Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Amortez z Brna patří k nejmladším přírůstkům tuzemské BM scény a jejich diskografie čítá již dva počiny v podobě dema a minalba, které kapela vydala během loňského roku. Na otázky kolem této nadějné formace odpovídal kytarista a zpěvák Richie.

Zdravím Amortez! Jak se daří? Zaslechl jsem, že se právě poohlížíte po novém bicmenovi?

Ahoj, taky Tě zdravím a stejně tak i všechny čtenáře. Ano, po bicmenovi se poohlížíme, nicméně toto poohlížení trvá již delší dobu a stále se nezadařilo. Já osobně začínám být už trochu skeptik a myslím si, že je dost možné, že Lord Izual za bicíma nakonec zůstane nadobro a nebo o dost delší dobu, než bylo původně zamýšleno. Nemůžu ale říct, že by mi to herně nevyhovovalo, přičemž zbytek kapely je na tom obdobně.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, patříte v našem podzemí stále ještě mezi nováčky (vznik kapely na podzim 2003) a zatím jste nestačili vstoupit do „obecného povědomí“. Trochu nám kapelu představ – jak to všechno začalo a co, případně kdo ovlivnil vaše stylové směřování.

Tak jak jsi již řekl, začalo to na podzim 2003, což bylo období, kdy jsme já a Lord Izual začali hrát v jedné garáži a rozhodli se, že se z toho pokusíme vytvořit kapelu. Začali jsme tedy přemýšlet nad názvem, který se po nějaké době podařilo vytvořit, také se k nám zhruba po čtyřech měsících přidal druhý kytarista a tak dále. Co nás ovlivnilo byly zcela určitě kapely, které jsme v té době poslouchali, a které byly částečně vzorem pro náš sound. Chtěli jsme zkrátka dělat hudbu, která se nám líbila a pro začátek bylo důležité, abychom věděli jak zní.

Při poslechu vaší hudby se mi nabízí srovnání s brněnskými souputníky Torment, jejichž hudba také sází na silnou melodiku. Přesto se Amortez, dle mého názoru, ubírají odlišnou cestou fúze old schoolu a melodického black metalu s nezaměnitelným vlivem tvorby Cradle of Filth. Je tohle kýžený výraz kapely, nebo máte jiné představy a současný zvuk berete jen jako určitý stupeň ve vývoji?

Cradle of Filth je jedna ze zmiňovaných oblíbených kapel, avšak pro svoji specifičnost je v naší hudbě možná nejvíc cítit. Já si však myslím, že je to hodně zásluhou zpěvu, samotná hudba tolik společného nemá. Kýžený výraz kapely to není a nikdy nebude. Podle mého názoru bude mít další výtvor Amortez daleko víc "svůj" styl, než tomu bylo doposud.

Zpět k vašim dílkům a bohaté aktivitě. První vystoupení kapely v listopadu 04, vydání dema („Accidental Outcomes“) v dubnu 05 a v listopadu téhož roku vydání MCD („Infernal Approach“). K tomu bohatá koncertní činnost v průběhu roku 2005. Jak s časovým odstupem hodnotíš oba počiny? Spokojenost, nebo už teď vidíte místa, na kterých chcete do příště zapracovat?

No co se týče našeho dema, tam je samozřejmě nedostatků víc než dostatků, a ty jsme se snažili vidět a napravit před a při tvorbě miniCD, které už je o poznání kvalitnější jak zvukově tak herně. Samozřejmě že když si ho pustím, tak přestože jsem spokojen s tím, jak dopadlo, slyším věci, který bych dneska třeba udělal trochu jinak. Většinou jsou to však detaily a my se chceme soustředit hlavně na to, aby naše další deska zněla celkově o hodně líp než ta předchozí, a tudíž musíme zapracovat v podstatě na všem, to nikdy není na škodu.

Oproti sestavě, která nahrála „Infernal…“ došlo také k personálním změnám na postu baskytary a Lord Izual se zřejmě definitivně ujal mikrofonu. V kontextu všech obměn osazenstva, kterými stačili Amortez projít, v čem spatřuješ sílu současné sestavy oproti předchozí(m)?

Co se týče baskytary, tam se změna udála proto, že jsme chtěli vylepšit její kvalitu, což je dodnes jedna z našich priorit. Lord Izual a mikrofon, to je ovšem trochu složitější věc. Kapela odehrála několik koncertů, kdy Lord Izual pouze zpíval, avšak dnes se opět nachází ve "staré" čtyřčlenné sestavě. Obě sestavy mají svá plus a mínus. Pro Lorda Izuala není pochopitelně jednoduché zvládat hru na bicí a zároveň zpěv, stejně tak i já se můžu více soustředit na hru na kytaru či házení hlavou, pokud zpěv obstarává především on. Z toho plyne, že v pětičlenném složení by měla být kapela schopna podat kvalitnější výkon jak co se týče hraní a zpěvu, tak co se týče vizuálního představení. Na druhou stranu však musím říct, že zahrát bez chyby je otázkou tréninku, a nepředvádět divákům nudnou show se snažíme i ve čtyřech, navíc zpívající bubeník může leckoho zaujmout. Kromě toho s Lordem Izualem za zády se cítíme jistěji. Takže jak říkám, oboje má svá pro a proti.

Co textová stránka skladeb? Kdo u vás píše texty, jakými vlivy se při psaní nechává(te) ovlivnit a konečně, jaké je jejich tématické pozadí? Připomeňme, že podobně jako jiné tuzemské kapely, i vy zpíváte anglicky. Obligátní otázka, ale neodpustím si ji – proč právě angličtina a proč ne čeština?

Texty píše Lord Izual, jakými vlivy se přesně nechává ovlivnit si nejsem jist a tématiku každý pochopí nejlépe, když si texty přečte. Nicméně myslím si, že pro Lorda Izuala je hlavní, aby každý text měl hlavu a patu a nějaký ten skrytý význam či metaforu. Nějaká zásadní a stále se opakující témata nemáme. K té angličtině - nejenom tuzemské, ale i zahraniční kapely zpívají anglicky. Kapely z Norska, Švédska, Finska, Německa a odevšud možně také většinou nepoužívají své rodné jazyky, a pokud ano, tak především v začátcích svých působení. Chtěli jsme této fázi předejít a dali jsme se rovnou na angličtinu.  Kromě toho, ačkoli mám češtinu rád, myslím, že to zní anglicky líp.

K životu kapely patří koncerty. Pamatuju si, že právě vloni jste vystoupili v rámci Metal Swampu na společné akci s veličinou typu Hecate Enthroned a fest to byl opravdu povedený.  Je pro vás hraní naživo nejdůležitějším způsobem, jak seznámit fanoušky s vaší tvorbou? Jaké jsou reakce publika v Brně a mimo něj? A propo, koncertujte pouze u nás, nebo se vám už podařilo obsadit také některá zahraniční pódia?

Ano, koncert s Hecate Enthorned byl opravdu perfektní zážitek.  Živá vystoupení jsou pro nás samozřejmě velmi důležitá a snažíme se pokaždé podat divákům co nejlepší výkon. Rádi bychom jej však ztvárnili i na naše neživé počiny.  Publikum v Brně mám pocit už nás docela zná a minimálně od těch, kterým se naše hudba líbí, jsou slyšet většinou kladné ohlasy. Tímto zdravím naše fanoušky a děkujeme jim.  V zahraničí jsme hráli zatím jenom dvakrát, a sice na Slovensku a ve Švýcarsku. V dohledné době se zatím bohužel nic dalšího nerýsuje.

S předchozím dotazem souvisí i další otázka. Zajímalo by mě, jak ze svého vlastního pohledu mladé, nastupující kapely hodnotíte současnou úroveň a postavení metalové scény u nás? Co říkáte na názor, podle kterého se tuzemský metalový underground dnes pomalu rozkládá, i když na akce pořád „chodí lidi“?

To je pro mě těžko posouditelné, jestli se rozkládá nebo ne - nepohybuji se na metalových akcích zase tak dlouhou dobu. Myslím si ale, že je u nás pořád spousta dobrých kapel a je jenom na nich, aby se snažily a poskytly lidem takovou hudbu, která se jim bude líbit a zabránily tak jakémukoli "rozkládání". Lidé by zase měli pochopit, že toto snažení není jednoduché ani levné a měli by svým oblíbeným kapelám poskytnout podporu, aby věděly, že se snaží pro ně.

Teď otázka na tělo. Čím je pro vás metal? Legenda českého blacku Franta Štorm tvrdí, že tahle muzika má smysl pouze potud, když se hraje pro vlastní zábavu, vyblbnutí, resp. uvolnění přebytečné energie a prezentovat něco se smrtelnou vážností znamená se předem zesměšňovat. Jaký je váš pohled?

Já s Frantou nemůžu tak docela souhlasit. Samozřejmě že muzika se dělá pro vlastní potěšení, ale o to větší to potěšení je, když se ta hudba někomu líbí. Kdybych stál na pódiu a uvolňoval svoji energii, přičemž publikum by bylo otrávené a znechucené, moc bych si ji nevybil. Metal je pro mne hudbou, jejíž frekvence mi kolují v žilách a nevidím důvod, proč bych ji neměl brát vážně. A pokud se u ní ještě vyblbnu a uvolním energii, je to jenom plus.

Co Amortez plánují do budoucna a na co se mohou zájemci o vaši hudbu v nejbližší době těšit? Objevíte se na nějakých letních fesťácích?

Jo, zahrajem lidem na AFODu a na Basinfire festu. Jinak zatím jiné koncerty v plánu nemáme; pokud se nějaké naskytnou, rádi nabídky přijmeme, jinak se zabýváme přípravou materiálu na novou desku. Rádi bychom, aby měla už okolo padesáti minut a abychom ji stihli alespoň nahrát ještě letos.

OK Richie, díky za rozhovor a přeji Amortez hodně úspěchů a povedených akcí! Jestli chceš někoho pozdravit, nebo cokoliv pěkného-nepěkného vzkázat, máš prostor.

Děkujeme. Chtěl bych pozdravit všechny naše fanoušky a všechny příznivce tvrdé hudby a vzkázat jim, ať fandí dál a nenechávají naši metalovou scénu rozkládat se, protože minimálně za Amortez jim můžu slíbit, že ani my ji nenecháme!

Díky za rozhovor.

http://www.amortez.com

 

Zveřejněno: 11. 06. 2006
Přečteno:
3490 x
Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 06. 2006 18:12 napsal/a Vařený hrášek
Miluju Amortez :)
Z jejich hudební tvorby ejakuluji nad počinem zvaným Trough Fire Walk With Me. krátký vlasy kytaristy Biggra mě vzrušují.. Ach, kdyby Amortez hráli častěji v brněnských doupatech..
12. 06. 2006 08:52 napsal/a Autor
:-))
To vis, z takove palety ruznych ksichtu, ktere si muzem vybrat, by byl hrich si neco nevybrat! :-))
12. 06. 2006 08:32 napsal/a marty
jojo
je to parada :-)
12. 06. 2006 07:23 napsal/a magus
hm hmmm....
...jak je celý ten článek prostoupen takovou pohodovou letní atmosférou... ať žijou elektronické úsměvy :-)