Nejbližší koncerty
  • 27. 07. 202427.7 první ročník festivalu Leviathan Open Air, fotbalové...
  • 03. 08. 202427. ročník festivalu extrémní hudby v posázavských Krhani...
  • 09. 08. 2024Druhá zastávka nukleární fúze proběhne v Kestřanech na fo...
  • 20. 08. 2024Ruská pagan metalová kapela Arkona se vrací do Ostravy s ...
  • 22. 08. 2024More Noise For Life Vol. 16 BASTARD ROYALTY - Crust co...
  • 23. 08. 202423.-24. 8. 2024, fotbalové hřiště Lužná u Rakovníka SQUA...
  • 24. 08. 2024TOUTATIS FEST První ročník jednodenního plzeňského fest...
  • 30. 08. 2024Warm-up festivalu METAL!!! v čele s ILL NIÑO je zde! Tato...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD/MC 2024, vlastní vydání / metal / Česko

Nezřídka se mi u oblíbeného interpreta stává, že si musím povzdechnout nad tím, jak dotyčný trénuje mou vrozenou netrpělivost a s vydáváním řadovek si dává pořádně na čas. V případě kapely PAČESS mohu být v tomto ohledu naprosto klidný. Však považte, čtyři alba v posledních šesti letech, to je hodně slušná potence. I proto je celkem překvapivé, ze v diskografii souboru nenaleznete dvě alba, jez by nahrála totožná sestava a „Katechismus“ není výjimkou. Sice potěšilo, že Bára Basiková dostala prostor a nazpívala celou desku, nicméně nebudu zastírat fakt, že odchod Toma F. Hanzla mi radost neudělal. 

Jak by spojení ostřejších hochů s legendou populární hudby mohlo fungovat, naznačila píseň „Továrny na absolutno“ z loňského nosiče „Absolutno“, ale protože jde spíš o kousek klidnější, zvědavost, jak si B. B. povede v zářezech ostřejších, se mnou přímo lomcovala. 

Odpověď nabízí hned úvodní „O vodě“. Jak se mi při ochutnávce, kterou mi nabídl kapelník ještě před termínem narození, líbila, tak stejně rychle vybledla. U Čepova brejku ještě gurmánsky pomlaskávám, postupně však upadám do větších a větších rozpaků. S klidným svědomím bych odpustil opakující se hudební formuli, ale u pěvkyně se nemohu zbavit dojmu, že pořádně netuší, jak s daným materiálem naložit a výsledkem je civilní projev bez výraznějších emočních lomcováků. 

Náladu vylepšují následující dva kousky, jmenovitě „Dimethylsulfid“ a „Nomád“. První díky rozvernému frázování, druhá svou rozmáchlostí a tlakem v pomalejších částech. Nejsem přílišným vyznavačem citlivých kousků, jež vyžadují posluchačovo otevřené srdce a o to víc jsem byl překvapený, jak snadno a rychle se mi teskná „Cesta k Lilii“ dostala pod kůži. Hlavní důvod spatřuji v tom, že jestli mi předchozí písně s emocemi příliš nezahýbaly, tato je jimi naplněna až po okraj a je znát, jak pěvecké hvězdě sedí. „Kaš“ je v podstatě ten samý případ jako úvodní „O vodě“. Heavy metal, cválavé tempo a Bárin neutrální vokál, který sice bez problémů strčí do kapsy lecjakou rádoby zpěvačku, ale já se nemohu zbavit dojmu, že je to málo. Struktura „Tisíc a jeden cíl“ umožňuje Báře, aby se do toho trochu opřela a mně nad kebulí rozsvěcuje žárovku, že toto by mohla být cesta pro věci příští, které by způsobily explozi nejen v undergroundu, ale mohly by řádně zahýbat i zaprděným mainstreamem. 

Předposlední „Vlk mezi vrbami“ mi nejprve zkřiví hubu v otrávený výraz pro svoje opětovné heavy cválání, ale zaplať čert to není na dlouho a progresivní prvky ji dokonce roztáhnou v široký spokojený úsměv. Perličkou je pak instrumentální šílení v poslední třetině písně. „Bakus“ je jakýmsi outrem a definitivní tečkou „Katechismu“.

Obálky alb měl PAČESS vždy vychytané a ani letošní dílo reputaci nepokazí. Kříž vysypaný z pivních ingrediencí skvěle koresponduje s názvem nosiče. Vnitřek bookletu krom nezbytných záležitostí, jako jsou personálie a lyrika, obsahuje tentokráte i doplňující, respektive vysvětlující texty ke každé z písní. 

Jak tedy naložit se závěrečným resumé. Ať už padly jakékoliv připomínky, rozhodně nemůžu a nechci tvrdit, že se tady přehrabuju v nějakém odpadu, to prostě nejde. Jak PAČESSOVCI po stránce hudební, tak Bára Basiková po stránce vokální mají nastavené určité standardy, které zkrátka a dobře podlézt neumí. Jde o to, že od tohoto spojení čekám pecku, která mne posadí na prdel a nenávratně vykloubí spodní pant. A to se zatím neděje. Je to dobře napsané (texty dokonce výborně), skvěle zahrané, nadprůměrně odzpívané, ale celé to ve mně budí dojem chemické barbíny – potěší jakž takž oko, ale s hormony to dvakrát nelomcuje. „Poupě“ tak i nadále kraluje, ale věřím v časy budoucí, potenciálu je mraky, jen ho poslat správným směrem.

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  1. O vodě
  2. Dimethylsulfid
  3. Nomád
  4. Cesta k Lilii
  5. Kaš
  6. Tisíc a jeden cíl
  7. Vlk mezi vrbami
  8. Bakus

Čas: 38:57

Sestava:

  • Bára Basiková – zpěv
  • Pačess – kytary
  • Jakub Fritsche – kytary
  • Parambucha – baskytara
  • Zdeněk „Čepa“ Čepička – bicí, klávesy

http://www.pacess.cz/
Facebook
Spotify


Zveřejněno: 04. 06. 2024
Přečteno:
966 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 06. 2024 19:09 napsal/a Ocas
Divnokapela
Tak Pacess vzdycky byla a zrejme i bude podivnost, kde si Vlcek a dnes i Paramba naplnuji sve ego k prasknuti...co deska to.originalni sestava, originalni pribeh a ve sve podstate vrcholem je koncert nekde v Drnovicich...apropo, Parambe, zkus si vymenit ty sve kalhoty, jsi v nich vsude a zkus pouzivat mene trapných pozerskych grimas, stejne to nemyslis vazne...
04. 06. 2024 12:12 napsal/a a
oprava
ne chyba, ale skoda.... nejsem tu abych rikal nekomu jak ma cokoli delat.
04. 06. 2024 12:11 napsal/a ano
souhlas
ja porad cekal, kdy se do toho Bara poradne opre a nedockal jsem se... Je to strasna chyba nevyuzit takovy potencial