Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

NEWSDARK OF LEPORELO Compilation No.1 CD kompilace 2005 - Newsdark Zine

Tak tu máme další kompilačku plnou tvrdé muziky, která současně přidává těch pár střípků do aktuální mapy tvorby naší současné UG scény. Díl první je sice již mírně neaktuální, neboť na světě je, díky sympatické aktivitě Michala ?Necro? Kameše z Newsdark Zine již druhý díl (a třetí se chystá), přesto nebude na škodu věci se tou pestrou směsicí kapel a stylů probrat.

Kompilace je na první poslech mírně poplatná době a brutal death s nemilosrdným grindem mají na desce rozhodující slovo, přesto se dostalo i na noise a v závěru i na pořádný kus HC ? zastoupení tu má především tuzemská scéna, doplněná jedním slovenským spolkem. Muzikou se netroškaří a každá kapela tu má pro lepší představu neznalým aspoň dva fláky (někdy i čtyři). A aby byl první dojem recenzenta úplný, je nutné zmínit také zvuk, který je co do kvality velice proměnlivý a přispívá tak ke skutečně undergroundovému duchu dílka. :-)

První čtyři skladby patří řezníkům z FLYING BRAINS. Nabasovaný, podladěný brutal death sází především na zabijáckou energii a rychlost a když to zkombinujete s ucházejícím zvukem, máte před sebou pořádnou řežbu, na kterou roztočíte páča jedna radost. Pokusy o zhácéčkování riffů, znatelně se zlepšující technika v riffech a výraznější vokály jsou možná pro kapelu tou pravou cestou, jak se postupně vymanit z deathového průměru.

Death/blackový LEGION přispěl na kompilačku trojicí záseků z dema ?Death Is Not Enough? (2002) s o poznání bídnějším zvukem. Víc se mi tu ale líbí vokály, u kterých je opravdu ryk rykem a murmur murmurem. Muzice Legion nechybí sypec, rychlá sóla ani nápady, přesto, co naplat, vše mi trochu sviní zvuk. To závěrečný cover od Hypocrisy s povedenými Tägtrenovskými skřeky zlepšuje dojem nejmíň o 50 %.

Jako na houpačce je to i s trojicí válů od ICTUS. Ortodoxní death metal po vzoru legend Obituary, Baphomet, atd. a s výraznými přesahy do grindu střídá světlé i temnější chvíle a asi nejvíc se mi na tomhle bordelu líbila hitovka ?Nostalgia?, ve kterém všechno šlape, jak má a tenhle ultrabrutální prasopal s pěkným sólem vřele doporučuju! :-)

Těžká práce je s kuriozitou NAPALMED. Radek Kopel je na tuzemském poli noise muziky známou osobností a jeho ?abstraktní, barevně rozmazané, extrémní, nehudební zvuky? tvoří zajímavé zvukové roviny, kde si temnota podává ruce s řízeným chaosem. Ať už se jedná o vtíravý zvuk přebuzené bedny a hluboké industriální údery v ?Elektrizující?, temnější a psychotičtější ?Vyčkávací? či počítačově bordeloidní ?Krokovací? s do extrému vyhnaným škrčením a pípáním zblblé mašiny ? vše jde se zdravým rozumem a sluchem přestát, jen se to nesmí dostat do tempa! :-) Na mě docela kláda, ale věřím, že když je nálada, může se i noise docela dobře hodit.

Odlehčení v podobě INFANTICIDE a minialba z r.2004 (?Time Has Spoken?). Experimentální metal si drží deathové spodky a do zajímavých skladeb roubuje akustické pasáže, heavy a power vlivy s nepřehlédnutelnou technikou a melodikou. Když se v závěru ozvou i orientální motivy s basou v pozadí a celé to uzavře blackový nátěr, uznale tleskám!

Bizarre Leprous Production o sobě také dali vědět a přispěli na kompilaci prezentací stájových AHUMADO GRANUJO. Skladby jak vystřižené z nejvzornějšího grindového chlívu zpestřují různé elektro-futuro-tuc začátky se samplíky a samozřejmě i s prudkými zvraty do nelítostné řežby. Nasazení nesmírné, brutalita každým coulem ? Ahumado Granujo jsou (pro mě) ta nejlepší prasácká kapela na CD!

Úplně jiná sorta jsou slovenští LUNATIC GODS. Složitější a náladovější muzika s napískávanými kytarami, klávesami a čistým ženským zpěvem šlape v melancholickém poklidu, kterému ovšem neschází vokální a instrumentální naléhavost. Originální progresivní death metal tvrdí jedni, muzika podobající se produkci gothic metalových Trail Of Tears tvrdí druzí. Kdo má pravdu, posuďte sami, na mě tito Slováci se svým emo-metalem udělali velice dobrý dojem, i když se spíš kloním k té druhé skupině?:-)

Kompilace pomalu končí a kdo jiný by ji po všech těch deathových a grindových erupcích měl uzavřít, než zástupci našeho muzikantského mládí ? znojemští X-Core. HC v jejich podání není až tak klasický a ortodoxní, jak by se na první pohled mohlo zdát a oblíbené příměse starého dobrého thrashe jsou k slyšení i zde. Core je to melodický, metalově zhutněný, česky zpívaný (super!) s pořádnou sílou a zřejmě nejlepším zvukem na CD. Všechny tři skladby jsou z debutního ?Tobě bestie? a zvlášť prostřední ?Proti všem? má řádně nazuřený drive ještě umocněný údernými slogany, i když ani závěrečný ?Hollywood? si s předešlou skladbou v textové jadrnosti nezadá.

CD právě skončilo a já sumíruju dojmy. Na kompilaci se povedlo umístit vcelku dobré a někdy i nadprůměrné spolky, z nichž někteří mají podle mě dobře nakročeno do časů příštích. Zmiňovaná průměrnost, určité chybky v tracklistu a nestálý zvuk mezi jednotlivými kapelami zase kompilačku mírně srážejí. Přesto svůj poznávací účel dílko plní obstojně a já děkuju za nové obzory! :-)

Čas: 78:06

Seznam skladeb:

  1. FLYING BRAINS ? Bukake
  2. FLYING BRAINS ? Freedom
  3. FLYING BRAINS ? Help By Devastate
  4. FLYING BRAINS ? Human Shield
  5. LEGION ? The Beast Of Vat
  6. LEGION ? Sin
  7. LEGION ? Roswell 47
  8. ICTUS ? The Thinking Shades
  9. ICTUS ? Crocks Of Time
  10. ICTUS ? Nostalgia
  11. NAPALMED ? Elektrizující
  12. NAPALMED ? Vyčkávající
  13. NAPALMED ? Krokovací
  14. INFANTICIDE ? He Knows
  15. INFANTICIDE ? Time Has Spoken
  16. AHUMADO GRANUJO ? Messerschmitt & Junkers ? Madrfakrz Bunkrz
  17. AHUMADO GRANUJO ? Attentioni Vitreous Body Is Running Out
  18. AHUMADO GRANUJO ? Cold Turkey
  19. AHUMADO GRANUJO ? Heroin Harrashment
  20. AHUMADO GRANUJO ? Oslotron
  21. LUNATIC GODS ? Falling The Blessed One
  22. LUNATIC GODS ? Under The Veil Of The Night
  23. X-CORE ? Kriminál
  24. X-CORE ? Proti všem
  25. X-CORE ? Hollywood

web: http://nol.metalzone.info/main.php


Zveřejněno: 17. 02. 2006
Přečteno:
3233 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 02. 2006 06:17 napsal/a Halbi
Flying Brains
Teda pánové, jestli FB hrajou brutal death, tak ze mě stříká volej!!!!!
19. 02. 2006 23:12 napsal/a Autor
toz tak...
Nedivim se, ze te to pomylilo, ale opravdu je to vydano 2005. :) Druhy dil, tusim, ze uz taky loni vysel.
17. 02. 2006 23:01 napsal/a manafob
co?
jaka jednicka? o tehle kompilaci jsem slysel pred 6 a více lety... nestacim se divit...