Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

Je tomu několik týdnů nazpět, kdy pražští Rites Of Undeath přivedli na svět své debutové album "The Asylum". O vydání se postarala všudypřítomná jihočeská firma Elysion.

O věcech vážných i nevážných jsme plkali s tajemným Wisdomem, hlavním kapitánem nadějných Rites Of Undeath. Recenze na jejich nový kotouček se na Fobia Zine objeví v nebližší době v podání jednoho z našich redakčních kolegů?

1. Zdravím. Hned na úvod bych se chtěl vyhnout klasické otázce týkající se většinou historie kapely. Spíš by mě zajímalo, co lidi, kteří v RITES OF UNDEATH hráli, dělají dnes? Mají nějaké vlastní projekty? Jste nějak v kontaktu, nebo ne?

Zdravím též a jsem rád, že ses této otázce vyhnul :-) S většinou bývalých členů v kontaktu nejsme, ale vezměme to popořadě. Spoluzakladatel kapely, bubeník Black Dog by údajně měl znovu mlátit do škopků a dávat dohromady svojí kapelu, ale nevídáme se, tak jsou to jen informace z doslechu. Jeden z prvních členů, basák Adamcer myslím taky někde hraje, ale taktéž už nejsme v kontaktu. Chvilkové působení dvou členů současných Oblomov nebudu brát ani v potaz ? Nakonec zbývá kytarista Bubac, jehož taktéž moc nevídáme, ale mám pocit že svojí výbavičku prodal a hudbě se již nevěnuje. Zato poslední z bývalých členů, klávesistka Tina, sice nepůsobí v žádné kapele, ale pokud vím, věnuje se klasice. (hihi?moc pěkně řečeno :-) )

2. Pokud se Tina věnuje klasické HUDBĚ? určitě je na tom hudebně dobře. Proč odešla?

Tina odešla po vzájemné dohodě. Hlavní důvod byl ten, že nestíhala tempo kapely. Neboli jinak řečeno, hudba jí bavila, ale muzikantský život se jí nezamlouval?

3. A jak je to se stávajícími členy? Jste věrní ROU jako labuť, nebo máte levobočky?

Je to tak nějak napůl. Já s bubeníkem jsme věrni ROU, basák hraje ještě v Apocryphal Death, kytarista rozjíždí vlastní projekt a klávesáka jsme do teamu přibrali v době, kdy už hrál v Anhead a jako host v Negative Face?

4. V případě, že by konkrétně tebe oslovil nějaký muzikant a nabídl ti spolupráci? šel bys do nějakého projektu, nebo jsi patriot?

Zhruba před rokem jsem dokonce plánoval, že bych dal dohromady jednu bokovku (něco ve stylu Pain), ale zjistil jsem, že bych asi 2 věci naplno nezvládal, tak jsem radši zůstal jen u ROU ? I když třebas to ještě nakonec dohromady dám :-)

5. V roce 2003  nahráváte demo Ritual Rape. Jak se na něj díváte z odstupem času? O jeho distribuci jste se předpokládám starali sami. Kolik kusů se nakonec dostalo mezi lidi?

Jo, všechno jsme obstarávali sami ? nevím teď přesně, ale tuším že to bylo kolem 100 kusů, z čehož velká část skončila na propagaci a výměnách. Každopádně myslím, že ta padesátka se mezi lidi dostala? S odstupem času víme, že zvuk byl příšerný, ale na druhou stranu to bylo vcelku kvalitní demo, takže má své čestné místo v naší tvorbě.

6. Na Vašich webových stránkách datujete vznik kapely na rok 2000. Kolik koncertů máte za sebou a na který vzpomínáte nejraději a na který by jste, pokud by to bylo možné, zapomněli hned?

Mno datováno je to od chvíle, kdy se začala zakládat kapela, první koncerty přišly až v roce 2003. V současné chvíli máme za sebou něco kolem 40 koncertů a dalších 10 do léta naplánovaných. Myslím, že od vydání Ritual Rape si na četnost vystupování nemůžeme stěžovat, což nás samozřejmě těší. Každý koncert měl nějaké plus a nějaké mínus?těžko říct, který byl opravdu nejlepší a který nejhorší. Ale obecně je vždy nejlepší ten, kde toho nejmíň zkazíme :-) a kde je alespoň pár lidiček, které to baví ?

7. V žádném případě není tajemství, že právě v tuto dobu Vám vychází debutové album The Asylum. Jaké máte bezprostřední pocity? Povedlo se vše jak jste si představovali, nebo naopak?

Tak máme samozřejmě obrovskou radost. Jednak proto, že jsme se k natočení nakonec dokopali a že se nám výsledek v rámci možností vcelku povedl a jednak proto, že se nám podařilo najít vydavatele, díky jemuž nemusíme vyrábět CD pochybné kvality na koleni. Samozřejmě, mít na nahrávání více času a krapet lepší techniku, určitě by byl výsledek lepší a s mnohem lepším zvukem. Ale jak říkám ? v rámci možností jsme udělali maximum?

8. Kde jste CD The Asylum nahrávali?

Nahrávali jsme ve studiu Music Service v Karlových Varech. Náš dík tímto patří Richardovi Kocourkovi za jeho trpělivost a skvělou práci!

9. The Asylum vychází pod hlavičkou Elysion. Jak k této spolupráci došlo?  Kam všude jste promo materiály rozesílali a jaké reakce se dostavili. Ozvala se např. nějaká zahraniční firmička, nebo bylo již vše předem dohodnuté s Elysion.

Na to, že jsme toho vcelku dost rozeslali přišlo docela málo odpovědí. Nejde tedy ani tolik o to, že by chodili negativní reakce, ale spíš že se spousta labelů ani neobtěžovala odpovědět. Zahraniční jsme taktéž zkusili, ale odezva byla dle očekávání negativní (mají plno). Spolupráce s Elysion byla z části na základě zaslání CD a z části na základě osobního kontaktu.

10. V jakém nákladu CD vyšlo?

500 kusů.

11. Pokud se vše prodá, máte domluvený dolis, nebo se jedná o limitovanou sérii?

Žádný strachy, CD budou dokud bude zájem :-)

12. Jak jste s Elysion spokojeni? Elysion je jedna z mála firem u nás, které vrhají jedno kvalitní CD za druhým. Uvnitř stáje jste služebně nejmladší. Nemáte pocit, že budete tak trochu na druhé koleji oproti např. Interitus nebo Six Degrees Of Separation, kteří určitě patří mezi tahouny stáje?

Tak zatím jde vše podle plánu, takže není důvod k nespokojenosti. Samozřejmě je fain být ve stáji po boku takových kapel, ale rozhodně nikdo z nás nepociťuje nějakou rivalitu. Pro nás je úspěch už to, že nám někdo vydává CD, které se zatím i dobře prodává, a pokud chceme něco víc, musíme si to přece nejdřív zasloužit :-)

13. Och jak čestné?:-) Ale teď vážně. Pořádáte nějakou pravidelnou akci? Resp. Mají kapely možnost se s vámi domluvit na nějaké výměnné akci, popřípadě na nějakou dlouhodobější spolupráci?

Určitě. Rádi přijmeme pozvání a nemáme žádný extra podmínky, prostě klasika - cesťák nebo výměna. Na oplátku pak v Praze pořádáme akce tak často jak jen to jde. Pravidelně organizujeme Undeath Fest, kde se snažíme o co největší počet kapel a vhodné prostory, kterými je v současnosti klub Rock Cafe. Snažíme se zvát jak známé kapely tak i začínající, takže v případě zájmu se stačí ozvat. Bližší info najdete na našem webu?

14. Letos se také účastníte DAWN OF SPRING TOUR 2006. Kdo za tímto projektem stojí a jaké kapely se tohoto mini turné zůčastní? Zajímaly by mě pochopitelně i zastávky?

Ozon : Mám takový dojem, že o tomhle by ti pověděl víc náš bubeník, nicméně za celým turné opět stojí Elrabor ze sk. Adultery. Krom nich tedy na turné vyrazí i Return to Innocence, Abstract a samozřejmě RoU. Zastávky budou celkem tři a to od 14. do 16. dubna na následujících místech : Rokytnice, Josefův Důl a Praha. Doufejme, že se vše povede jako před dvěma lety a bude opět na co vzpomínat(nebo spíš zapomínat?v takovéhle sestavě kapel je to přeci jen o játra).

15. Dnes již není problém vlastními silami natočit nějaký ten klípek. Jak je na tom ROU? Připravujete něco, nebo s videoklipem v nebližší době nepočítáte?

S videoklipem jsme počítali ještě před natočením CD (dokonce i scénář byl), ale nějak nejsou prostředky. Stejně tak, jako natočení CD i videoklip něco stojí a pokud nenajdeme sponzora, nejspíš v dohledné době nic nenatočíme. Ale kdo ví, třeba se přeci jen brzy dočkáte videoklipu k The Asylum  :-)

16. Jak se vlastně díváš na úroveň českých videoklipů? Je něco co tě zaujalo?

Abych pravdu řekl, dlouho jsem žádný neviděl. Ono vlastně ani není kde ty klipy vidět. Jediná možnost je hledat na netu kdo co natočil a pak si to v nic moc kvalitě stáhnout, takže z toho stejnak moc nemáš. Chtělo by to alespoň jednou za měsíc metalový pořad v TV?slovenský pořad January Hard Show na federální TV neměl chybu ? pamatujete?

17. Jaký je tvůj názor na revivaly? Je to fajn pro fanouška, nebo jen podivné divadlo?

Rozporuplný. Pokud hrajou kvalitně, je určitě fain si je poslechnout, pokud mám rád originál. Na druhou stranu, i kdybych na to hráčsky měl, tak já bych to dělat nemohl. Nebaví mě chlubit se cizím peřím :-)

18. Ok. Ted jsi mi trošku nahrál. Co Rites Of Undeath a covery? Máte v play listu nějaký? Pokud ne, plánujete něco? Pokud ano co? :-)

Tak tuhle variantu revivalu beru :-) ? jedna, dvě skladby pro zpestření koncertu nikdy neuškodí. Nikdy nezapomenu na Necrophagist, když na Brutalu zahráli ke konci Crystal Mountain od Death ? prostě nádhera :-)

My sami jsme dlouho hráli cradlárnu Dusk And Her Embrace, kterou jsme s odchodem Bubaca vypustili a nahradili skladbou Last Time od Paradise Lost. Ta už ale začíná být taky ohraná, takže buď vymyslíme něco novýho, nebo pro změnu nebudem hrát žádný covery :-)

19. Co říkáš na někdy až nesmyslnou rivalitu mezi domácíma kapelama? Připadá ti to jako přirozená věc, která je tak trochu v každém z nás, nebo je to jen čistá netolerance? Setkali jste se jako kapela s nějakým podobným případem?

Rivalita v naší branži nemá co dělat. Stejně tak namyšlenost, která je s ní úzce spojená. Je potřeba se navzájem podporovat a ne se nad ostatními povyšovat a podrážet si nohy. Přesto se však najdou tací, kteří tak jednají. Naštěstí jich není mnoho a já doufám, že ani nebude :-) Mimochodem na jeden případ rivality jsme zrovna narazili a musím říct, že je nám z toho vážně na blití.

20. Můžeš být konkrétní, nebo to raději necháš být?

Nestojí za řeč :-)

21. CD The Asylum je venku. Co dál? Na jakých letních festivalech se objevíte a co všechno kapela Rites Of Undeath pro propagaci udělá?

Budeme především co nejvíc hrát. Budeme se snažit objet místa kde jsme ještě nebyli a samozřejmě chceme i mimo ČR. Už teď máme nasmlouvaný Rakousko a v létě by snad mělo dojít i k turné po Pobaltských zemích.

Z letních festivalů máme zatím domluvený Žižkův vraždící palcát a Apocalyptic Form Of Death?

22. Ok. Jsme na konci a závěr je tvůj.

Nuže, co na závěr? Já ti každopádně děkuji za rozhovor, obsahující trefné otázky na které se příjemně odpovídalo a všem kdož došli až sem za jejich trpělivost :-) Nezapomeňte chodit na koncerty, kupujte si CD český kapel (hlavně to naše:) a podporujte undergroud!

http://rou.hellsbells.cz


Zveřejněno: 06. 03. 2006
Přečteno:
3327 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 03. 2006 13:50 napsal/a Ozon
re : cock rafe
A co teda? :)
08. 03. 2006 11:56 napsal/a corbow
cock rafe
ale nenoste tam slipace!!!!!! probuuuuuuuuh!!!!!
10. 03. 2006 11:29 napsal/a Dharm
téma
a tady nějaké téma diskuze bylo??? :o)))
10. 03. 2006 09:12 napsal/a Ozon
re RC
Marty : No tak ty já nosim nejen do rokáče ;) btw. Nezdá se vám, že jsme trošku odbočili od tématu diskuze? :)))
10. 03. 2006 08:34 napsal/a Dharm
rc
tak hlavně že v tom máme jasno, viď Otíku...:D