Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

KUTURLAT - Necroritual CD 2005, Mondongo Canibale Records

Tak do dnešních dnů jsem o této sebrance neměl ani tušení a jméno Kuturlat (uf, to je název?) jsem zaznamenal poprvé až při poslechu recenzované nahrávky s názvem Necroritual (rovněž ?originální? pojmenování :o). Toto CD je debutem Kuturlat, u nichž se datum vzniku datuje do roku 2004. Místo původu je Španělsko, konkrétně Madrid. Zajímavé. Třebaže pocházejí z tak teplých končin, jejich hudbou zní severský chlad. Každopádně španělská firmička Mondongo Canibale Records má u mě další plus, protože po skvělé placce našinců Mortifilia (na desce Redemption ani po mnohých posleších nenacházím chybu!) je i tahle její druhá nahrávka, která se k mojí maličkosti dostala, opravdu příjemná na poslech.

Na uvítanou krátké intro (Prelude) a po něm na nás vlítne věc s názvem Morbid feelings. A to vlítne myslím doslovně. Pokud by se dalo na první dojem z tohoto ůvodu zmiňované skladby, jeden by si myslel, že se bude jednat o vichřici na vlnách rychlého black metalu (ostatně, na fotce v bookletu jsou hudebníci nevlečeni do trik Dark Funeral, Setherial a Darkthrone). Ale tak jednoduché to není. Vliv black metalu je v muzice Kuturlat nepřeslechnutelný, ale stejným dílem se ke slovu dostává i death metal. I ve skladbě Morbid feelings se sypanice během chvíle přemění na šlapající smrtící kov a ke konci skladba graduje v relativně pomalém, nicméně intenzívním tempu. Hned při prvním poslechu mi vyvstanuli v paměti skvělí švédští Runemagick a to zejména díky podobným valivým pasážím ve středním tempu. Ale jak jsem už psal, pánové umí i přitlačit na pilu a v momentech rychejších, spíše hozených do black metalu se pak k přirovnání nabízejí další Švédové, tentokráte Lord Belial. Díky zvláštní, morbidní atmosféře tohoto nosiče mi přišli na mysl i Asphyx ze země tulipánů a větrných mlýnů. Vliv starého dobrého thrash metalu (patrný zejména v titulní Necroritual) je u podobných seskupení téměř pravidlem. Právě tato pestrost a poměrně časté změny temp, popř. hlasových poloh se celé album poslouchá dobře a nezačne nudit. Tomu napomáhá i relativně rozumná délka nosiče. Co s týče zvuku nahrávky, určitě jsem slyšel spoustu vyšperkovanějších produkcí, ale na druhou stranu i mnohem větší propadáky. Rozhodně tento faktor nenarušuje poslech. Zajímavá a rozhodně chválihodná je i textová složka, protože tak zásadní a v daném stylu nepostradatelná slova jako darkness, ritual, Satan, armageddon zde rozhodně nechybí :o))).  

Myslím, že nemá příliš cenu rozebírat každou jednotlivou skladbu. Každá z nich důstojně zastupuje album, žádná nevybočuje či se nějak výrazně neliší od druhé (tedy kromě intra, outra a mezihry?). Nejedná se o album, která by měnilo dějiny metalu, popř. objevovalo neprobádané končiny tohoto stylu. Ale to do Kuturlat asi ani nikdo nechce. Natočili prostě cédeso, které je kvalitně odvedenou řemeslnou prací a které si své kupce najde. Alespoň doufám. Při psaní těchto řádek mi pánové Juanma (vocals), Kiko (bass), Barny (guitars) a Javier (drums) opět rachotí z přehrávače a stále mě to baví. Nezbývá, než se těšit na jejich další dílko a čekání si zatím krátit poslechem Necroritual. Těšit se budu i na další věci ze stáje Mondongo Canibale Records. Snad laťka nasazená poměrně vysoko vydrží ve stejné výšče, v lepším případě se ještě zvedne i u příštích novinek. Podobně laděné nahrávky se starým zvukem a atmosférou konce 80tých a začátku 90tých let prostě můžu a mám pro ně slabost.

Kdyby to stupnice bodování dovolovala, ještě bych půl bodíku přidal. Situace to ale nedovoluje a tak po dlouhém přemítání nakonec hodnotím tak, jak hodnotím.

čas: 37:53

seznam skladeb:

  1. Prelude
  2. Morbid feelings
  3. Necroritual
  4. Across the battlefield
  5. Interlude
  6. Ancient invocations of death
  7. Surrounded by darkness
  8. Impious wisdom
  9. Unsanity
  10. Divine armageddon
  11. Outro

www.kuturlat.com

www.mondongocanibale.com

.::Koupit::.


Zveřejněno: 09. 03. 2006
Přečteno:
3254 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář