Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Recenze na placku Mind Collectors vyšla koncem listopadu a teď je tady pokec s Peterem Kaštílem, zpěvákem a mluvčím kapely. Bez dlouhých úvodů (recenzi si nalistujte v příslušné sekci, sestavu atd. na stránkách kapely - viz. dole) jdeme na věc.

1. Nedá mi to, abych se ještě malinko nevrátil k předcházejícímu albu Made in Fear. O tom se proslýchalo, že vyjde u nějakého českého labelu, nakonec z toho ale sešlo? Proč?

Veľmi jednoduchá odpoveď. Kvôli peniazom. Žiaľ, aj svet undergroundu a biznis, ktorý v ňom prebieha nemôže fungovať mimo bežných pravidiel trhu a keďže predaj nosičov vo všeobecnosti asi nebol podľa predstáv vidavateľa, nechcel riskovať investíciu do Antares. Samozrejme, nemôžeme mu to zazlievať a ani sa kvôli tomu nehneváme. Made in Fear nakoniec vyšiel v licencii ruského megalabelu CD-Maximum a vďaka tomu sme dostali aj peniaze aj promotion po celom svete, takže nakoniec to nedopadlo s predchádzajúcim albumom až tak zle:))).

2. Podobný osud má zatím i novinkové album Mind Collectors. To jste si také vydali sami, ale určitě byste se nezlobili, kdyby se o vás postarala nějaká firma. Už se nějaká ozvala?

Mind Collectors doposiaľ zdieľa taký istý osud ako jeho predchodca. Uvidíme ako to bude pokračovať. Rusi majú opäť záujem, takže tomu sa nebudeme brániť a uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Pravdupovediac, sme dosť znechutení z toho, aké kadiake sračky vychádzajú po celom svete. Z vydavateľstiev nám príde kopec chvály na album, aké je perfektné a super, ale hneď za tým nasledujú výhovorky prečo a začo sa to nedá, aby nám poskytli kontrakt. Nechcem tým povedať, že sa vzdávame, ale na optimizme takáto spätná väzba nepridá. Nevadí, my šlapeme ďalej. Vlastný náklad máme, predávať zatiaľ máme čo a fanúšikom na koncertoch taktiež vieme predviesť kvalitnú muziku, takže je to vlastne v pohode:).

3. Mind Collectors má výstavní zvuk made in Exponent. Booklet neuvádí přesný čas nahrávání, takže by mě zajímalo, za jak dlouho a za kolik peněz se tahle nahrávka pořídila (jestli teda nepodepisujete ve studiu smlouvu o mlčenlivosti:-)).

Hmmm, je zvláštne, že u vás v Čechách väčšina recenzentov chváli zvuk Exponentu. Nám sa tiež výsledok páči, ale slovenskí zineri, pre mňa z nepochopiteľných príčin a priori zatracujú čokoľvek, čo vzíde z Exponentu. Nerozumiem prečo. Pritom tam nahrávajú také kapely ako Desmod, Gladiator, Darkside, Depresy, Lunatic Gods, Horkýže Slíže a pod. To ale nechám na nich. Mind Collectors sme nahrávali zhruba 13 dní a za výslednou podobou zvuku okrem chalanov z Exponentu stojí v neposlednej rade aj Dušan  ?Technology? z kapely Essence of Existence, ktorý má na svedomí mastering tejto dosky. O peniazoch sa ťažko hovorí, pretože keď si spomeniem, koľko sme do toho celkovo vrazili, tak....:))) Ale bolo to viac ako 50 a menej ako 100 tisíc.

4. Nakousl jsem booklet, tak u něj chvilku zůstaneme. Někdo sice tvrdí, že důležitější je hudba, já si ale knížečkou při poslechu cédéček rád listuju:-) Takže otázka první ? líbí se Ti / zbytku kapely titulní kresba? Mě tedy ne ... takový dlouhý hubený prsty snad nemá ani chmaták:-) a námět to taky nějak extra originální.

Hodnotením bookletu vo Fobia Zine som pravdupovediac ostal trochu zaskočený. Titulný motív nie je kresba ale fotografia a ten motív (nech už je to klišé alebo nie) je tam kvôli tomu, o čom je celý album po textovej stránke. Možno, že je to trochu prvoplánové, keď sa pri názve Mind Collectors objaví motív mozgu v ženských rukách, ale je to podľa mňa to najvýstižnejšie, čo mi pasovalo k textom, ktoré sú v jednotlivých skladbách. My sme skôr sklamaní z vnútrajšku bookletu, ktorý v tlačiarni nevytlačili tak, ako mal byť vytlačení, ale už sme nemali peniaze ani energiu na to, aby sme to dali opraviť.

5. Booklet podruhé ? proč na něm nemáte logo? Přestali jste ho používat úplně ? a jestli jo, tak proč?

Logo sme používať neprestali, ale nepasovalo nám k celkovému vzhľadu a poňatiu bookletu, ktorý je ladení do moderna. Jednoducho to k sebe nepasovalo a preto sme sa tentokrát rozhodli riadiť heslom, v jednoduchosti je krása:))

6. A booklet potřetí (a naposledy). Co je na obrázku pod texty jsem nerozšifroval ? snad kromě nějakého zubatého kola ? má ta montáž nějaký význam?

To by si sa musel opýtať nášho dvorného grafika, Doda z Galadriel. On má totiž na svedomí celý booklet a tieto detaily nechávame takmer výhradne na neho. Ak porovnáme booklety Made in Fear a Mind Collectors, tak ten predchádzajúci bol určite pestrejší, to priznávam, ale teraz sme naschvál chceli nechať priestor minimalizmu a možno, že to prispieva aj k tomu, že po zasunutí CD do prehrávača sa prvý dojem z bookletu veľmi rýchlo stratí, keď zaznie hudba sama.

7. Další nepříjemný dotaz se týká vaší webové stránky. Ne, že by nebyla graficky OK, ale aktuálnost, to je teda průšvih. Historie končí v roce 2003, většina recenzí odkazuje na již neexistující ziny ? když Tě v roce 2003 zpovídal Márty, sliboval jsi hory doly, ale nějak to zase nefunguje ...

Fúha, to si ma zaskočil. Je pravda, že tieto veci somu už dlhšie nekontroloval:). Teraz naozaj sľubujem, pozrieme sa na to a dáme to do poriadku. V poslednej dobe sme sa viac zaoberali vizuálnou stránkou webu a na toto som naozaj zabudol. Díky za upozornenie. Ale nemáš aj nejaké príjemnejšie otázky?:))))

8. Tak, vyčerpal jsem protivný dotazy, můžeme jít na něco veselejšího. Na mysli mám slušný klip k titulní skladbě. Popisoval jsem ho trochu v recenzi, opravdu se mi líbí, takže je nasnadě otázka týkající se pozadí jeho vzniku ? takže v čí hlavě se zrodila myšlenka na klip, kdo je autorem scénáře, kde jste vzali tu sympatickou dívku, kde a jak dlouho jste točili, kdo je David Beracko, co to stálo, jak jste spokojení, kde už ho vysílali, kde ho vysílat budou, má v dnešní době smysl točit klip ... stačí ne?

Klip sme chceli mať vždy a tak sme si splnili sen. Ja pracujem v televíznom biznise, takže to bolo trochu jednoduchšie a lacnejšie. Scénar som spravil ja, keďže som chcel aby aj klip tématicky zapadol k textom celej dosky. Tá sympatická herečka je spolužiačka nášho klávesáka, točili sme ho jeden deň, postrihaný bol zhruba za tri dni a Dávid Beracko je môj kamarát z branže, ktorý sa už dlhšiu dobu živý výrobou klipov. Video k Mind Collectors bolo určené predovšetkým na CD ako bonus a výraz vďaky tým, ktorí si tento album kúpia. Z vysielaním tiež počítame, ale za posledný pol rok som bol natoľko vyťažený v práci, že som nestíhal vybavovať tieto veci. Každopádne, mal by sa objaviť v televízii Music Box na Slovensku a snáď aj u vás v Óčku.

9. Když jsem o vaší kapele hledal nějaké informace, zjistil jsem, že čtyři lidé jsou v kapele hodně dlouho, mění se osoba na postu klávesáka a vůbec nemáte basáka. Jak to vypadá teď ? už se nějaký krotitel tlustých drátů objevil?

Nie, neobjavil a asi sa tak skoro ani neobjaví. Jedine, žeby Juraj presedlal od klávesov na basu. Pôvodne som hral basu ja, ale dospeli sme k tomu, že to ovplyvňuje spevácky výkon na koncertoch, tak sme sa rozhodli basu vynechať a dať väčší priestor keyboardu. Na koncertoch robíme zvuk tak, aby absencia basy nebola citeľná a myslím si, že sa to zatiaľ darí. Plánujeme zaradiť v blízkej budúcnosti do koncertných vystúpení aj nejaké elektronické zariadenia, ktoré budú určité chýbajúce veci nahrádzať, tak sa nechajte prekvapiť.:)

10. Když jste spolu tak dlouho, nelezete si někdy na nervy? Nepřichází taková ta ponorková nemoc? Kdo má vlastně poslední slovo ? jste demokratická kapela nebo vládne ?diktátor??

ANTARES by spolu nefungoval asi tak dlho, keby nebol založený na priateľstve jeho zakladajúcich členov. Kapela je do istej miery aj spájajúcim prvkom, hlavne teraz, keď má každý z nás kopec iných vecí na starosti v robote a s rodinami. Pri tvorbe však vládne demokracia a princíp väčšiny funguje aj u nás, takže žiadna diktatúra nie je na mieste. ?Ponorka? samozrejme občas zafunguje aj u nás a vtedy si jednoducho dáme pauzu, alebo sa riadne ožerieme. To vždy zaberá, pretože si všetko vykričíme do xichtu a ráno je to o.k.:))

11. S neúplnou sestavou souvisí i koncerty. Jednak by mě zajímalo, jestli je pořád objíždíte bez basy, a jednak jak často koncertujete. Jak to momentálně vypadá na Slovensku s koncerty když to porovnáš třeba s dobou před pěti či dvěma roky?

Po nahratí albumu sme hrali doposiaľ veľmi málo. Jednému gitaristovi sa narodila dcéra, druhý sa v apríli 2005 oženil, ja som hneď po nahratí Mind Collectors musel ísť za prácou do Bratislavy, takže to bolo dosť obmedzené. Tento rok však chceme využiť každú šancu. Ono je to však zložité aj v tom, že je niekedy ťažké presvedčiť organizátora, aby ťa zavolal na akciu. Takmer vždy chcú za to výmenu a to by sme neustíhali vracať, keďže koncerty organizujeme u nás doma tak 2-3 krát do roka. Preto sa teraz zameriavame najviac na Rakúsko, kde sa nám podarilo celkom preraziť a máme tam aj dosť fanúšikov. Samozrejme by sme chceli odohrať toho čo najviac aj v Čechách, ale tam sa tiež stretávame s problémom výmen. Spravíme však všetko, čo je v našich silách, aby sme novinku mohli spropagovať aj u vás. Ono sa to moc nezmenilo, oproti minulosti. Sú obdobia, kedy je akcií veľmi málo a naopak príde čas, keď by sa dalo hrať štyri krát v týždni. Záleží to však takmer výhradne na organizátoroch, koho oslovia a koho odmietnu.

12. Můžeš vzpomenout na nejvydařenější akce, které jste odehráli? Máte za sebou i nějaké zahraniční výjezdy, můžeš porovnat úroveň venku a doma? Jo, a jak se Ti líbilo na Open Hell Festu v roce 2004?

Ach, Open Hell. Neuveriteľne sme sa tešili na ten festival a dreli sme v skúšobni do úmoru. Tie veci sme mali namakané do detailu a keby fanúšikovia a recenzenti počúvali ten náš set na pódiu, určite by hodnotenia boli o 180 stupňov rozdielne. Práve preto je pre mňa nepochopiteľné, ako je možné, že ten perfektný, čistý zvuk z pódia a podľa mňa aj perfektne zahrané skladby mohol zvukár (no, zvukárom by som ho asi nenazval), obsluhujúci zvuk PA systému tak pochovať. Bolo mi veľmi smutno, keď som videl reakciu fanúšikov. Najprv som to nechápal, lebo na pódiu to bol fakt diametrálny rozdiel, ale potom mi postupne dochádzalo, že sme asi niekomu nesympatický, alebo sa mu jednoducho nechcelo krútiť poťákmi, alebo bol možno vtedy na pive. O to smutnejšie je, že táto super akcia už asi nebude pokračovať a tým pádom nemáme šancu na reparát. No a ostatné koncerty, to záleží vždy na okolnostiach. Odohrali sme super akcie doma i vonku a takisto aj naopak.

13. Všiml jsem si, že na plakátu k nedávnému koncertu jste uvedeni jako kapela hrající atmosférický metal. To je vaše nové zařazení, nebo to je z hlavy pořadatelů zmíněné akce? Jak bys váš styl charakterizoval Ty sám někomu, kdo vás nikdy neslyšel a chtěl by slyšet nějaké informace o CD, když přemýšlí o jeho koupi?

To je z našich hláv. Presnejšie ? atmosferický death metal. Každý vyžaduje pri výrobe plagátov nejakú škatuľku a preto my používame toto. Keby sme použili označenie death alebo melodic death, bolo by to podľa môjho názoru nepresné a toto označenie asi najviac vystihuje tvorbu ANTARES. Možno, že niekto nebude so mnou súhlasiť, ale cítime to takto. Nakoniec, je to len zhluk písmen a konečný názor na našu tvorbu si musí vytvoriť každý sám. Bez preháňania a nejakej sebechvály však môžem fans povedať, že ak si Mind Collectors vypočujú, nebude to pre nich strata času. Naozaj:).

14. Zpíváte anglicky, v bookletu jsou sice texty uvedeny, ale moje prachmizerná angličtina ... to víš, do mě hustili ve škole ruštinu:-), takže můžeš texty trochu přiblížit ? co jimi chceš sdělit (jsi takřka výhradním autorem)? Proč neuvádíte překlady do nějakého ?rozumného? jazyka, třeba češtiny:-) nebo slovenštiny aspoň na web?

Tie preklady by boli asi moc zložité a texty by určite v slovanskom jazyku stratili svoj pôvab. Okrem jednej skladby ?Unirony? som autorom ja a tie texty vznikli takmer všetky za veľmi krátku dobu. Išlo to zo mňa prúdom, pretože práve v tom čas som prežíval dosť krušné obdobie a všetku zlosť, smútok a rozčarovanie zo vzťahu medzi dvomi ľuďmi a ľudstvom vôbec som si vylial práve na tomto albume. S konečnou gramatickou podobou mi pomohol Maťo ?Night? Sova (basák Essence of Existence) a myslím si, že teraz je konečne angličtina v našich skladbách na slušnej úrovni. Spev v rodnej reči do takejto muziky moc nepasuje a navyše by sme nemali šancu preraziť do zahraničia, mimo teritória Veľkomoravskej rýše:))

15. Jaký náklad Mind ... jste zatím nechali vylisovat? Jak to vypadá s prodejem - kolik kousků už jste udali? Dotýká se vás současný stav, kdy si většina lidí cédeso vypálí za směšnou částku ? jaký na to máš názor?

Neboj sa, máme dosť CDčiek na to, aby sme uspokojili záujem fanúšikov. Aspoň zatiaľ. Dodatočne by mali prísť ďalšie, keď podpíšeme zmluvu s CD Maximum. To napaľovanie je však veľký problém aj u nás. Priamo v našom meste sme predali pár kusov pri krste albumu a za týždeň už o neho nebol záujem, pretože ho už všetci mali. Síce bez bookletu a potlače, ale mali. Takže tak.

16. Taková obligátní otázka ? od nahrávání utekl rok ? jak vidíš s odstupem nahrávku dnes? Máš nějaké nápady, které by albu prospěly, nebo jsi spokojený a díváš se do budoucnosti a připravuješ další nahrávku?

Iste, vždy je čo vytýkať, ale Mind Collectors je pre mňa zatiaľ albumom, na ktorom by som menil najmenej, v porovnaní s jeho predchodcami. Som naozaj spokojný aj so skladbami aj s výsledným zvukom a myslím, že podobný názor zastáva aj zbytok kapely. Je to zatiaľ naše najprofesionálnejšie dielo.

17. Jak vidíš budoucnost kapely řekněme třeba za pět let? Myslíš, že vás ještě bude bavit tenhle kravál, hraní po klubech, noční návraty domů, strkání peněz do něčeho, co se nevyplácí? Mě doma vždycky říkali kdy dostanu rozum a nechám toho, ale nějak ten ?rozum? nepřichází:-)

Asi to bude presne tak isto, ako v tvojom prípade. V našich rodinách sme nikdy nepociťovali podporu, takže s tým sme vyrovnaný. Samozrejme, prekážkami sú rodinné a pracovné záležitosti, ktoré jednoducho musíme rešpektovať, keďže nás ANTARES zatiaľ neživý:). Ale keď sme vydržali doteraz, myslím, že by bolo zbabelé prestať. Určite sa budeme snažiť ďalej a snáď sa konečne dostaví aj nejaký vytúžený výrazný úspech. Či už na pódiu nejakého prestížneho festivalu alebo koncertu, alebo v podobe serióznej zmluvy od zahraničného labelu.

18. Na závěr další klasický dotaz ? jestli jsem se na něco zapomněl zeptat, máš neomezený prostor k vyjádření, pozdravům a tak...

V prvom rade chcem poďakovať za to, že si nám dal priestor vo Fobia zine, že sa nám tento zine, ako našťastie aj mnohé ďalšie, venuje a že vôbec pomáhate undergroundu v propagácii. Fanúšikom by som chcel odkázať, že sa budeme snažiť prísť hrať čo najbližšie k nim, aby aj naši českí fans, mohli posúdiť, aký dokáže byť ANTARES naživo. A keď budete váhať, kde minúť 250,-Sk, tak si spomente, že na trhu je novinka Mind Collectors, ktorá naozaj stojí za to:)

All the best

Peter & ANTARES

http://www.antares.foryou.sk/


Zveřejněno: 03. 01. 2006
Přečteno:
3299 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář