letech, další album recenzoval po roce a mezi recenzí a tímto rozhovorem uplynul půlrok. Jestli platí matematická pravidla a mezi mnou a kapelou existuje nějaké astrální spojení, měla by nová placka vyjít ... v září. Co je na tom pravdy a nejen to se dozvíte, když vytrváte a přečtete si celý povídání s mluvčím tohoto extrovního společenstva.

1/ Co Ty na to? Bude deska do podzimu?

Ivoš: Za předpokladu, že jsi Vyvolený, rozluštil jsi chybu v systému a stihneš se dostat agentům na kobylku dřív než oni Tobě, pak to nepochybně stihneme i my. Ovšem vzhledem k tomu, že nám realizace poslední desky zabrala čtyři měsíce, měli bychom co nevidět začít s nahráváním. Po hudební stránce se bude jednat o nespecifikovanou gore-grind-crust-noise-punkovou záležitost s prvky folklóru.

2/ To byl samozřejmě vtípek... Před námi je léto, doba pro metálisty nejmilejší, neboť se začnou potkávat ve větších houfech na všelijakých festech. Vím, že se chystáte na vejlet i k nám na jih a západ Čech, takže jak se na to těšíte? Jeden víkend – dva festy (AFOD, FOR) – to asi bude náročný cestování... Mimochodem, konečně vás uvidím naživo, tak se na AFODu pořádně snažte:-).

Ivoš: ...myslíš:-) Na festivalovou sezónu jsme samozřejmě hodně zvědaví, osobně se moc těším na tu spoustu výborné muziky, známé a kamarády (které jsem dlouho neviděl) u džbánku lahodné chleboly za svitu zapadajícího slunce, příjemná teplá probuzení ve voňavé trávě i když teplota klesá pod hranici pocitu chladu. Určitě to bude hooodně zajímavé a rozhodně se nedá říct, že by byl tenhle víkend ojedinělý. Bude to náročné hlavně co se našich fyzických fondů týče:-) Snažit se určitě budeme, ostatně jako vždy, ale konečně se snad zhodnotí úsilí, jenž jsme vyvinuli s cílem vyprodukovat lepší zvuk. Ještě jsme to úplně nedotáhli, ale s ohledem na finance na tom pomalu pracujem a snad to bude poznat už na nadcházejících akcích.

3/ Když už jsem blížící se akce nakousl, kde všude můžeme váš ansámbl v létě vidět a slyšet? Pojede s vámi někam také violoncellista?

Ivoš: Sezóna pro nás začína koncertem Rotting Christ ve Zlíně, po AFODu a FORu následuje hned následující pátek 30.6. BFF – tzn. Basinfirefest u Plzně, v sobotu 1.7. Silent Night Fest u Valašských Klobouků, týden nato Vipers Czech MC Motor-rock-show u Zlína, Brutal Assault ve Svojšicích a sezónu již tradičně zakončujeme v domácím prostředí ve Vendryni u Třince na Bar-Rock-O Fest Open Air. Violoncellista Krystian má v souvislosti se svými komorními spolky a aktivitami poměrně málo času, ještě se uvidí, ale možná na Brutal Assaultu a Bar-Rock-O Festu bychom mohli zas po dlouhé době stát na pódiu v sedmi.

4/ A pomalu proti proudu času, určitě tušíš kam. Břitva, Anděl – to je sakra povedenej rok. Které ceny si považujete víc? Myslíš, že kapele okrajového žánru může Anděl nějak pomoci k proniknutí k dalším lidem?

Ivoš: Vážíme si určitě jak Anděla, tak Břitvy, těžko říct čeho víc:-). Dvoukolového hlasování na Anděla se zúčastnilo 22 „akademiků", v Břitvě hlasovalo tuším 78 publicistů. Každé z obou ocenění má něco do sebe. Břitva mapuje celou rock-metal-grind-HC-punkovou scénu, takže konkurence byla možná větší a počet hlasujících reprezentuje docela širokou názorovou škálu. Anděl bývá označován za komerční záležitost, s čímž by se i v rámci kategorie Hard&Heavy dalo před několika lety souhlasit. My se ale komerčními rozhodně necítíme býti a myslím, že poslední roky začíná tahle anketa splňovat to, co mají za cíl obdobné ankety v zahraničí.

5/ Překvapilo vás, že se shodli akademici s undergroundovejma pisálkama? A v rámci Břitvy dokonce i pisálci s rockových periodik s metalovejma? A co říkáš na ten obrovskej náskok v Břitvě? To už asi nebude náhoda...

Ivoš: Rozhodně nás to překvapilo!:-). Ani ve snu nás nenapadlo, že bude mít Symbols takový úspěch. Určitě nás to moc těší, pro každou kapelu to musí být obrovská satisfakce a povzbuzení do další tvorby a aktivity. Na druhou stranu nebyly všechny ohlasy ve skrze pozitivní, ale to je přirozená věc, neexistuje záležitost, která by se zamlouvala úplně všem, že:-). Náskok nenáskok, bylo jak bylo – kdyby v roce 2005 vyšlo kapelám více alb, možná by to vypadalo jinak.

6/ Četl jsem report z vyhlašování Břitvy a přišlo mi to tak trochu líto, že se koncert uskutečnil, diplomaticky řečeno, v ne příliš honosných prostorách. Není to trochu škoda?

Ivoš: Myslím, že to zas tak moc nevadilo – kdyby tam bylo pódium a víc místa, bylo by to asi lepší pro účinkující kapely a efektivnější pro vyhlašování výsledků. Všichni ale víme, že Břitva je antianketa a hudba, kterou máme tak rádi, není pop-music. Všichni moc dodře ví, jak to chodívá v undergroundových podmínkách a o tom to je. Na tom to všechno začíná a z mého pohledu to určitě atmosféru „antiankety" podpořilo, taková symbolická „sentimentální" nálada. Navíc bezprostřední kontakt mezi kapelou a publikem je vždycky působivější a energičtější pro obě strany. Zeptejte se chlapíků z Malignant Tumour, Hibakusha a Mass Genocide Process:-).

7/ Symbols, zdá se, dobylo Česko – ale co zahraničí? Máte představu, kolik kousků Shindy rozšířil po vlastech tuzemských a kolik po vlastech ostatních? A co ohlasy ze zahraničí, přicházejí? Nějaký exotický?

Ivoš: To je myslím otázka pro Shindyho:-). Fakt nevím, nějaké ohlasy ze zahraničí dorazily – mimo Evropu, převážně ze Států a Jížní Ameriky. Co se exotiky týče, nějaké CD jsou v Japonsku, ale vzpomínám spíš v souvislosti s Adon Nin Edeleth... na jednoho borce ze Severní Koreje, který měl o tohle album zájem – napsali jsme mu, že mu album pošlem zadara, když si zaplatí poštovné, ale už se neozval:-( ...zřejmě ho vychytal Kim Čong „Kill", což není milé:-(.

8/ Dalším pozitivem jsou recenze, přiznám se, že jsem nenarazil na žádnou, která by materiál házela aspoň do průměru, natož do kopru? Víš o nějaké takové špatnější? Jakou váhu pro vás názory „kritiků" mají?

Ivoš: Jak jsem naznačil, nějaké kritiky proběhly – stěžejní bylo srovnávání Adon Nin Edeleth... a Symbols. I ty nejznámější a nejúspěšnější polovina uznává a polovina posílá někam ... Názory kritiků jsou určitě přínosné a inspirující, ale jsou to přece jen názory jednotlivých lidí, byť mají přehled, zkušenosti, znalosti a nevím co ještě. Konstruktivní kritiky není nikdy dost, myslím že je dobré nad kritikou přemýšlet, ne vždy je však schopna dostřehnout nápad, který je třeba nedotažený. Všeobecně kritika nastavuje zrcadlo, které by nemělo být přehlíženo a ze kterého se kapela může poučit. Nedává však odpověď na otázku: „co dál?" Je to zkrátka záležitost vkusu.

9/ No, a krkolomnou cestou jsme konečně u stále aktuálního cédesa Symbols. Na první pohled má zajímavý obal - a vnitřek, to je paráda. Kecali jste do toho dvorní grafické pracovnici Lence, nebo má v tomto směru volnou ruku?

Ivoš: Díky – určitě jí to potěší:-). Na Adon Nin Edeleth jsme jí do toho kecali spolu s kamarádem grafikem jménem Vita Sliz (HiveSun). V souvislosti se Symbols jsme však už celou grafickou přípravu nechali jen a pouze na ní. Velký dík patří realizátorovi Mirku Molinovi (Creactive).

10/ Co rozhodlo pro volbu polského studia MAQ? Vzdálenost mi je jasná, minule jsi říkal, že do Polska máte co by kamenem dohodil, ale to jsou tam tak dobré podmínky (finanční, technické)? Plánujete natočit další album zase v tomto studiu?)

Ivoš: Do studia MAQ Records jsme šli hlavně kvůli osobě realizátora zvuku, jímž není nikdo jiný než náš starý známý Jaro Toifl z polských Gliwic, jenž s námi spolupracoval již při finálních pracích na minulém albu. Jedním z jeho posledních počinů je třeba spolupráce na posledním albu i tady dobře známých polských Darzamat. O finančních výhodách se nedá příliš hovořit, jako spíš o podmínkách, jenž jsou tam na velmi dobré úrovni. Důležitá je určitě taky určitá zaběhanost, zkušenosti, dobrá spolupráce, sympatie, zkrátka pohodové pracovní podmínky. O tom co podniknem příště jsme ještě neuvažovali, ale myslíme, že by toho měl člověk vyzkoušet co nejvíc.

11/ Když si dneska pustíš Symboly, jaký u toho máš pocity? Dokážeš to vůbec poslouchat jako jiná alba, nebo přemýšlíš kde by mohlo být něco jinak, lépe, rychleji, pomaleji, ...? Změnili byste toho s odstupem hodně, nebo vládne i po roce spokojenost?

Ivoš: Myslím, že v našich podmínkách je těžké být s odstupem času naprosto spokojený. Vždycky se něco najde, převážně co se zvuku týče-:). To už jsme ale zase u peněz. Určitě je někdy moc zajímavé poslechnout si to, nedělám to ale příliš často. Nikdo z nás není takový masochista. Říkáme si, že jsme to udělali tak a ne jinak, na to končí a jsme v podstatě spokojení:-).

12/ Zajímavě působí i názvy skladeb – na prvotině byly některé celkem dlouhé, podruhé striktně jednoslovné. Byl v tom nějaký umělecký záměr, nebo je to náhoda?

Ivoš: Náhoda to rozhodně není. Celou koncepci jsme (narozdíl od některých věcí po hudební stránce) měli s Lenkou hotovou již před začátkem nahrávání. Ve finále jsme už dolaďovali jen pořadí symbolů v souvislosti s dynamikou alba a jeho celkovým vyzněním. Nic není náhoda!:-)

13/ Texty tentokrát jen v angličtině – proč jste dali vale Adordorathštině? Není to trochu škoda – přecejen vás to tak trochu odlišovalo od ostatních.

Ivoš: Vlastní jazyk používá více kapel, v tom nějakou zvláštní odlišnost nevidím. My jsme jej ušili na míru skladbě z prvního alba, posléze jsme podle ní nazvali celé album a nebylo naším záměrem v tom v takovém rozsahu pokračovat. Samozřejmě do budoucna nic nevylučujem. Doufám ale, že už všichni pochopili, že až na jisté sympatie, nemáme s mistrem Tolkienem nic společného, jak se někteří domnívali:-). S tou angličtinou to taky není úplně přesné, použili jsme opět trochu latiny a pár francouzských slov (jako bonus:-).

14/ No, čas se naplnil, jsme u konce, takže pohled do budoucnosti. Jaký jsou plány Ador Dorath do dalších měsíců? Kdy můžou fanoušci očekávat další materiál s cejchem Ador Dorath?

Ivoš: To se ještě uvidí, vzhledem k tomu, že na přes rok máme deset let, určitě bychom to rádi oslavili třetím albem-:). Pomalu na tom pracujem a časem budeme nové věci postupně zařazovat do koncertních play-listů. Příští rok bychom snad konečně chtěli vyrazit za hranice na nějakou menší či větší dovolenou, plánovali jsme to spolu s Depresy už letos, ale zůstalo jen u Berlína a několika československých koncertů. V současnosti pracujem na hraném klipu ke skladbě V.I.T.R.I.O.L. ze Symbols, takže nezahálíme a snad se je na co těšit:-).

15/ Konec definitivní patří dosud nevyřčenému – máš-li něco na srdci, šup s tím na jazyk resp. do kompu:-). A samozřejmě díky za Tvůj čas.

Ivoš: Mějte se, užívejte léta a festivalové pohody, taky dík a snad naviděnou!:-). www.adordorath.com


Zveřejněno: 24. 06. 2006
Přečteno:
3391 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář